NHL Entry Draft 32 in 32 | #23 Luca Del Bel Belluz

De finalisten voor de Stanley Cup Finale zijn bekend. Colorado Avalanche zal het opnemen tegen titelverdediger Tampa Bay Lightning. Buiten al het play-off geweld, kijkt SportAmerika ook naar de toekomst. Over exact 22 dagen staat namelijk de NHL Entry Draft op het punt van beginnen. Waar SportAmerika Jagger Firkus al een mooie naam vond, spant Luca Del Bel Belluz de kroon in de komende Draft.

2021 – 2022 TEAM: Mississauga Steelheads (OHL)
GEBOORTEPLAATS: Woodbridge, Canada
GEBOORTEDATUM: 10 november 2003
LENGTE/GEWICHT: 185cm / 81kg
SCHIET: Links
POSITIE: Centre
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar

De Mississauga Steelheads verbaasden dit seizoen vriend en vijand met zelfs een postseason optreden aan het einde van de rit. Een van de prospects die zijn breakout season beleefde is de achttienjarige centre Luca Del Bel Belluz. In de 2019 OHL Priority Selection Draft werd de Canadees pas in de derde ronde opgepikt. Een onthutsend slecht seizoen 2019 – 2020 met zes punten in 58 wedstrijden, werd ‘21 – ‘22 totaal het tegenovergestelde. In 68 reguliere wedstrijden noteerde de Canadees 76 punten (30 goals, 46 assists) en was hij in de play-offs eveneens belangrijk. Pas in de tweede ronde vonden ze tegen Hamilton Bulldogs haar Waterloo.

VEELZIJDIGE FORWARD, SNELHEID KAN BETER

Del Bel Belluz kan zowel als spelmaker, als afmaker uit de voeten. Zijn stick handling gecombineerd met het vermogen om snel van zijn tegenstander weg te draaien maken hem tot een complete forward. Bovendien heeft de centre met een flinke dosis inzicht ook op de powerplay veel in de melk te brokkelen. Op de PP first-line is hij het centrale middelpunt in het opzetten van aanvallen. Tel daarbij ook nog een goed en krachtig schot op en menig NHL franchise zal hem blindelings draften.

Desondanks is er één grote maar. In zijn rol als centre is Del Bel Belluz allesbehalve ”op de brommer”. Vooral in turnovers is hij met zijn gebrek aan snelheid erg kwetsbaar. In puckbezit zit het wel redelijk snor qua snelheid. Zo bewijst hij afgelopen december in de OHL.

DEFENSIEF SOLIDE

In de eigen zone is de Canadees prima. Een van zijn grootste krachten is zijn poke checking, met daarbij ook nog nauwkeurige passing leiden onderscheppingen geregeld tot turnovers en goals. In de Minors kan Del Bel Belluz met zijn fysiek prima mee, maar de Draft Reports laten zien dat men nog twijfels heeft over de NHL. Met de juiste begeleiding en krachttraining kan hij uitgroeien tot een veelzijdige en fysiek sterke centre.

VERWACHTING

Alle statistieken wijzen een carrière op de first- of second line van een NHL franchise aan. Bij Mississauga speelt de zoon van Portugees/Italiaanse ouders als centre, maar met een gebrek aan lengte en fysiek zou een positie als winger geen vreemde zijn. Tijdens de voorbije NHL Draft Combine belandde de Canadees bij menig franchise aan tafel en een late first-round pick zit er zeker in. Als 23e overall zou LB bij St. Louis Blues belanden. Onder de vleugels van een Ryan O’Reilly en Vladimir Tarasenko zijn er slechtere places to be.

Photo Credit: Robert Lefebvre/OHL Images

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Met vier kampioenschappen op rij in OOTP Baseball 8, Colorado Rockies als schaduwfranchise in MLB geadopteerd. Domineerde de NHL met Winnipeg Jets in Franchise Hockey Manager.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen