Wild Card Weekend: 49ers verrassen in Dallas, Bucs en Chiefs winnen

De San Francisco 49ers zijn er tot nu toe als enige uitploeg in geslaagd om de volgende ronde in de play-offs te halen. In een zinderend duel werden de Dallas Cowboys verslagen. De Buccaneers en de Chiefs hadden veel minder moeite in het Wild Card Weekend. De Eagles en Steelers waren bij rust al kansloos.

COWBOYS ONDERUIT IN DUEL VOL FOUTEN EN OVERTREDINGEN

San Francisco 49ers @ Dallas Cowboys: 23-17

De Cowboys hebben hun terugkeer in de play-offs weinig kracht kunnen bijzetten. De ploeg van Mike McCarthy verloor met 23-17 van de San Francisco 49ers. Vooral over het einde van het duel zal nog lang worden nagepraat, want de thuisploeg liet door de bijzondere playcalling een kans liggen om in ieder geval een poging te doen de wedstrijd nog te winnen.

De Cowboys kregen namelijk bij een 23-17 achterstand de bal met nog iets meer dan een halve minuut op de klok. Dak Prescott wist zijn team snel op de helft van de 49ers te krijgen en had met veertien seconden nog te gaan de bal op 41-yardlijn. In plaats van twee of drie pogingen richting de endzone koos de ploeg voor een run door het midden van het veld. Dit leverde zeventien yards op, maar op het moment van de volgende snap stond de klok op nul seconden en was de wedstrijd gespeeld.

PERFECTE DRIVE 49ERS

Dat de Cowboys nog een kans hadden om de wedstrijd te winnen, was al een klein wonder. De 49ers domineerden het duel namelijk vanaf de aftrap. Onder leiding van Jimmy Garoppolo begon de ploeg met een perfecte drive voor een touchdown en die voorsprong werd steeds verder uitgebreid tot een 23-7 voorsprong na drie kwarten. Hierbij ook geholpen door de Cowboys, die maar liefst veertien overtredingen begingen, waarvan veel voor de snap, waardoor de ploeg nooit lekker in de wedstrijd kwam.

Toch kwamen de Cowboys terug. Vooral geholpen door een interceptie van Jimmy G. Het was een kans die Prescott met beide handen aanpakte. Het zorgde voor de 23-17 tussenstand. De Cowboys kregen twee keer de bal, waaronder de laatste, nu al legendarische, drive, maar zonder succes. Hierdoor mogen de 49ers, die vorige week ternauwernood de play-offs wisten te halen, volgende week naar Lambeau Field voor een bezoek aan de Green Bay Packers.

BUCS EENVOUDIG LANGS EAGLES

Philadelphia Eagles @ Tampa Bay Buccaneers: 15-31

Titelverdediger Tampa Bay had geen enkele moeite met de Philadelphia Eagles. Ondanks meerdere blessures won de ploeg van Tom Brady met 31-15. En het krachtsverschil was nog groter dan de eindstand doet vermoeden. De Bucs namen namelijk een 31-0 voorsprong voor de Eagles in het laatste kwart nog wat terug mochten doen.

Al na een kwart wedstrijd was duidelijk dat de Bucs nog een maatje te groot zijn voor de jonge Eagles. De Bucs kregen de bal en Brady leidde zijn ploeg direct zonder problemen naar de eerste touchdown. Mede door de goede offensive line kreeg Philly geen vat op de tegenstander, die nog voor het einde van het eerste kwart ook de tweede touchdown van de wedstrijd wist te scoren.

INTERCEPTIE IN DE ENDZONE

In het tweede kwart kregen de bezoekers iets meer vat op de Bucs. Dit kwam mede door een blessure van Tristan Wirfs, één van de O-liners van de Bucs. De verdediging kon meer druk op Brady zetten, onder meer via drie sacks. Hierdoor kwamen de Bucs nog wel tot een field goal, maar de thuisploeg werd wel uit de endzone gehouden. Toch werd het niet spannend, want aanvallend kon Jalen Hurts zijn stempel niet drukken. Op slag van rust leek hij op weg naar een touchdown, maar hij gooide een interceptie in de endzone, waardoor ook deze kans op punten op niets uitliep.

In het derde kwart bleven de Eagles druk geven op de verdediging. Dit leidde tot een punt, die door Jalen Reagor via een fumble werd verloren. De Bucs profiteerden onmiddellijk en scoorden opnieuw een touchdown. Pas in het vierde kwart kwamen de Eagles op het bord door een run van Boston Scott, gevolgd door een touchdown pass van Hurts en een two point conversie. Hierdoor werd het verschil nog maar twee scores, maar dichterbij kwamen de Eagles niet, waardoor zij zich met hun drie picks in de eerste ronde op de draft mogen richten. De Bucs spelen volgende week opnieuw thuis, dit keer tegen de winnaar van het duel op maandag tussen de Rams en de Cardinals.

STEELERS KUNNEN HET DE CHIEFS EEN KWART LASTIG MAKEN

Pittsburgh Steelers @ Kansas City Chiefs: 21-42

De Pittsburgh Steelers konden de Chiefs zondagavond een kwart bijhouden. Of nou ja, T.J. Watt kon dat. De beste verdediger in de league was verantwoordelijk voor een deflectie van een pass van Patrick Mahomes en scoorde vervolgens de eerste touchdown van de wedstrijd na een afgedwongen fumble. Hierdoor stond het halverwege het tweede kwart verrassend 7-0 in het voordeel van de bezoekers.

Daarna zagen we, misschien wel voor het eerst dit seizoen, de oude Mahomes terug. Hij wist zijn receivers met gemak te vinden. Niet alleen via de korte passes waar hij de afgelopen weken patent op had, maar ook met onder meer een 48-yard pass op Travis Kelce en een 31-yard pass op Tyreek Hill. Hierdoor draaide Kansas de achterstand in iets minder dan zes minuten om in een 21-7 voorsprong.

TRAVIS KELCE GOOIT TOUCHDOWN

De tweede helft was het beeld hetzelfde. De Chiefs domineerden en de verdediging van de Steelers kon Mahomes niet afstoppen. De quarterback van de Chiefs gooide nog twee touchdowns om het duel helemaal te beslissen. In totaal zou Mahomes goed zijn voor 402 yards en vijf touchdowns. Hij was hiermee pas de tweede QB die dit in de play-offs voor elkaar kreeg, alleen zijn tegenstander van zondag, Ben Roethlisberger, ging hem voor.

De Chiefs hadden ook nog een zesde passing touchdown, alleen niet door Mahomes, maar dit keer kreeg Kelce de eer om de bal de endzone in te gooien. Het was een teken dat alles lukte voor de Chiefs, die door de zege volgende week zondag de Bills op bezoek krijgen in de Divisional Round. Voor de Steelers eindigt het seizoen hier, waarmee er hoogstwaarschijnlijk een einde is gekomen aan de Hall of Fame-loopbaan van Big Ben.

Lees hier de recaps van de wedstrijden van zaterdag in de Super Wild Card Round.

Coverfoto: Richard Rodriguez/Getty Images