In Memoriam: Leo Boivin (1932 – 2021)

Afgelopen zaterdag overleed oud-verdediger Leo Boivin. De tengere maar zeer wendbare en bikkelharde hipchecker werd 89 jaar. Na een glansrijke carrière bij Boston Bruins (2x) , Toronto Maple Leafs, Detroit Red Wings, Pittsburgh Penguins en Minnesota North Stars werd de Canadees in 1986 opgenomen in de Hockey Hall of Fame.

Boivin werd op 2 augustus 1932 geboren in Prescott, Canada. Het ijshockey maakte hij zichzelf snel meester. Aan de hand van zijn vader — die in de Tweede Wereldoorlog kwam te overlijden — maakte hij al op zevenjarige leeftijd zijn eerste meters op het ijs.

Als Junior maakte Boivin in het seizoen 1948 – 1949 namens Inkerman Rockets zijn debuut in de Ontario Valley Junior Hockey League. Ondanks zijn geringe lengte werd de verdediger veelvuldig geroemd om zijn bikkelharde spel. Het deed Boston Bruins besluiten om hem na één jaar Junior Hockey reeds aan de franchise toe te voegen.

Na twee seizoenen Minor League Hockey voor de Bruins werden zijn rechten in 1950 getrade naar Toronto Maple Leafs.

VAN MAPLE LEAFS NAAR FEARED LINE IN BOSTON

Een jaar rijpen in de American Hockey League bij Pittsburgh Hornets werd ‘Fireplug‘ aan het einde van het seizoen 1951 – 1952 goed genoeg bevonden voor de grote mannen in Toronto. Namens de Maple Leafs groeide de Canadees uit tot een vaste waarde. Alvorens andermaal naar Boston Bruins getrade te worden, noteerde Boivin 22 punten (drie goals, negentien assists) in 128 wedstrijden.

Zijn terugkeer naar Boston legde de verdediger geen windeieren. Als onderdeel en leider van de gevreesde blue-line samen met Allan Stanley, Fern Flaman, Doug Mohns en Bob Armstrong leidde hij de Bruins in 1957 en 1958 naar twee Stanley Cup finales op rij. Beide finales gingen echter tegen recordkampioen Montreal Canadiens verloren. Na de golden fifties werd Bovin het boegbeeld van de rebuild in de jaren zestig. Uiteindelijk werd hij in 1963 benoemd tot aanvoerder.

SAMEN MET HOWE EN DELVECCHIO NAAR DERDE STANLEY CUP FINALE

Een noodgedwongen trade in 1966 deed de Canadees bij Detroit Red Wings belanden. Samen met legendes Gordie Howe en Alex Delvecchio behaalde de ploeg uit Detroit al in het eerste jaar de Stanley Cup finale. Ook in Boivin zijn derde finale was Montreal Canadiens de niet te nemen horde.

Na de NHL Expansion Draft in 1967 belandde de inmiddels 35-jarige verdediger bij nieuwbakken Pittsburgh Penguins. Twee seizoenen Pittsburgh en uiteindelijk twee seizoenen Minnesota deden de Canadees in 1970 besluiten een punt achter zijn carrière te zetten.

POST HOCKEY

Na zijn actieve loopbaan werkte Boivin nog als scout en coach voor Ottawa 67’s. Als interim coach stond hij in de seizoenen 1975 – 1976 en 1977 – 1978 voor de groep bij St. Louis Blues.

Leo Boivin kwam in negentien seizoenen NHL op een totaal van 1.150 wedstrijden, 322 punten (72 goals, 250 assists) en werd hij in 1961, 1962 en 1964 verkozen tot All-Star.

Coverfoto: Twitter – Hockey Hall of Fame

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen