NFL Power Rankings: Wie gaat goed de kerst in?

Met nog maar drie weken te gaan maken er nog 27 teams kans om de play-offs te halen. Voor sommige ploegen is het nog een theoretische kans, maar voor de meeste kan het nog steeds. Met welk gevoel gaat iedereen de kerstdagen in? Ontdek het in de nieuwste editie van de NFL Power Rankings.

1. (1) Green Bay Packers

De Packers zijn de grote favoriet in de NFC en Aaron Rodgers is ineens een grote kanshebber voor de MVP-trofee. Hoe anders zou het zijn gelopen als de Ravens die 2 point conversion wel hadden weten te maken en het duel hadden gewonnen? Het laat zien hoe dun de lijn is in de NFL, zeker in dit gekke seizoen.

2. (4) Kansas City Chiefs

Er was een bijzondere comeback en een verlenging voor nodig, maar de Chiefs hebben de nummer 1 seed in de AFC in handen. Gezien het resterende programma en het feit dat ze Patrick Mahomes hebben, lijken ze toch weer de favoriet voor de bye-week en om namens de AFC de Super Bowl te halen. Al is het hier voor die nummer 1 plek wel te hopen dat Travis Kelce en Tyreek Hill op tijd hersteld zijn om te kunnen spelen tegen de Steelers.

3. (2) Tampa Bay Buccaneers

Als tegenstanders van de Bucs slim zijn dan vragen ze of ze voortaan het tenue van de Saints mogen lenen als ze tegen Tampa spelen. Het is vierde keer in twee jaar tijd dat de Bucs van de Saints hebben verloren. Gelukkig voor Tom Brady geldt dit alleen in het reguliere seizoen, want vorig jaar was hij in de play-offs te sterk voor zijn divisierivaal.

4. (7) Dallas Cowboys

De Green Bay Packers inhalen zit er waarschijnlijk niet meer in voor de Cowboys. Daarvoor is de ploeg zelf ook te wisselvallig. Maar als tweede eindigen kan in de NFC wel eens heel belangrijk worden. Dan ontloop je waarschijnlijk de Rams/Cardinals en Niners in de eerste ronde. Die derde wild card-plek lijkt naar een ploeg te gaan die duidelijk een stapje minder is dan de rest.

5. (6) Los Angeles Rams

Naast Cooper Kupp was het de verdediging die de doorslag gaf in het uitgestelde duel met de Seahawks. Von Miller haalde zijn eerste sack als lid van de Rams en de unit lijkt weer op de verdediging die we kennen en die we het hele seizoen hadden verwacht. Het zag er anderhalve week geleden niet naar uit, maar het lijkt erop dat de Rams de favoriet voor de NFC West zijn.

6. (3) Arizona Cardinals

Wat was dat? De nederlaag tegen de Lions kwam volledig uit de lucht vallen. Vooral de kansloze manier waarop de voormalig koploper van de NFL verloor. De Cardinals hebben vooral moeite tegen de run. Dat is geen goed vooruitzicht als je volgende tegenstander Jonathan Taylor in de rangen heeft.

7. (9) Indianapolis Colts

De play-offs liggen voor de Colts voor het oprapen. Wie had dat gedacht na de slechte start van het seizoen? Hoeveel mooier kan het worden? De divisietitel is nog niet uit zicht. Met MVP-kandidaat Taylor in de gelederen wil niemand straks tegen de Colts spelen. Of het nu uit of thuis is. Er zit wel een nadeel aan het succes. De draftpick die naar de Eagles gaat, is er een in de eerste ronde.

8. (5) New England Patriots

De reeks overwinningen moest een keer ten einde komen. Verliezen bij de Colts is geen schande. De manier waarop was wel opvallend, want de Colts deden alles waar de Patriots zo succesvol mee zijn. Door de nederlaag wordt het duel met de Bills van zondag wel enorm belangrijk. Het gaat niet alleen om de divisie, maar bij een nederlaag vallen de Pats ineens midden in de wild card-race.

9. (10) Buffalo Bills

De ontmoeting met de Panthers was een welkome. Na een paar dure en onnodige nederlagen was een zege hard nodig om weer wat vertrouwen te tanken. En vanuit Indy kwam ook goed nieuws. Een zege op de Patriots betekent dat de Bills weer aan kop komen van de AFC East. Het is voor Josh Allen te hopen dat het weer op Tweede Kerstdag in Boston wat beter is dan tijdens de eerste onderlinge ontmoeting.

10. (8) Los Angeles Chargers

De Chargers lieten een ideale kans liggen om de divisie naar zich toe te trekken. Maar opnieuw ging Justin Herbert gelijk op met Mahomes. Dat moet een goed gevoel geven voor de laatste weken van het seizoen. De laatste drie wedstrijden zijn zeker te winnen, waardoor de Opladers een zekerheidje lijken voor de play-offs in deze gekke AFC.

11. (12) San Francisco 49ers

De 49ers kunnen zich opmaken voor de play-offs. Uiteraard is de formatie van Kyle Shanahan er nog niet, maar met ontmoetingen tegen de gehavende Titans en de belabberde Texans nog op het programma mag het niet mis gaan. San Francisco is dan de ideale keuze voor een upset, want de ploeg wordt steeds fitter. De Super Bowl winnen met Jimmy G. lijkt onwaarschijnlijk, maar op een goede dag kan hij iedereen verslaan.

12. (13) Miami Dolphins

Het sprookje van de Dolphins houdt maar aan. Het is pas de tweede keer in de geschiedenis dat een ploeg van 1-7 naar 7-7 gaat. Ondanks de zes zeges op rij staan de Dolphins nog steeds elfde in de AFC. De play-offs zijn zeker haalbaar, maar dan moet het beter dan tegen de Jets. De Saints zijn maandag een heel ander verhaal.

13. (16) Cincinnati Bengals

Na de voorspoedige start hebben de Bengals vier van hun laatste zeven wedstrijden verloren. Toch zijn de Bengals ineens de divisieleider in de AFC North. De verschillen zijn klein, dus het is cruciaal voor de ploeg van Joe Burrow om op Tweede Kerstdag de Ravens de beslissende klap uit te delen en in ieder geval een concurrent uit te schakelen.

14. (17) Minnesota Vikings

De wedstrijden van de Vikings blijven altijd tot het einde spannend. Zelfs als dat niet zo zou moeten zijn. Zoals tegen de Bears. Al was het dit keer niet zo erg als voorgaande keren, want de enige touchdown van Fields kwam letterlijk in de slotseconde. Toch zou het voor het gevoel goed zijn geweest als het allemaal wat overtuigender was geweest. De Rams en Packers zijn in de komende twee weken van een heel ander niveau.

15. (23) New Orleans Saints

Negen punten scoren en toch winnen van de Bucs. Dat had zelfs de grootste optimist in New Orleans niet aan zien komen. Garanties op de play-offs zijn er nog niet, daarvoor is de ploeg nog te veel afhankelijk van andere teams, maar een zege op de Dolphins brengt New Orleans wel heel dichtbij.

16. (11) Baltimore Ravens

Drie nederlagen op rij en de Ravens zijn de eerste plaats in de divisie kwijt en staan zelfs buiten de play-offs. Helemaal kansloos is het nog niet voor Baltimore, want twee van de drie laatste wedstrijden zijn tegen divisiegenoten. En het lijkt erop dat op dit moment niemand de AFC North nou heel graag wil winnen. Benieuwd of John Harbaugh spijt gaat krijgen van de tweede mislukte two point conversie voor de overwinning.

17. (19) Philadelphia Eagles

Rennen, rennen, rennen. Dat is het strijdplan van de Eagles en het heeft succes. Na een slechte start tegen het Football Team was de ploeg goed voor 238 yards over de grond. Het Football Team had hier geen antwoord op en de Eagles staan aan de rand van de play-offs. In minder goed nieuws voor Philly: niet alleen de eigen draftpick wordt met de week minder waard, ook die van Indy (wel een first rounder) en die van Miami zakken ook steeds verder in de rij.

18. (21) Pittsburgh Steelers

De Steelers gaan maar niet weg. De arm van Big Ben mag dan van spaghetti zijn gemaakt, Pittsburgh blijft maar in de race om de play-offs. Dat komt natuurlijk voor een groot deel door de verdediging onder leiding van T.J. Watt. Dat was tegen de Titans weer te zien, toen de defensie het duel volledig om wist te draaien.

19. (14) Tennessee Titans

Iedereen in Nashville moet zo langzamerhand wel zenuwachtig gaan worden. De Colts geven niet op. Dus de aanval moet op gaan staan, want de turnovers gaven de doorslag in de onnodige nederlaag tegen de Steelers. Als de Colts de rest van de wedstrijden winnen, wat niet ondenkbaar is, dan mag Tennessee nog maar Ă©Ă©n keer verliezen om de divisie niet kwijt te raken.

20. (15) Cleveland Browns

Plek 4 of plek 12 in de AFC. Dat is het verschil voor de Browns door de nederlaag tegen de Raiders. Het is nog niet over voor de Browns, maar het is inmiddels wel 2 voor 12. Geen goed teken als je volgende wedstrijd een bezoek aan Lambeau Field is.

21. (22) Denver Broncos

De blessure van Teddy Bridgewater zag er ernstig uit, maar gelukkig lijkt het mee te vallen. Maar de Broncos zullen het komend weekend waarschijnlijk wel zonder hun quarterback moeten doen. De kansen op de play-offs zijn klein, ook al staat Denver maar een wedstrijd achter. Met Drew Lock aan het roer lijkt het helemaal onhaalbaar.

22. (18) Washington Football Team

Het Football Team was een van de ploegen die afgelopen week hard getroffen werd door de coronabesmettingen. Met de snel ingevlogen Garrett Gilbert ging de ploeg onderuit tegen de Eagles. In de NFC ben je niet snel uitgeschakeld, maar de kansen voor Washington om de play-offs te halen hangen aan een zijden draadje. Een zege in Dallas zou in die race een ideaal kerstcadeau zijn.

23. (25) Las Vegas Raiders

Het zat er dik in dat de Raiders nog ergens tegen een of twee gelukkige zeges aan zou lopen om zo op 8-9 uit te komen. Zelfs tegen de gehavende Browns leek het maandag mis te gaan, maar gelukkig voor de Raiders bewijst Daniel Carlson zich wel wekelijks. Voor teams zonder topaanval is een goede kicker onmisbaar.

24. (20) Seattle Seahawks

Wiskundig gezien kan het nog, maar niemand in Seattle zal nog serieus geloven dat de play-offs gehaald kunnen worden. Dat betekent dat de verhalen richting volgend seizoen kunnen komen. Blijft Russell Wilson? De tekenen zijn gunstig, hij zou nu graag zijn loopbaan af willen sluiten bij de Seahawks. Kan de club het team om hem heen versterken om weer serieus mee te gaan in de NFC?

25. (24) Atlanta Falcons

Als het de Falcons op een of andere manier lukt om de play-offs te halen, dan moeten ze toch wel de boeken ingaan als het slechtste team in de play-offs sinds wanneer? De Bears van vorig seizoen? Eigenlijk is Atlanta nog minder goed, dat bleek wel uit de nederlaag tegen de Niners. Maar toch, als ze een paar van die redzone kansen hadden benut, dan hadden we misschien met meer vertrouwen naar het komende duel met de Lions gekeken. Dat duel is in Atlanta, en dat is geen voordeel voor de Falcons.

26. (30) Detroit Lions

De Lions zijn niet meer het slechtste team in de league. Dat waren ze op basis van het spel al niet, maar nu is het ook in de stand te zien. Ondanks alle tegenslagen blijft de ploeg hard spelen. De zege op de Cardinals was de grootste verrassing van het seizoen tot nu toe. Voorspelling: de zege op de Cardinals is niet de laatste van het jaar.

27. (26) New York Giants

Geen Daniel Jones meer dit seizoen, die door een nekblessure definitief niet meer in actie komt. Het betekent wel het einde van het jaar voor de Giants, die moeten hopen nog ergens een wedstrijdje te winnen. Het kan wel het excuus zijn dat Joe Judge nodig heeft om nog een laatste kans te krijgen in de Big Apple.

28. (28) Carolina Panthers

Is er iemand die zich de start met drie overwinningen op rij nog herinnerd? Verliezen van de Bills is natuurlijk geen schande, maar de ploeg had ook geen enkele kans. De mogelijkheden om het jaar met een goed gevoel te eindigen lijken klein, want de NFL was niet echt meelevend met de Panthers bij het maken van het wedstrijdschema. Er komen nog twee wedstrijden tegen de Bucs en een uitwedstrijd bij de Saints aan.

29. (27) Chicago Bears

De Bears lijken aanvallend maar geen progressie te maken. De frustraties lijken daarom over te koken in de Windy City. Zo liep hoofdcoach Matt Nagy tegen een penalty aan voor het uitschelden van een scheidsrechter. Gedrag dat zijn ploeg over lijkt te nemen, want het was niet de enige persoonlijke fout die de Bears in dit duel tegenkregen. Een nieuwe wind lijkt harder nodig dan ooit.

30. (29) New York Jets

Zach Wilson toont een teken van leven. Het is vaak nog maar een halve wedstrijd, maar de rookie van de Jets lijkt progressie te boeken. Genoeg voor een zege was het nog niet, maar daar komt van de week met een bezoek aan Jacksonville op het programma mogelijk verandering in. Het is voor de Jets vooral wachten op de versterkingen die voor volgend seizoen gezocht kunnen worden.

31. (31) Houston Texans

Konden de Texans maar zeventien keer tegen ploegen in de AFC South spelen. Dan zouden ze zomaar de play-offs kunnen halen. De Texans zijn nu 3-2 in de divisie en 0-9 tegen alle andere ploegen. Met nog wedstrijden tegen de Niners en Chargers lijkt het een zekerheidje dat Houston buiten de divisie geen zege gaat pakken.

32. (32) Jacksonville Jaguars

Hebben de Jaguars Trevor Lawrence veranderd in Sam Darnold? Waarom is de straf voor het zijn van de beste prospect in college een gedwongen verhuizing naar Jacksonville? Wanneer gaan spelers in college zeggen alleen naar een echt NFL-team te willen en niet naar deze ploeg? Het zijn zo maar wat vragen die in je opkomen als je naar dit team kijkt. Het is zo erg dat fans van de Jets en Texans zeggen: gelukkig zijn we nog niet de Jaguars.


Lees hier de NFL Power Rankings van vorige week.

Coverfoto: Rob Carr/Getty Images

Chris Van Dijk
Chris Van Dijk
Sportliefhebber van alles wat een bal heeft. Door Stockton en Malone fan de Utah Jazz, en sindsdien verkocht aan Amerikaanse sporten. En na een bezoekje aan Phillie ook fan van de Eagles. Op twitter te volgen op @vandijkch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen