Minder punten dan voorgaande jaren in de NFL

Dit seizoen lijkt iedereen van elkaar te kunnen winnen. In Week 6 namen de Bills revanche tegen de Chiefs, terwijl ze in Week 9 verloren van de Jets. Daarnaast hebben we dramatische wedstrijden gezien zoals Colts @ Broncos in Week 5. Klopte de uitspraak van Tom Brady over slechter football, of is dat gewoon een onderbuikgevoel? Wij zochten het uit.

KLEINERE WINSTMARGE

Na het analyseren van de uitslagen van alle wedstrijden in het reguliere seizoen van de afgelopen vier jaar en de eerste negen weken van dit seizoen zien we verschillende trends naar voren komen. Een blik op de eerste negen weken van dit seizoen laat zien dat teams gemiddeld minder scoren dan in de afgelopen vier jaar. De totale score is in de afgelopen vier jaar van 53,4 punten naar 44,7 punten gegaan. Alleen in 2020 zien we een piek. Dezelfde trend geldt voor winnende teams. Hun gemiddelde puntenaantal is gedaald van 34,1 punten naar 27,4 punten; een daling van 6,7 punten per wedstrijd.

Over het algemeen scoren verliezende teams dit jaar minder in vergelijking met het gemiddelde van de afgelopen vier jaar, maar dat verschil is nihil. Het gemiddelde puntenaantal van teams lag de afgelopen vier jaar op 17,5 punten per wedstrijd, dit jaar ligt dat op 17,3. Toch scoren verliezende teams dit jaar meer dan vorig jaar, terwijl winnende teams dus minder scoren.

Dit betekent dat winstmarges kleiner worden. In het seizoen van 2019 was het gemiddelde aantal punten waarmee een team won het hoogst. Toen was het gemiddelde verschil tussen teams namelijk 17,3 punten. Dit seizoen is dat een stuk lager, want nu winnen teams gemiddeld met slechts 10,1 punten verschil; een daling van 7,2 punten dus. Nivellering, of is er meer aan de hand?

OFFENSES SCOREN MINDER

Om maar met de deur in huis te vallen: Er is meer aan de hand. Van nivellering lijkt niet echt sprake. We zien in de visual hieronder hogere pieken, maar diepere dalen als we 2018-2021 vergelijken met 2022. In 2022 zitten er negentien teams onder hun gemiddelde aantal punten vergeleken met het gemiddelde van 2018-2021. Dit terwijl er twaalf teams een hoger gemiddelde halen. Slechts een enkel team scoort dit jaar net zoveel als hun gemiddelde van de afgelopen jaren, namelijk de Atlanta Falcons. 

NFL-teams scoren dit seizoen gemiddeld 1,8 punten minder per wedstrijd dan de jaren ervoor. Dat lijkt weinig, maar er zijn een aantal teams met hogere puntenaantallen dan in de afgelopen jaren die de reddende engel zijn voor het gemiddelde in de league. De Jacksonville Jaguars kruipen bijvoorbeeld uit de krochten van de NFL en spelen beter dan afgelopen jaren. Een ander voorbeeld is Philadelphia. Na een ongeslagen start is hun gemiddelde aantal punten uiteraard beter dan in de periode van 2018 tot 2021.

DE GROTE BOOSDOENERS

De offenses met minder scoringskracht zijn niet per se de minderen van de NFL. Zo scoren de Dallas Cowboys dit seizoen gemiddeld 3,2 punten minder in vergelijking met de afgelopen vier jaar, maar toch hadden zij een record van 6-2 na week 9. Daarnaast zijn er de Minnesota Vikings, ondanks een 7-1 start scoorden zij gemiddeld 0,9 punten minder per wedstrijd. Toch zijn de grootste boosdoeners in het lage gemiddelde de teams die het aanvallend duidelijk lastig hebben.

Op plek vijf van grootste dalers staan de Pittsburgh Steelers. Zij staan 7,8 punten in de min. Niet gek aangezien hun aanvalsleider Ben Roethlisberger eind vorig seizoen met pensioen ging. Een ander team met een QB op leeftijd, de Green Bay Packers, heeft het ook lastig. Zij scoren dit seizoen 9,2 punten minder in vergelijking met de periode 2018-2021. Het vertrek van Davante Adams blijkt voor Aaron Rodgers dus extra grijze haren op te leveren, maar zeker geen extra punten.

Toch kan het nog veel slechter. Dat hebben Tom Brady en de Tampa Bay Buccanneers laten zien. Een vrijwel nieuwe offensive line en een hoop blessures onder de wide receivers hebben ervoor gezorgd dat de Bucs-O dit seizoen gemiddeld 10,6 punten minder scoort dan in de vier jaren daarvoor. Dat zijn net zoveel punten minder als het team met een vreselijke Super Bowl kater, de Los Angeles Rams. De offensive line blijft geteisterd worden door blessures. Daardoor loopt onder andere de running game voor geen meter. Dit zorgt ervoor dat de Bucs en Rams samen op een gedeelde tweede plek staan.

De Indianapolis Colts spannen de kroon, zij hebben de twijfelachtige eer om op nummer één te staan in deze lijst. Afgelopen lente stuurden ze een third-rounder naar de Falcons voor een ondertussen 37-jarige Matt Ryan, een trade die volledig verkeerd uitpakte. Daarnaast speelt de offensive line niet zoals gehoopt. Indirect gevolg hiervan was een blessure voor Jonathan Taylor, die overigens ook niet kan laten zien wat we van hem gewend zijn. Dit zorgt voor gemiddeld 11,4 punten gemiddeld minder per wedstrijd van de aanval dan in de afgelopen vier jaar. Een zorgwekkende stap achteruit.

Tom Brady had enigszins gelijk toen hij zei dat de kwaliteit van de league lager is. Althans, als je kijkt naar de output van de offenses. Aanvallend is het gros van de teams minder dit jaar. Dit valt niet altijd aan de defense te wijten, dat zagen we wel in wedstrijden zoals bijvoorbeeld 49ers @ Broncos in week 3. Hierin lukt voor beide teams aanvallend niet veel, hierdoor eindigde de wedstrijd in 10-11. Ook worden quarterbacks gemiddeld minder onder druk gezet dan vorige jaren. Het is te hopen dat de NFL offenses weer opkrabbelen, want dan kunnen we iedere wedstrijd weer genieten van het niveau dat we gewend waren.


Hier lees je meer over de NFL.

Coverfoto: Jeremy Brevard/USA TODAY Sports

Seán van Zon
Seán van Zon
Stagiair en student Journalistiek. Al sinds heugenis fan van de Giants, Knicks en Yankees. Tijdens studie in Ohio ook een zwak voor de Browns ontwikkeld, ondertussen ook fan van de Michigan Wolverines.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen