NFL op zondag: Jaguars, Falcons aan kop na zege in divisie

De Jaguars sloegen een aanval van de Texans op de koppositie in de AFC South af. De Falcons waren daarentegen wel succesvol. Door hun overwinning staan ze nu op een plek in de play-offs. Dat en meer in de vroege games in de NFL op zondag.

JAGUARS WINNEN VAN TEXANS NA GEMISTE FIELD GOAL

Jacksonville Jaguars @ Houston Texans | 24-21

De Jacksonville Jaguars hebben een belangrijke slag geslagen in de strijd om de divisietitel in de AFC South. Op bezoek bij de Texans was de ploeg van Trevor Lawrence net te sterk voor de verrassing van het seizoen. De bezoekers stonden bijna het gehele duel voor en lieten meerdere kansen liggen om de voorsprong te vergroten. Na een gemiste field goal van de Texans kregen de Jaguars een kans om nog voor rust te scoren. Lawrence vond Christian Kirk voor een 57-yard pass, maar de receiver werd op de 1-yardlijn uit het veld geduwd met een seconde te gaan. De Texans verdediging stond daarna echter als een huis, waardoor het 13-7 bleef.

Dit gaf de Texans de kans om in het derde kwart de leiding te nemen, nadat de verdediging een pass van Lawrence onderschepte. Het was de enige keer dat de thuisclub op voorsprong kwam, en het duurde precies een drive. Lawrence sloeg direct terug door Calvin Ridley te vinden voor de touchdown, en de 2pt conversie. De Jags kwamen zelfs 24-14 voor, waarna de ploeg ook nog een field goal miste. Het hield de deur open voor C.J. Stroud. Hij leidde zijn ploeg eerst naar een snelle touchdown en kreeg na een punt een laatste kans. Mede door een dure sack was de field goal voor een verlenging van 58 yards. En dat was net iets te ver, want de bal raakte de dwarsligger en ging niet tussen de palen. Hierdoor hebben de Jaguars nu een voorsprong van twee wedstrijden op de Texans en Colts in de divisie.

FALCONS PAKKEN KOPPOSITIE IN NFC SOUTH

New Orleans Saints @ Atlanta Falcons | 15-24

De Saints en Falcons gingen met elkaar in gevecht om de koppositie in de NFC South. De Saints hadden iets betere papieren dan de Falcons voorafgaand aan het treffen. Het waren vooral de aanvallende fouten die opvielen in de eerste helft van dit treffen. Het hoogtepunt was de 92-yard pick-six van Falcons safety Jessie Bates. Hij onderschepte Carr en kon ongehinderd het hele veld oversteken. De Falcons maakten ook hun eigen fouten. Desmond Ridder werd door Tyrann Mathieu onderschept vlak voor de endzone. De teams gingen hierdoor rusten met 9-14 stand in het voordeel van Atlanta.

De voorsprong van de Falcons kwam niet meer in gevaar. Het werd voor de Saints in de tweede helft steeds lastiger om iets klaar te spelen, mede omdat Chris Olave uitviel met een hersenschudding. Hij was in de eerste helft al goed voor 107 receiving yards. Bates liet zich in de tweede helft nogmaals zien, door de bal met een ouderwetse peanut punch vrij te krijgen voor de Falcons. Bijan Robinson was voor de Falcons goed voor zowel een rushing als een receiving touchdown.

STEELERS OVER 400 YARDS EN ONDERWEG NAAR PLAY-OFFS

Pittsburgh Steelers @ Cincinnati Bengals | 16-10

Het zal vast toeval zijn, maar de Steelers speelden aanvallend een meer dan degelijke wedstrijd in het eerste weekend na het ontslag van offensive coordinator Matt Canada. Voor het eerst sinds week 2 van 2020 passeerden de Steelers de 400 offensieve yards. Kenny Pickett leek een quarterback met veel meer vertrouwen, terwijl Najee Harris voor 99 yards en 1 touchdown rushte. De Bengals gingen nog wel rusten met een voorsprong. Backup quarterback Jake Browning gooide de enige touchdown van de eerste helft naar Drew Sample.

In de tweede helft stokte de Bengals offense, het gemis van Joe Burrow liet zich duidelijk voelen. De Steelers scoorden via Harris de enige touchdown van de tweede helft en voegden daar nog twee field goals aan toe. Dat was genoeg voor een overwinning op de divisierivaal. De Steelers gaan naar 7-4 en zijn goed op weg naar de play-offs. De Bengals vallen naar 5-6 en lijken zonder Burrow vrij kansloos voor de play-offs.

COLTS VIRTUEEL IN PLAY-OFFS NA ZEGE

Tampa Bay Buccaneers @ Indianapolis Colts | 20-27

Er zijn nog flink wat wedstrijden te gaan, maar de Indianapolis Colts zijn opgeklommen naar de zevende spot in de AFC. Dat zou aan het einde van het seizoen goed genoeg zijn voor de play-offs. In de thuiswedstrijd tegen de Bucs stond Indy alleen in het eerste kwart even op achterstand na een snelle field goal van de Bucs. Daarna namen de Colts het duel snel in handen. Grote uitblinker bij de Colts was Jonathan Taylor, die goed was voor twee touchdowns.

De scores van de Colts kwamen allemaal over de grond, want quarterback Gardner Minshew liep de derde touchdown zelf binnen. De Bucs keken dan wel de hele wedstrijd tegen een achterstand aan, toch wist Baker Mayfield zijn ploeg, ondanks een interceptie, in het duel te houden. Hij gooide twee touchdowns naar Mike Evans. Uiteindelijk konden de Bucs niet gelijkmaken, en ook dit kwam door Baker. Tijdens de laatste drive verloor hij de bal door een fumble, waarna de Colts de wedstrijd uit konden spelen.

OVERIGE GAMES

Carolina Panthers @ Tennessee Titans: 10-17. Het treffen tussen de Panthers en de Titans was voor rust al beslist. Derrick Henry liep twee touchdowns binnen. Tennessee voegde hier nog een field goal aan toe en zij bereikten hun eindscore daardoor al voor rust. Vlak na rust scoorde Chuba Hubbard een touchdown om de Panthers binnen een score te brengen. Daarmee was het ook meteen gedaan wat betreft het aanvallende geweld in deze pot. Voor de rest van de tweede helft werd er alleen nog maar gepunt en was er 1 turnover on downs.

New England Patriots @ New York Giants: 7-10. In misschien wel het slechtste duel van het seizoen hebben de Giants de tweede zege op rij geboekt. Toch zal het na het duel vooral gaan om de situatie in Boston. Mac Jones gooide in de eerste helft twee intercepties, waarna hij vervangen werd door Bailey Zappe. Die leidde de Pats wel op de enige touchdown drive van de wedstrijd, om vervolgens zelf ook een pick te gooien. Desondanks kregen de Patriots nog wel de kans om een verlenging af te dwingen. Kicker Chad Ryland deed echter iedereen een plezier door de eenvoudige kick (35 yards) te missen, waardoor iedereen tien extra minuten football werd bespaard.

Lees hier de recaps van Thanksgiving en Black Friday in de NFL.

Coverfoto: Logan Riely/Getty Images