Kuzma uitblinker bij Wizards, Reddish getrade naar Knicks

Het NBA-seizoen 2021-22 is in volle gang en er gaat bijna geen dag voorbij zonder ontwikkelingen in de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Elke week brengt SportAmerika u twee wekelijkse overzichten: één van de Eastern Conference en één van de Western Conference. Deze overzichten bevatten de hoogtepunten, teleurstellingen, de speler van de week en een vooruitblik op de aankomende week.


9 januari – 15 januari


EASTERN CONFERENCE STAND

 1. Chicago Bulls 27-14
 2. Brooklyn Nets: 27-15
 3. Miami Heat: 27-16
 4. Milwaukee Bucks: 27-18
 5. Philadelphia 76ers: 25-17
 6. Cleveland Cavaliers: 26-18
 7. Charlotte Hornets: 23-20
 8. Toronto Raptors: 21-19
 9. Washington Wizards: 22-21
 10. New York Knicks: 22-21
 11. Boston Celtics: 22-22
 12. Atlanta Hawks: 17-25
 13. Indiana Pacers: 15-28
 14. Detroit Pistons: 10-31
 15. Orlando Magic: 8-35

IN DE SPOTLIGHT


ZELFVERZEKERDE KUZMA BLINKT UIT IN WASHINGTON

Met een sarcastische waarschuwing voor zijn ploeggenoten wilde Kyle Kuzma laten weten dat hij goed in zijn vel zit. De forward van de Wizards blinkt de laatste tijd uit en voelt zich net LeBron James. “Als mijn teamgenoten niet presteren, dan stuur ik ze weg”, zei hij grappend na de zege tegen de Orlando Magic.

Kuzma is langere tijd al goed in vorm. In de maand december noteerde hij gemiddeld 13.4 punten, 6.2 rebounds en 3 assists per wedstrijd. In januari heeft hij de punten en rebounds bijna verdubbeld. 26.4 punten, 11.9 rebounds en 3.7 assists per wedstrijd noteert de forward nu.

Aan de hand van de prestaties van Kuzma kruipen de Wizards langzamerhand weer richting de betere play-in plaatsen. Met een wedstrijd met daarin 27 punten en 22 rebounds, hielp Kuzma zijn ploeg aan een week met drie overwinningen. Na 43 wedstrijden staan ze negende, twee zeges achter de Cleveland Cavaliers.

DETROIT PISTONS KUNNEN ZOWAAR WINNEN

De Detroit Pistons zijn van de laatste plaats in de Eastern Conference af. Dwane Casey kent een lastig jaar met zijn ploeg, maar heeft deze week zowaar winnend afgesloten. Van de drie wedstrijden werden er twee gewonnen en allebei ook met minimaal tien punten verschil.

Allereerst werden de Toronto Raptors verslagen. Een sterke eerste helft van de Pistons was de basis voor de ruime 87-103 zege. Trey Lyles, Hamidou Diallo en Cade Cunningham scoorden allen meer dan tien punten in de eerste helft. In de tweede helft scoorde niemand van de thuisploeg dubbele cijfers, maar werd de zege binnengehaald met solide team basketball.

Vervolgens werd er kansloos verloren van de Chicago Bulls, maar werd de week winnend afgesloten tegen een ‘Rudy Gobert-loze’ Utah Jazz. Zonder Gobert lag de weg open voor Cunningham, die uiteindelijk goed was voor 29 punten en 8 assists. Ook Saddiq Bey was op schoot. Hij scoorde 29 punten tegen een schotpercentage van maar liefst 71.4%.


DE TEGENVALLERS


NEDERLAGEN STAPELEN ZICH OP VOOR ATLANTA HAWKS

De Atlanta Hawks bevinden zich in de hoek waar de klappen vallen. De ploeg van head coach Nate McMillan heeft al vijf wedstrijden op rij verloren en raakte ook nog Cameron Reddish kwijt, die naar de New York Knicks vertrok.

Allereerst het verhaal rondom Reddish. De forward gaf aan het begin van het seizoen aan graag een grotere rol te krijgen binnen de ploeg, maar met Trae Young en John Collins om hem heen lukte dat dit jaar nog niet. Hij scoort gemiddeld 11.9 punten per wedstrijd, maar tegen een mager schotpercentage van 40.2%. Deze week werd bekendgemaakt dat de Hawks hem daarom traden, samen met Solomon Hill, voor Kevin Knox II en een 2026 1st round draft pick naar de New York Knicks. Het was de eerste echte trade van het huidige seizoen, maar het zal zeker niet de laatste zijn.

Ook op het veld verloren de Hawks van de Knicks. Op zaterdag nacht gingen de Hawks op bezoek in MSG. RJ Barrett en Julius Randle waren samen goed voor 50 punten en daar hadden de Hawks geen antwoord op. Eerder in de week werd er verloren van de Los Angeles Clippers en tweemaal van de Miami Heat.


SPELER VAN DE WEEK


RJ Barrett is benoemd tot de SportAmerika Eastern Conference Speler van de Week. De forward van de New York Knicks kende een zeer succesvolle week met overwinningen tegen de Atlanta Hawks, Dallas Mavericks en San Antonio Spurs.

Barrett noteerde gemiddeldes van 29.7 punten, 5.0 rebounds en 3.0 assists per wedstrijd. Daarnaast zat hij boven de 50% schotpercentage op zowel twee- als driepunters. Met name tegen de Dallas Mavericks blonk hij uit. Hij was goed voor 32 punten, 7 rebounds en 4 rake driepunters.


VOORUITBLIK


We blikken deze week alleen even vooruit op maandagavond. Jawel, maandagavond. Het is dan namelijk Martin Luther King Jr. Day, wat betekent dat er heel veel NBA wedstrijden zijn die ’s middags worden gespeeld. Zo nemen de Charlotte Hornets en New York Knicks het tegen elkaar op om 19 uur, gevolgd door de Nets en Cavaliers om 21 uur en dat gaat door tot 4:30 uur ’s nachts. Genoeg basketbal dus om te kijken!

Coverfoto: Brad Mills-USA TODAY Sports

Thijs Verkuil
Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen