In Memoriam: Mike Bossy (1957 – 2022)

Afgelopen donderdag overleed na een kort ziekbed Mike Bossy. Mister Islander speelde zijn gehele carrière voor New York Islanders en vestigde met zijn weergaloze spel record na record binnen de franchise en de NHL. De voormalig winger en Hall of Famer werd slechts 65 jaar.

In oktober 2021 maakte Bossy bekend zich als analist terug te trekken bij de Frans-Canadese zender TVA Sports. Vlak voor aanvang van het seizoen 2021 – 2022 werd de diagnose longkanker gesteld.

SCOUTS HADDEN TWIJFELS

Als onderdeel van een echt ijshockeygezin werd het spelletje bij Bossy met de paplepel ingegoten. Ondanks het feit dat de familie Bossy vlakbij Montreal woonde, waren ze allen groot fan van Detroit Red Wings. Op 12-jarige leeftijd brak de Canadees bij een atletiekoefening zijn knie, wat hem noodgedwongen een deed besluiten zijn carrière op de atletiekbaan vaarwel te zeggen.

Gesteund door zijn voorliefde voor ijshockey en de aanmoedigingen van zijn oudere broers, bond Bossy competitief de schaatsen onder. Dat de kleine winger over een flinke dosis talent beschikte is vandaag de dag nog altijd zichtbaar. In vijf seizoenen Quebec Major Junior Hockey League noteerde de Canadees een totaal aantal doelpunten van 309. Een aantal dat anno 2022 nog altijd fier overeind staat. Ondanks dit waanzinnige aantal doelpunten vond menig scout de tengere Bossy te “ielig” voor een professionele carrière in de NHL. Legende Scotty Bowman — toenmalig head coach in Montreal — noemde het niet selecteren van Bossy één van de grootste fouten uit zijn carrière.

ISLANDERS SLAAN ALS VIJFTIENDE TOE

In plaats van dat Montreal Canadiens met de 20-jarige Canadees aan de haal gingen in de 1977 NHL Amateur Draft, was Islanders GM Bill Torrey er als de kippen bij om de winger als vijftiende overall in te lijven. Na een ienemienemutte tussen Bossy en Dwight Foster gaven de aanvallende kwaliteiten van Mighty Mike de doorslag.

Dat Bossy uiteindelijk uit zou groeien tot één van de grootste spelers uit de gehele NHL geschiedenis werd vrij snel duidelijk. Al in zijn debuutseizoen 1977 – 1978 belandde de Canadees op de first line samen met Bryan Trottier en Clark Gillies. De combinatie die nog altijd te boek staat als het ”Trio Grande”. Met 53 doelpunten won hij met afstand de Calder Memorial Trophy en vestigde hij bovendien een NHL rookie record voor meeste goals in het debuutjaar. Een record dat pas in 1993 uit de boeken werd geschoten door Teemu Salanne (76). En passant werd hij opgenomen in het Second Team All-Star en was hij de startende winger in de All-Star Game van 1978.

DYNASTIE IN NEW YORK EN VERVROEGD EINDE VAN ZIJN IMPOSANTE CARRIERE

Aan het begin van het seizoen 1979 – 1980 tekende Bossy een tweejarige contractverlenging ter waarde van $500.000 dollar. Desondanks startten de Islanders erbarmelijk aan het seizoen. Vlak na de jaarwisseling stonden er nog maar zes winstpartijen op het scoreformulier op Long Island en splitste coach Al Arbour het trio Gillies, Trottier en Bossy op in twee linies.

Dat deze beslissing de Islanders geen windeieren legde, bewezen de New Yorkers in het resterende gedeelte van het seizoen. Mede door het aantrekken van Butch Goring — afkomstig van Los Angeles Kings — bleven de Isles de rest van het reguliere seizoen ongeslagen. In de playoffs werd achtereenvolgens met Los Angeles Kings, Boston Bruins, Buffalo Sabres en Philadelphia Flyers afgerekend om voor het eerst in de franchise geschiedenis de Stanley Cup te veroveren.

Dat de winst van de Stanley Cup als een rode lap op een stier werkte in New York, bewezen de Bossy en de Isles in de drie seizoenen daarna. Tussen 1980 en 1983 waren de Islanders viermaal op rij de beste in de NHL. Gedurende deze ”dynastie-jaren” reeg de winger de records aaneen. Zo won de Canadees tweemaal de Rocket Richard Trophy voor meeste goals van het seizoen en werd hij in 1982 de Conn Smythe Trophy als playoff MVP. Verder werd Bossy de eerste speler ooit, die drie seizoenen op rij de grens van zestig goals passeerde. Bovendien is hij nog altijd slechts één van de twee spelers — na Jack Darragh in 1920 en 1921 – die tweemaal op een rij de Stanley Cup winning goal produceerde.

Met zijn kniebreuk op 12-jarige leeftijd als grootste boosdoener, deden chronische rugproblemen hem uiteindelijk eind jaren ’80 definitief de das om. In tien seizoenen New York was Bossy goed voor 573 goals en 553 assists in slechts 752 wedstrijden.

MISTER RECORD

Het aantal records dat Bossy op zijn naam schreef en nog altijd in het bezit heeft, zijn niet op twee handen te tellen. Met 57.3 gemiddeld aantal doelpunten per (regulier) seizoen heeft de Hall of Famer nog altijd het hoogste gemiddelde ooit in de gehele NHL. En is hij slechts één van de vijf spelers — Maurice Richard, Wayne Gretzky, Mario Lemieux, Brett Hull — die vijftig goals in vijftig wedstrijden maakte. Samen met Gretzky heeft Bossy ook het record hoogste aantal seizoenen met 50+ goals (negen) en 60+ goals (vijf) in handen. Al heeft Bossy bij de 50+ grens wel een streepje voor, door negen seizoenen op rij de grens van vijftig te passeren.

Naast de NHL records, staat Bossy logischerwijs ook in menig Islanders-klassement op het hoogste schavot. Zo voert de Canadees onder meer het all-time klassement in goals (573) en playoff goals (85) aan. Na zijn Hall of Fame inductment in 1991, werd op 3 maart 1992 zijn rugnummer 22 met pensioen gestuurd op Long Island. In 1997 volgde een opname in de 100 Greatest Hockey Players of All Time (twintigste).

In de nacht van donderdag op vrijdag (Nederlandse tijd) overleed de legende in het bijzijn van zijn familie in zijn woning in Montreal. The Boss werd 65 jaar.

Coverfoto: Stephen Whyno / The AP

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen