NFL op zondag: Giants winnen in Londen, Bucs krijgen lucky call

De NFL verveelt nooit. Dat werd nogmaals bewezen tijdens de vroege games op zondag. In Jacksonville wonnen de Houston Texans voor ’t eerst dit seizoen in een laagscorende wedstrijd. Van een lage score hadden de New York Jets geen last. Zij zetten 40 punten op het bord tegen de ongelukkige Dolphins. Ongelukkig waren de Tampa Bay Buccaneers allerminst. Na een discutabele call diep in het vierde kwart, hielden ze hun voorsprong vast tegen de Atlanta Falcons. En het begon allemaal met een thriller in Londen.

Buccaneers winnen na controversiële roughing the passer-call

Atlanta Falcons @ Tampa Bay Buccaneers | 15-21

Lange tijd leken de Tampa Bay Buccaneers op weg naar een makkelijke thuiszege tegen de divisierivalen uit Atlanta. Maar het team van Arthur Smith wilde zich ondanks een achterstand van 21 punten niet zomaar gewonnen geven. In de tweede helft knokten ze zich terug in de wedstrijd, om uiteindelijk nog kans te maken op minstens overtime. Althans, zo leek het. Tot een verrassend vlagje van scheidsrechter Jerome Boger de wedstrijd in een definitieve plooi legde. Grady Jarrett had net Tom Brady gesackt op een cruciale 3rd down met nog twee minuten op de klok. Maar Boger had roughing the passer gezien. De Bucs konden nog een eerste poging halen om nadien victory formation aan te nemen.

De Falcons hadden beter verdiend na een moedige comeback in het vierde kwart. Nadat de Buccaneers hen drie kwarten lang scoreloos hadden gehouden, schoot de motor plots aan in de laatste vijftien minuten. Touchdowns van Olamide Zaccheaus en running back Avery Williams én een two-point conversion van KhaDarel Hodge brachten de Falcons tot op zes punten van de Bucs. De Bucs hadden hun voorsprong uitgebouwd door twee touchdowns van Leonard Fournette en enkele field goals van Ryan Succop. Tom Brady stond tot het vierde kwart sterk te werpen en behaalde 351 passing yards, vooral via Fournette en Mike Evans. Maar in het vierde kwart stokte de productie en was er dus een helpende hand van de scheidsrechters nodig om een einde te maken aan de losing streak van twee games.

Giants vervolgen sterke start door Packers te verslaan

New York Giants @ Green Bay Packers (Londen) | 27-22

De New York Giants staan op 4-1. Dit is een start die weinigen hadden voorspeld aan het begin van het seizoen. De sterke seizoensstart werd zondagmiddag in Londen vervolgd. Lang leek het erop dat hun tegenstander, de Green Bay Packers, een makkelijke middag tegemoet zouden gaan. De Giants aanval, die volledig moest leunen op Saquon Barkley, kwam niet tot nauwelijks van de grond. De ruststand in het stadion van Tottenham Hotspur was 10-20 in het voordeel van de Packers.

Na rust draaiden de Giants de wedstrijd langzaam maar zeker om. De alom geprezen Packers defensie kwam er niet meer aan te pas. Na 3 scores achter elkaar van de Giants (field goal, twee touchdowns), was de wedstrijd volledig omgedraaid en stond het 27-20. De Packers hadden nog tijd om zelf op het scorebord te komen en kwamen ook vrij ver. Bij 4&2 besloot Green Bay om de bal te gooien in plaats van te rennen. Dit mislukte, waarna New York bewust een safety nam en de wedstrijd naar zich toe trok: 27-22.

Jets verslaan Dolphins, die terugvallen op derde quarterback

Miami Dolphins @ New York Jets | 17-40

De New York Jets kunnen pronken voor ’t eerst sinds september 2018 met een positief record. Na een klinkende zege tegen de Miami Dolphins springen ze zelfs over diezelfde Dolphins in de AFC East. De wedstrijd was nochtans een pak spannender dan de eindscore doet vermoeden. Pas in het vierde kwart gingen de sluizen open bij de defensie van Miami. Dat de Fins het zo lang spannend konden houden, was eigenlijk een klein mirakel. Bij de start ging het namelijk gelijk mis. Na goed twee minuten spel forceerde rookie Ahmad “Sauce” Gardner de back-up QB van de Dolphins, Teddy Bridgewater, tot een intentional grounding vanuit zijn eigen endzone, waarna hij hem nog tegen de grond werkte ook. Twee punten voor de Jets en einde wedstrijd voor Bridgewater. De vervanger van Bridgewater? Rookie Skylar Thompson, die dit jaar pas in de zevende ronde werd geselecteerd.

Ondanks de onervaren Thompson hielden de Dolphins lange tijd gelijke tred met de Jets. En dat kwam vooral door running back Raheem Mostert, die 113 rushing yards en een touchdown haalde. toch was het de running back van de Jets die de MVP van deze game zou worden. Rookie Breece Hall deed zo’n beetje alles bij de Jets. Hij rende 97 yards bij mekaar en liep een touchdown binnen. Daarbovenop was hij goed voor 100 receiving yards, uit slechts twee catches, nota bene. In de defensie was het die andere rookie, Sauce Gardner, die de voorpagina haalde. Sauce knalde niet alleen Bridgewater uit de wedstrijd, later ving hij ook een interceptie van zijn vervanger, Skylar Thompson. Feest in New York en New Jersey dus, waar de Jets voorlopig dus volop meedoen in de AFC East.

Chargers verslaan Browns in enerverende wedstrijd

LA Chargers @ Cleveland Browns | 30-28:

De Browns begonnen voortvarend tegen de Chargers. Na een run van Nick Chubb en een touchdown catch van Amari Cooper stond Cleveland na het eerste kwart met 14-3 voor. In het tweede kwart trokken de Chargers de wedstrijd naar zich toe en kwamen ze zelfs op voorsprong. Vlak voor rust rende Chubb echter zijn tweede touchdown van de wedstrijd binnen, waarna de Browns gingen rusten met een 17-21 voorsprong.

In de tweede helft golfde de wedstrijd op en neer. Austin Ekeler en een field goal zorgden voor een 27-21 voorsprong van de Chargers. Kareem Hunt deed wat terug voor de Browns, waarna Cleveland een voorsprong van één punt had. In het vierde kwart viel het scorend geweld stil. De Chargers kwamen halverwege het kwart op voorsprong via nog een field goal. Zeven minuten voor het einde gooide Jacoby Brisett een cruciale interceptie in de redzone. De Chargers kwamen zelf vervolgens niet tot scoren, waarna ze besloten om niet te punten maar ervoor te gaan op 4th down. Dit mislukte, waarna de Browns nog één keer ten aanval mochten trekken. Cleveland kwam binnen field goal range, maar Cade York mistte, waardoor de Chargers de wedstrijd naar zich toe trokken.

Overige games

Chicago Bears @ Minnesota Vikings | 22-29: De Vikings schoten uit de startblokken tegen de Bears. Kirk Cousins gooide zijn eerste 16 passes raak en wist Justin Jefferson keer op keer te vinden. Hierdoor was de ruststand 10-21 in het voordeel van Minnesota. In de tweede helft kwamen de Bears op stoom en kwamen ze zelfs op voorsprong via een field goal: 22-21. De Vikings voorkwamen een blamage via een run van Kirk Cousins en een succesvolle two-point conversion. Minnesota staat daardoor 4-1 en eerste in de NFC North.

Pittsburgh Steelers @ Buffalo Bills | 3-38: De Steelers hadden helemaal niet te vertellen tegen de Bills, die met name in de eerste helft ontketend waren. Tijdens de eerste drive ving en rende Gabriel Davis meteen een 98 yard touchdown bij elkaar. In het tweede kwart ving Davis nog een 62 yard touchdown, waarna hij na twee catches al op 160 yards stond. Voor rust scoorden de Bills nog twee touchdowns, waarna de ruststand een afgetekende 3-31 was. In de tweede helft deden de Bills rustig aan, ze scoorden nog één touchdown via rookie running back James Cook. Kenny Pickett, die zijn eerste start maakte als quarterback, kon er weinig tegenover stellen.

Houston Texans @ Jacksonville Jaguars | 13-6: In een hele lelijke wedstrijd duurde het tot drie minuten voor het einde totdat de eerste touchdown werd gescoord. Tot dan toe hadden de Texans en de Jaguars beide twee field goals gescoord, wat leidde tot een saaie 6-6 tussenstand. Vlak voor het einde scoorde rookie Damien Pierce een rushing touchdown, wat genoeg bleek voor de overwinning. Ter conclusie, de Texans zijn van de hatelijke 0 af, er zijn geen teams meer in de NFL zonder overwinning.

Detroit Lions @ New England Patriots | 0-29: Ietwat tegen de verwachtingen in hadden de Patriots geen kind aan de Detroit Lions. De nummer 1 offense wat puntengewin betreft, lukte zondag geen enkel punt tegen de stugge defense van Bill Belichick. Aan inzet nochtans geen gebrek bij de Lions, die maar liefst vijf keer een vierde poging trachtten om te zetten. Vijf keer ging het echter mis. Bij de Patriots kon rookie Bailey Zappe in zijn allereerste start ooit rekenen op een knalprestatie van Rhamondre Stevenson. Die rende voor maar liefst 161 yards.

Seattle Seahawks @ New Orleans Saints | 32-39: De Seahawks en de Saints leverden een leuke en spannende pot football in de Superdome. Zes keer stond een ander team aan de leiding, maar uiteindelijk was het de thuisploeg die aan het langste eind trok. De ster van de avond was quarterback/tight end Taysom Hill. Hill rende voor 112 yards en drie touchdowns. Daar deed hij nog eens een passing touchdown bovenop. Ook Alvin Kamara was in vorm met 194 scrimmage yards. Door de zege van de Saints hebben beide teams nu een record van 2-3.

Tennessee Titans @ Washington Commanders | 21-17: Carson Wentz had de held van de Commanders kunnen worden. Hij werd echter de antiheld. Met nog negen seconden op de klok stonden de Commanders bijna op de doellijn van de Titans. Daar wierp Wentz geen touchdown, maar wel een interceptie. David Long kon de bal vangen en bezegelde het lot voor Wentz en de Commanders. Aanvallend steunden de Titans eens te meer op Derrick Henry, die 102 rushing yards verzamelde en twee touchdowns. Echter moeten ze bij de Titans dringend een oplossing vinden op stilvallen van hun offense in de tweede helft van wedstrijden.

Collega Seàn Van Zon maakte een analyse van de hoofdblessures die nog steeds veelvuldig aanwezig zijn in de NFL.

Coverfoto: Julio Aguilar/Getty Images