Super Bowl LVII: Cruciale matchups

Nog ruim een week en dan wordt er afgetrapt voor de Super Bowl. In Arizona nemen de twee #1 seeds van dit jaar het tegen elkaar op. Tijd om in te zoomen op de belangrijkste matchups voor deze editie van de Super Bowl.

DE EAGLES RUN GAME VS. DE RUN DEFENSE VAN DE CHIEFS

De Eagles run game was dit jaar één van de beste in de NFL. Achter een offensive line die kan bewegen als een vrachttrein sprokkelden de Eagles 153 yards per game bij elkaar, goed voor een vierde plek in dat klassement. Wat de run game van Philly zo sterk maakt, is het feit dat er niet alleen prima running backs zijn, maar dat Jalen Hurts zelf ook aardig kan rennen. Hurts was niet alleen goed voor 760 rushing yards, maar ook nog eens 13 rushing touchdowns tijdens het reguliere seizoen. Een gevaar om rekening mee te houden dus.

Daar tegenover staat een meer dan aardige run defense van de Chiefs. Kansas City staat in de top 10 qua rushing yards allowed, rushing touchdowns allowed en rushing attempts allowed. De defensive line, onder leiding van DPOY-kandidaat Chris Jones, weet zich dus staande te houden tegen een team dat sterk is in in de running game.

PATRICK MAHOMES VS. DE EAGLES PASS RUSH

Patrick Mahomes is met reden de favoriet om dit jaar zijn tweede MVP-award te winnen. Mahomes leidde de league in passing yards en touchdowns en was bij vlagen weer onnavolgbaar. Tegen de Bengals liet hij zien dat hij, ondanks een blessure, in staat was zijn team naar de Super Bowl te leiden. Met twee weken rust op zak kunnen we er vanuit gaan dat Mahomes een stuk fitter op het veld zal staan tegen de Eagles en zijn beste spel weer op de mat kan leggen.

Mahomes komt tegen een historisch goede pass rush te staan. De Eagles wisten in totaal 70 sacks bij elkaar te spelen tijdens het reguliere seizoen, alleen de 1984 Chicago Bears en de 1989 Minnesota Vikings deden dit iets beter. De Eagles pass rush weet elke aanval te ontregelen met spelers als Haason Reddick, Brandon Graham en Javon Hargrave. Aan Mahomes en zijn offensive line is het om deze pass rush te ontwijken.

A.J. BROWN EN DEVONTA SMITH VS. DE CHIEFS SECONDARY

Wat de Eagles offense zo sterk maakt, is het feit dat ze van de run game moeiteloos over kunnen schakelen naar de passing game. Het leven van Jalen Hurts wordt dan ook wel makkelijker gemaakt door de aanwezigheid van A.J. Brown en Devonta Smith. De trade voor Brown tijdens de afgelopen draft is een schot in de roos gebleken voor de Eagles. Brown ving dit jaar 1496 yards en 11 touchdown bij elkaar, Smith tekende in zijn tweede jaar voor 1196 yards en 7 touchdowns.

De secondary van de Chiefs gaat hier dan ook een lastige wedstrijd mee beleven. De secondary is de zwakste unit van KC. Dit jaar stonden ze niet alleen 4144 passing yards toe, maar ook 33 passing touchdowns, wat het meeste is in de NFL. Waar de Chiefs de run game van de Eagles mogelijk kunnen stoppen, gaat dit bij de passing game een hele kluif worden.

TRAVIS KELCE VS. DE EAGLES DEFENSE

Wie gaat bij de Eagles Travis Kelce oppakken? Kelce is intussen 34, maar er zit absoluut nog geen sleet op bij één van de beste tight ends aller tijden. Ook dit jaar ving hij meer dan 1000 yards bij elkaar in het reguliere seizoen en hij en Mahomes hebben er voor gezorgd dat niemand in KC het nog over Tyreek Hill heeft. Kelce is een unstoppable force waar safety’s en cornerbacks met regelmaat vanaf stuiteren alsof ze niks wegen.

Het wordt de taak van mannen als T.J. Edwards en C.J. Gardner-Johnson om Kelce in toom te houden. Het is een praktisch onmogelijke taak om Kelce geen ballen te laten vangen, maar er ligt voor de Eagles defense een belangrijke taak in het laag houden van de yards after catch bij Kelce. Dit jaar stond hij namelijk derde in het klassement van yards after catch met 628.


Lees hier de nieuwste editie van NFL 4-on-4!

Coverfoto: AP Photos/T&D Illustration

Marc Dorenbos
Marc Dorenbos
Houdt van voetbal, American Football en Basketball. Fan van de Bengals #WhoDey.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen