Thanksgiving Football: wins voor de Bills, Cowboys en Vikings

Thanksgiving is de Amerikaanse feestdag van de dankbaarheid. En dankbaar kunnen we zijn voor de drie leuke games die we geserveerd kregen op donderdag. Naar goede traditie mochten zowel de Detroit Lions als de Dallas Cowboys een thuiswedstrijd verzorgen. De Lions leken op weg naar een stunt tegen de Bills, maar gingen in het slot alsnog ten onder. De Cowboys hielden wel de W thuis. In een sterke tweede helft legden ze de New York Giants over de knie. Het toetje werd verzorgd door de Minnesota Vikings en New England Patriots. In een spannende wedstrijd trokken de thuisspelende Vikings aan het langste eind.

Bills kunnen pas aan het einde afstand nemen van moedige Lions

Buffalo Bills @ Detroit Lions | 28-25

Geen Thanksgiving-sprookje voor de Detroit Lions. Daar zag het nochtans wel lange tijd naar uit. Tegen de verwachtingen in hielden de Lions gedurende de volledige wedstrijd gelijke tred met de Buffalo Bills, die hun normale spel niet konden ontwikkelen. Vooral quarterback Josh Allen had het moeilijk. Zijn elleboogblessure speelde hem duidelijk parten. Allen miste makkelijke targets en wierp opnieuw een interceptie in de redzone. De vierde reeds in vijf games. De pijn in zijn elleboog had echter weinig invloed op zijn benen. Allen rende 78 yards bij mekaar en was daarmee de belangrijkste rusher van zijn team. Op defense moest Von Miller al vroeg het veld verlaten met een blessure.

De Lions bleven hierdoor gedurende de gehele wedstrijd aanklampen. Jamaal Williams speelde opnieuw een grote rol met alweer zijn dertiende touchdown van het seizoen. De grootste rol was echter weggelegd voor Amon-Ra St. Brown. De sophomore uit USC ving 9 passes voor 122 yards en een touchdown. Ook D.J. Chark deed zijn duit in het zakje door een touchdownpass van Jared Goff te vangen in het vierde kwart. Nadat D’Andre Swift een 2-point conversie lukte, leken de Lions op weg naar de stuntzege, maar toen trok Josh Allen zijn superheldencape aan.

Twee fantastische drives leverden de twee scores op die voldoende waren voor de winst. Stefon Diggs werkte een drive van 14 plays en 90 af met een touchdown en met nog 23 seconden te spelen vuurde Allen een fenomenale bal af naar diezelfde Stefon Diggs die de Bills dicht genoeg brachten om de game-winning field goal te trappen. Tyler Bass miste niet en trapte het Lions-sprookje -en de 3-game winning streak- aan diggelen.

Cowboys aan het feest na perfecte tweede helft

New York Giants @ Dallas Cowboys | 20-28

De New York Giants gingen met een goed gevoel de kleedkamers in in Jerryworld nadat ze de Cowboys helemaal lam hadden gelegd in de eerste helft. De running game kwam maar niet op gang bij Dallas en de Giants onderschepten niet één, maar twee passes van Dak Prescott. Door een touchdown van Saquon Barkley en een field goal van Graham Gano konden de Giants met een 13-7 voorsprong aan de koffie. De zeven punten van de Cowboys kwamen op het conto van Ezekiel Elliott, die echter pas in de tweede helft echt onder stoom kwam.

Mike McCarthy had zich tijdens de rust duidelijk boos gemaakt, want het vuur waarmee de Cowboys uit de kleedkamers kwamen, was opmerkelijk. De eerste drie drives na de rust leverden allemaal touchdowns op. Tight end Dalton Schultz ving de eerste twee touchdowns en verdrievoudigde daarmee meteen zijn totaal dit seizoen. Een andere tight end, Peyton Hendershot, nam de derde touchdown voor zijn rekening. Dak Prescott was duidelijk op een missie in de tweede helft en haalde uiteindelijk nog 261 yards. 106 van die 261 yards werden gevangen door CeeDee Lamb, die weer met een aantal atletische catches uitpakte.

De Giants kwamen er in de tweede helft niet meer aan te pas. Daniel Jones, die in de eerste helft nog een fantastische pass voltooide naar Darius Slayton, maakte te veel fouten na de rust. Dat had ongetwijfeld te maken met de aanwezigheid van ene Micah Parsons. Parsons liet vier QB pressures en twee sacks optekenen. Hij zorgde voor chaos langs de offensive line van de Giants, waardoor er offensief niets meer lukte. Een troost-touchdown van Richie James die in het vierde kwart was het enige dat de Giants nog konden serveren. De Cowboys haalden hun achtste overwinning dit seizoen en blijven zo een bedreiging voor de Eagles in de NFC East.

Vikings dankbaar voor ongrijpbare Justin Jefferson

New England Patriots @ Minnesota Vikings | 26-33

Teams in evenwicht na 30 minuten

Afgelopen zondag scoorden de Vikings slechts drie punten. Tijdens deze wedstrijd hadden ze nog geen vijf minuten nodig om dit te verdubbelen. Met een korte pass vond Kirk Cousins zijn wide receiver Justin Jefferson in de endzone. De Patriots zouden snel antwoord geven. Iets meer dan twee minuten later vond een 34-yard pass van Mac Jones namelijk Nelson Agholor. Agholor liet het vervolgens niet na om te scoren. Nadat beide teams de bal een keer moesten punten ging Minnesota weer op zoek naar de voorsprong, maar schoot in plaats daarvan zichzelf in de voet. Jonathan Jones onderschepte namelijk een slechte worp van Cousins. Uiteindelijk zou de interceptie een 34-yard Patriot-field goal tot gevolg hebben.

De Vikings beantwoordden de field goal van New England door zelf een field goal te scoren. Na een pass-heavy drive zette Greg Joseph de teams op 10-10. Overigens was passen de name of the game tijdens deze wedstrijd. De Pats pikten 364 passing yards op, de Vikings 301. Veel vergeleken de rushing yards. 57 om 45, in het voordeel van de Vikings.

Nog geen drie minuten later zette Folk met een field goal de Patriots weer op voorsprong. De Vikings hadden deze week echter duidelijk geen moeite met punten scoren. Met nog zo’n vier minuten op de klok scoorde T.J. Hockenson namelijk zijn eerst TD als een Viking na een korte pass van Cousins te hebben gevangen. Het extra punt werd wel gemist. Het gaf Nick Folk de kans om voor rust de stand gelijk te trekken namens New England.

Penalty wordt Patriots fataal

De Patriots begonnen de tweede helft met de bal. Ze lieten niet na om te scoren. Jones vond met een pass Hunter Henry. Henry ontweek vervolgens drie verdedigers om de touchdown te scoren. Minnesota zou de stand vrijwel direct weer gelijk trekken. Kick returner Kene Nwangwu had wat blockers, ontweek wat tegenstanders en liep zo onaangeraakt de bal binnen na een 97-yard kickoff-return. De Patriots lieten zich niet zomaar afstoppen en scoorden rond het middelpunt van het derde kwart een field goal om de voorsprong weer over te nemen. Misschien had het een touchdown moeten zijn. Even leek Henry zijn tweede TD-catch van de avond te hebben, maar de officials waren van mening dat het een no-catch was. Zo moest NE genoegen nemen met een field goal.

Minnesota zette vervolgens een lange drive weg die de wedstrijd naar het vierde kwart bracht. Uiteindelijk schoot Joseph zijn team weer op gelijke hoogte. Nadat de Minnesota-D een punt forceerde leek de defensie van de Pats hetzelfde te doen. Een running into the kicker-penalty zorgde voor een nieuwe set downs, het zou cruciaal blijken. De Vikings maakten maximaal gebruik van de nieuwe set downs door niet veel later een touchdown te scoren. Een diepe worp van Cousins naar Jefferson bracht Minnesota op de helft van New England. De play daarna vond Cousins Adam Thielen in de endzone na een goedgeplaatste 15-yard pass.

Het betekende bijgevolg een 33-26 voorsprong voor de Vikings. De Minnesota-D hield zich daarna meerdere possessions sterk en liet geen score meer toe. De overwinning zorgt ervoor dat de Vikings nu vijf overwinningen meer hebben de de Lions en Packers, de NFC North lijkt dus wel in de tas. Voor de Patriots is het allemaal een stukje lastiger geworden. Het verlies betekent dat ze nu laatste in de AFC East staan, al kan dat nog veranderen als de Jets zondag ook verliezen.

De previews voor de overige games dit weekend vind je hier. De laatste update van onze wekelijkse Power Rankings vind je hier.

Coverfoto: Tony Gutierrez/AP Photo