IIHF besluit om restant World Junior Championship te cancelen

Na het nieuws dat er diverse landen in quarantaine werden geplaatst na een positieve COVID-test, heeft de IIHF besloten om het restant van het WJC te annuleren. Na Team Zwitserland en Team USA werden ook Team Rusland en Team Tsjechië met één of meerdere besmettingen het bokje.

Het besluit ging niet over één nacht ijs. Voor aanvang van het toernooi lagen er al noodscenario’s op tafel. Dit na uitvoerig overleg tussen het bestuur en de medische tak van de IIHF. De druppel om dit besluit door te voeren waren de positieve testen binnen de Teams van Rusland en Tsjechië. Ook binnen Team USA waren er nog altijd twee spelers die op woensdagmiddag een positieve uitslag te zien kregen. De Raad van Bestuur van de IIHF verklaarde vervolgens dat met besmettingen bij meerdere landenteams, het WJC niet op een normale manier doorgang kan vinden.

STRIKT PROTOCOL RAMMELDE BEHOORLIJK

In de aanloop naar het toernooi werd er door de IIHF in samenwerking met de vertegenwoordigers van de deelnemende landen en de medische organisaties in Canada een strikt protocol opgesteld. Met de opmars van de nieuwe variant van COVID-19 kon dat protocol vrijwel direct door de papierversnipperaar. Dagelijks testen en je niet buiten het spelershotel begeven waren één van de extra maatregelen.

Vrij snel werd duidelijk dat verschillende landen in één en hetzelfde hotel waren ondergebracht, wat tot veel frustratie leidde bij diverse teams. Bovendien sliepen vele spelers met twee op de kamer. Dit stond haaks op de maatregelen die in de “bubble” van de editie van 2021 waren genomen. Toen kreeg ieder land een eigen hotel met alle individuen op een eigen kamer.

In diverse media sijpelt de laatste dagen ook door dat de doorgang van deze editie ook commercieel en financieel doorgeduwd moest worden. Hoofdverantwoordelijken voor deze beslissing waren de IIHF en Hockey Canada. In Rogers Place werd er bijvoorbeeld geen eten of drinken verkocht, maar wel merchandise. Dit ook bij een maximale toeschouwersbezetting van 50%. Als klap op de vuurpijl kwam er naar buiten, dat er ook externe feesten en bijeenkomsten werden gehouden in het spelershotel in Red Deer. Zo vond er een bruiloft met bijbehorend groot feest plaats.

VIER DAGEN LEVERDE TOCH AANTAL MEMORABELE MOMENTEN OP

Zo schoot Owen Power een hattrick tegen de touwen in de openingswedstrijd tegen Tsjechië. Teamgenoot Connor Bedard deed er een schepje bovenop door de jongste zestienjarige ooit met vier goals in één wedstrijd te worden. Zweedse goalie Jesper Wallstedt noteerde een shutout tegen Slowakije, door maar liefst 48 (!) schoten uit zijn doel te houden. Team Duitsland dat verrassenderwijs in overtime van Tsjechië won en na afloop als een volleerd gouden medaille winnaar het volkslied zong.

De ijshockeyfans hebben zich niet verveeld de afgelopen dagen. Desondanks is het enorm zuur dat er door COVID-19 een einde komt aan het WJC. Er wordt gekeken naar een eventuele verplaatsing van het toernooi. Met de vele competities waarin de spelers actief zijn lijkt dit een logistiek onmogelijke opgave. 

Coverfoto: THE CANADIAN PRESS / Jason Franson

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen