NFL op zondag: Chiefs en Cowboys naar de playoffs, Lions blijven hopen

De Kansas City Chiefs en de Dallas Cowboys zijn de twee nieuwste teams die een plek hebben veroverd in de playoffs. De Chiefs wisten op eigen kracht de AFC West te winnen, de Cowboys bleken afhankelijk van andere uitslagen. Lees dat, en nog veel meer, in de SportAmerika recaps van de vroege wedstrijden op zondag!

Dallas Cowboys @ Jacksonville Jaguars | 34-40

De Cowboys leden een pijnlijke nederlaag in OT tegen de Jaguars. Dallas begon nog zeer voortvarend aan de wedstrijd. Via touchdowns van Ezekiel Eliott, Peyton Hendershot en Noah Brown gingen de Cowboys rusten met een 21-7 voorsprong. Maar, zoals al vaker dit seizoen, stonden de Jaguars onder leiding van Trevor Lawrence op in de tweede helft. In een tijdsbestek van ongeveer 10 minuten scoorden de Jags drie touchdowns. Nadat de Cowboys wat terugdeden via nogmaals Brown, maakte Jacksonville in de laatste seconde gelijk via een field goal van Riley Patterson. In OT won Jacksonville vervolgens dankzij een pick-six van Rayshawn Jenkins. Doordat de Giants later op de dag wonnen van de Commanders, gaan de Cowboys ondanks de nederlaag naar de playoffs.

Kansas City Chiefs @ Houston Texans | 30-24

Voor de tweede week op rij wisten de Texans het één van de topteams in de NFL lastig te maken. Dit was ook mede dankzij matig optreden van de scheidsrechters, die bij vlagen overduidelijke penalty’s over het hoofd zagen in het nadeel van de Chiefs. Desondanks wist Houston lang mee te komen. Aan het begin van het vierde kwart stonden de Texans zelfs voor met 16-21. Door een Patrick Mahomes touchdown in het vierde kwart, gevolgd door een Texans field goal, ging de wedstrijd naar overtime. In overtime werd de wedstrijd beslist door een touchdown run van Jerick McKinnon.

Philadelphia Eagles @ Chicago Bears | 25-20

In de eerste helft zagen de toeschouwers in Soldier Field iets wat dit seizoen nog weinig is voorgekomen: Jalen Hurts gooide twee intercepties. Hierdoor konden de Bears lang in het spoor blijven van de Eagles. In de tweede helft rechtte Philadelphia de rug, waardoor de wedstrijd uiteindelijk met een 25-20 overwinning werd afgesloten. Door de nederlaag van de Cowboys komen de Eagles een stap dichter in de buurt van de NFC East titel. Bij de Bears viel Justin Fields weer op. Met zijn 95 rushing yards ging hij over 1000 yards voor het seizoen. Hij is pas de derde NFL quarterback die dit lukt.

Detroit Lions @ New York Jets | 20-17

De Lions blijven hoop houden op de playoffs. Met hun overwinning op de Jets hebben ze nu zes van de laatste zeven wedstrijden gewonnen. De Jets boden goed tegenstand aan Detroit. Pas in de laatste twee minuten wisten de Lions de leiding te pakken dankzij een 51 yards catch and run van tight end Brock Wright. Bij de Jets stond Zach Wilson weer eens under center, door een blessure van Mike White. Wilson deed het met 317 yards, twee touchdowns en een interceptie niet slecht.

Pittsburgh Steelers @ Carolina Panthers | 24-16

Spectaculair was de wedstrijd tussen de Steelers en de Panthers niet. Dankzij touchdowns van Najee Harris en Jaylen Warren gingen de Steelers rusten met een 14-7 voorsprong. In de tweede helft wist Pittsburgh hier nog één touchdown aan toe te voegen, voor de rest werden er alleen maar field goals gescoord. Ondanks de nederlaag doen de Panthers nog altijd mee in de NFC South, waar ook de Bucs en de Falcons verloren.

Atlanta Falcons @ New Orleans Saints | 18-21

Het NFC South onderonsje werd beslist in het voordeel van de Saints. Al in het eerste kwart nam New Orleans een voorsprong van twee touchdowns via Juwan Johnson en Rashid Shaheed. In de twee helft kwam deze voorsprong niet meer in gevaar, omdat Johnson deze nog uitbreidde. De Saints en Falcons staan nu beide op 5-9 in de divisie, samen met de Panthers. De Bucs leiden de NFC South, ondanks een 6-8 record. Er is dus nog van alles mogelijk.

Lees hier de recaps van de zaterdagduels!

Coverfoto: Bob Self/Associated Press