NHL 32-in-32 | Calgary Flames: sterker na hectische zomer

Het nieuwe NHL-seizoen staat weer voor de deur en bij SportAmerika laten we dat niet onopgemerkt voorbij gaan! Al op 7 oktober openen de San Jose Sharks en Nashville Predators in het kader van de Global Series het bal in Praag en op 11 oktober volgen de eerste wedstrijden in Noord-Amerika. De komende 32 dagen leggen wij alle teams langs de meetlat en besluiten natuurlijk met titelverdediger Colorado Avalanche. Vandaag kijken we naar de regerend kampioen in de Pacific Division: Calgary Flames. 

2021-2022: ONAANTASTBAAR IN PACIFIC

Onder de bezielende leiding van Darryl Sutter grepen de Calgary Flames vorig seizoen weer de macht in de Pacific Division. De franchise had een belabberd 2021 achter de rug, maar in 2021-2022 voelde het reguliere seizoen als één groot feestje. Het partijtje kende wel een stroeve start door de 5-1 nederlaag in de openingswedstrijd tegen de Oilers, maar die vlek werd snel weggepoetst. Aan de hand van Johnny Gaudreau (40G, 75A) en Matthew Tkachuk (42G, 62A) scoorden de Flames aan de lopende band. Aan de andere kant van het ijs kwam Jacob Markstrom met zijn beste seizoen ooit (.922 sv% en 2.22 GAA) op de proppen.

Het is iets dat we kennen van Sutter. De geroutineerde coach kijkt ’t in zijn eerste seizoen even aan, maar kent daarna de weg naar succes. Sutter had in Calgary al een soortgelijk scenario meegemaakt. In 2002-2003 stapte hij tijdens het seizoen in om de Flames een jaar later naar de SCF te leiden. Naarmate het seizoen vorderde, hielden steeds meer mensen rekening met dit script. Calgary leek in het westen de enige ploeg die was opgewassen tegen het geweld uit Colorado. Met name de reeks tussen 29 januari en 21 februari was indrukwekkend. Calgary won in die periode tien wedstrijden op rij. En vaak ook nog met duidelijke cijfers.

OLIE BLUST HET VUUR

Een goalie die zijn werk doet, een blauwe lijn die relatief weinig kansen weggeeft en drie aanvallers met minimaal 40 goals. Naast Gaudreau en Tkachuk slechtte namelijk ook Elias Lindholm die grens. Met vijf keer winst in hun laatste acht wedstrijden begon de kampioen van de Pacific ook nog goed gemutst aan het postseason. Daarin maakten de troepen van Sutter echter kennis met de wetten van de play-offs, een goalie in bloedvorm en een fenomeen.

In de eerste ronde behoorden de Calgary Flames snel klaar te zijn met de Dallas Stars, maar dat was buiten een geweldige Jake Oettinger gerekend. Het werd een geweldige serie in de eerste ronde, die over de volledige zeven wedstrijden ging. Dit kostte de Flames energie. Het kostte hen te veel energie, zo bleek in de tweede ronde tegen de Edmonton Oilers. Calgary won Game 1 in The Battle of Alberta met 9-6, maar daarna was de tank leeg. Markstrom (.852 sv%) was zichzelf niet meer en een fantastisch seizoen eindigde na twee rondes in de play-offs.

TOVENAAR TRELIVING

Brad Treliving is al sinds 2014 general manager in Calgary, maar zelden zal een offseason hectischer zijn geweest dan deze zomer. Waar het aanvankelijk finaal mis leek te gaan voor de Flames, daar is de club er uiteindelijk misschien wel sterker uitgekomen. Dat klinkt best vreemd als je twee van je allerbeste spelers verliest, maar Darryl Sutter kan erg content zijn met ’t werk van zijn general manager. Brad Treliving heeft namelijk een prima zomer achter de rug. Druk, maar wel prima!

Daar zag het aanvankelijk totaal niet naar uit. We staken al de loftrompet over Johnny Gaudreau, maar de kleine Amerikaan zorgde niet alleen voor goals. Hij zorgde binnen de fanbase ook voor een hoop stress door niet bij te tekenen. Al snel bleek waarom, want als free agent tekende Gaudreau in Columbus. Toen daarna ook Tkachuk aangaf de weg naar de uitgang te zoeken, leek ’t voor Treliving en de Flames een verloren zomer te worden.

BLOCKBUSTER

Niets is minder waar. De general manager schudde een ouderwetse blockbuster uit zijn mouw. Hij raakte Tkachuk inderdaad kwijt aan de Florida Panthers, maar met Jonathan Huberdeau, MacKenzie Weegar en zelfs een voorwaardelijke first-round pick in ’25 mocht het wisselgeld er zijn! Met Weegar wordt de defensie nog verder versterkt en de kwaliteiten en de klasse van Huberdeau staan buiten kijf. Een uitstekende trade voor de Flames, waardoor de fans toch weer wat hoop kregen.

Huberdeau tekende een contractverlenging en ook goalgetter Andrew Mangiapane verbond zich langer aan de Flames. Op 18 augustus hengelde Treliving ook nog eens één van de grootste UFA’s binnen. Nazem Kadri werd naar de Islanders geschreven, maar Treliving had andere plannen. Het salaris van Sean Monahan ($ 6.3 miljoen)  werd gedumpt in Montreal en niet veel later zette Nazem Kadri zijn krabbel onder een contract dat hem de komende zeven seizoenen ($ 7 miljoen AAV) in Calgary houdt. Dit maakt de Flames onder de streep waarschijnlijk nog beter dan vorig seizoen.

STERKER IN DE BREEDTE?

Brad Treliving raakte in juli niet in paniek en leverde uiteindelijk een roster af waar Darryl Sutter vanaf oktober mee gezien mag worden. Zelfs na het vertrek van Gaudreau en Tkachuk hebben de Flames over scorend vermogen niet te klagen. Met 30 goals en 85 assists heeft Huberdeau een uitstekend jaar achter de rug en hij lijkt de aangewezen man om Elias Lindholm en Tyler Toffoli te vergezellen op de eerste lijn. Een droom voor Sutter, maar een nachtmerrie voor wie tegen deze Flames moet aantreden.

Sutter heeft daarnaast ook nog de beschikking over een tweede aanvalslijn om u tegen te zeggen. Hier duikt waarschijnlijk Nazem Kadri op met Mangiapane en de ervaren Blake Coleman aan zijn zijde. Ook over deze lijn hoef Sutter zich geen zorgen te maken. De goals komen wel. Daarnaast brengen Coleman en Kadri natuurlijk een bak aan ervaring mee, waar de jongere Mangiapane alleen maar van kan profiteren.

DEFENSIEF STERK

Wat goals betreft, zijn de derde en vierde lijn iets minder bezet. Dillon Dube (18G, 14A) hoopt de lijn van vorig seizoen door te trekken en Mikael Backlund bewees in het verleden de 20 goals te kunnen halen, maar de Zweed is inmiddels 33 jaar. Milan Lucic is nog een paar jaar ouder en zit in de late herfst van zijn carriere. Toch bewees de lievelingsvijand van velen vorig seizoen nog altijd van waarde te kunnen zijn. Lucic sloot zijn jaar af met 10 goals en 21 punten.

Aanvallend zit het dus wel goed. De defensie in Calgary is zo mogelijk nog beter. De blauwe lijn behoorde al tot de absolute top vorig seizoen en met Weegar in de gelederen is ’t er alleen maar op vooruit gegaan. Noah Hanifin toonde zich, met 10 goals, vorig seizoen opeens weer trefzeker. De 46 assists van Rasmus Andersson spreken daarnaast voor zich. Wat vooral opvalt aan de blauwe lijn is dat elke speler een dikke plus scoorde in de plus/minus rating. De +11 van Nikita Zadorov was nog de minste van het stel.

2022-2023: OP HERHALING

Uitzonderingen daargelaten lijkt de Pacific dit seizoen iets sterker dan vorig jaar. De regerend kampioen blijft daarbij niet achter. Ja, ze zijn twee onwaarschijnlijk goede spelers kwijtgeraakt, maar wat er voor is teruggekomen is toch ook niet mis. Als dan Markstrom zijn vorm van vorig seizoen weet te benaderen, dan heeft Sutter opnieuw goud in handen. De negatieve ervaring van de 4-1 nederlaag in de best-of-7 tegen Edmonton kan dit Calgary dan als motivatie gebruiken.

Pas voor de derde keer deze eeuw verzamelden de Flames vorig seizoen minimaal 100 punten. Niet voor niets werden ze gezien als bedreiging voor de Avalanche. Nu dit roster een jaartje wijzer (en beter?) is, vormen ze die bedreiging opnieuw. In de divisie mogen ze concurrentie verwachten uit Edmonton en mogelijk Vegas, maar de Flames zijn in de breedte beter dan deze teams. Met als doel een tweede divisietitel op rij begint Calgary aan het seizoen, maar de lat mag best wat hoger gelegd worden. Een trip naar de Conference Finals bijvoorbeeld.

Cover photo: Sergei Belski/USA TODAY Sports

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen