NHL: Daniel Sprong verruilt Pittsburgh voor Anaheim

Het onvermijdelijke is maandag gebeurd. En voor alle partijen ook het beste waarschijnlijk. Daniel Sprong maakt niet langer deel uit van de Pittsburgh Penguins. De geboren Amsterdammer zet zijn loopbaan voort in Anaheim. In ruil voor de Nederlander komt Marcus Pettersson naar Pittsburgh. De 22-jarige verdediger (0G, 6A in 27 duels) is nog in het bezit van een rookiecontract en mag door de Penguins nog naar de Wilkes-Barre/Scranton Penguins in de AHL gestuurd worden. In het geval van Sprong was dit niet meer mogelijk, waardoor de aanvaller de laatste tijd veel te vaak in de press box zat.


Bij de Anaheim Ducks zal Sprong zijn carrière weer nieuw leven in willen blazen. Men verwachtte best veel van hun Nederlander, maar die verwachtingen kon Sprong maar zelden waarmaken. Pittsburgh pikte Sprong op in de tweede ronde van de draft in 2015. Vorig seizoen noteerde hij twee goals en een assist in de acht wedstrijden die hij speelde. Dit seizoen begon Sprong op de vierde lijn, maar veel minuten maakte hij niet. Veel punten bracht hij overigens ook niet op het bord. Vier keer was hij als aangever betrokken bij een goal van de Penguins. De nog altijd pas 21-jarige winger stond gemiddeld 8.34 minuten op het ijs in de 16 wedstrijden die hij dit jaar speelde.

VERS BLOED

Dat uitgerekend Sprong betrokken wordt in een trade is niet verrassend. Het draait nog altijd niet bij de Penguins en de organisatie is zoekende. Onlangs kon Carl Hagelin zijn koffers al pakken in ruil voor Tanner Pearson. Hagelin verkaste naar de LA Kings, één van de rivalen van Anaheim in de Pacific Division. Met wat trades probeert GM Jim Rutherford zijn ploeg weer aan de praat te krijgen. Sprong speelde in drie seizoenen 42 NHL-wedstrijden voor Pittsburgh. Hij scoorde daarin vier goals en kwam tot negen punten. Namens de WBS Penguins kwam onze landgenoot vorig jaar tot 65 punten in 65 wedstrijden. In de QMJHL stond er bij de Charlotte Islanders geen enkele maat op de jonge Nederlander. In 2016-2017 speelde hij 31 wedstrijden en daarin scoorde Sprong 32 goals en gaf hij 27 assists.

OP NAAR ORANGE COUNTY

In Anaheim treft Sprong een roster aan dat op zoek is naar goals. De teller staat na 29 wedstrijd op 70 doelpunten. Pontus Aberg is op dit moment de gevaarlijkste aanvaller met negen goals. Ryan Getzlaf (8G, 14A) is inmiddels 33 jaar, maar nog altijd de belangrijkste speler. In Rickard Rakell hebben de Ducks een scherpschutter, maar de 25-jarige Zweed blijft vooralsnog steken op slechts vijf voltreffers. Anaheim mag dan niet overdreven productief zijn, maar de ploeg staat ondanks de nodige blessures wel op een tweede plaats in de divisie. De ploeg van coach Randy Carlyle moet alleen de Calgary Flames voor zich dulden. In de relatief zwakke Pacific Division mag Sprong, die gaat spelen met rugnummer 11, nu zijn kunsten gaan vertonen. Woensdag komt zijn nieuwe werkgever voor het eerst weer in actie. De Ducks spelen dan thuis tegen de Chicago Blackhawks.

Cover Photo: Bruce Bennett/Getty Images

Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen