NFL op zondag: Burrow verslaat Brady, Giants bijna zeker van play-offs

Het weer wordt kouder, maar de verhitte strijd om een plek in de play-offs gaat onverminderd door. In Tampa Bay probeerden de Buccaneers het beschamende verlies van vorige week van zich af te schudden tegen de Cincinatti Bengals. Andere wedstrijden tussen play-off hopefuls waren Patriots@Raiders en Titans@Chargers. Daarnaast speelden net na 22:00 uur de Broncos tegen de Cardinals. Tijdens Sunday Night Football namen NFC East-rivalen Giants en Commanders het tegen elkaar op.

BENGALS KOMEN TERUG VAN 17-0 ACHTERSTAND

Cincinnati Bengals @ Tampa Bay Buccaneers | 34-23

De Bengals begonnen deze wedstrijd met de bal, maar gaven die na tweeëneenhalve minuut uit handen. Carlton Davis onderschepte namelijk een pass van Joe Burrow. Ruim zes minuten later namen ze door een field goal ook de voorsprong. De Bengals deden het een stuk minder in het eerste kwart. Ze speelden slechts 35 totale yards bij elkaar. De Bucs deden het beter met 136 totale yards.

Tampa Bay breidde de voorsprong net na de start van het tweede kwart uit. Tijdens 4th-and-goal vond Tom Brady met een knappe pass Russell Gage in de endzone. Na een 3-and-out van de Bengals-O hadden de Buccaneers de kans om de voorsprong verder te vergroten, maar Ryan Succop schoot vanaf 50 yards mis. Er lukte niks bij de Bengals in het eerste half uur, maar bij de Bucs des te meer. Net na de two minute-warning gooide Brady zijn tweede TD-pass van de wedstrijd. Chris Godwin ving de korte pass en zette zo de tussenstand op 17-0. Wel scoorde Cincinnati een field goal om de eerste helft af te sluiten.

TURNOVERS NEKKEN BUCCANEERS

Na anderhalve minuut in het derde kwart ging een fake punt compleet fout voor de Bucs met een fumble en Bengals overname tot gevolg. Cincy nam de bal over op de 16-yardlijn van Tampa Bay. De Bengals kwamen dicht bij de endzone, maar moesten genoegen nemen met een field goal. Kort daarna onderschepte Tre Flowers een pass van Brady. Het gaf zijn aanval een goede startpositie. De drive van de Bengals leek te eindigen na een 23-yard sack tijdens 4th down, maar een defensive holding-penalty gaf Cincinnati een nieuwe set downs. Deze keer benutte Cincy de goede startpositie wel. Burrow vond Tee Higgins in de endzone voor de TD. De two point-conversion daarna was onsuccesvol waardoor de tussenstand op 17-12 bleef.

Twee plays later kregen de Bengals de bal weer in bezit. Brady fumblede de bal tijdens een sack waardoor de Cincy-O hun drive op de 13-yardlijn van TB mocht beginnen. Een aantal plays later pakte Tyler Boyd het cadeautje uit door een pass van Burrow te vangen in de endzone voor de touchdown. Deze keer lukte de two point-conversion wel. Het bracht de tussenstand op 20-17 in het voordeel van de bezoekers. Bizar genoeg kregen de Bengals drie plays later weer de bal terug, wederom na een fumble.

Ja’Marr Chase rondde de drive af met een catch voor de touchdown. Zo vergrootte hij de voorsprong naar tien punten. Het leek erop alsof Tampa Bay verslaafd was aan het weggeven van de bal. Zeker nadat Brady zijn tweede INT van de tweede helft gooide. Gelukkig voor de Bucs leverde het deze keer geen score op voor Cincy. Toch lieten de Bengals het uiteindelijk niet na om de wedstrijd in het slot te gooien. Een tijdje later liep tight end Mitchell Wilcox de bal binnen voor de touchdown na een korte pass van Burrow. De Bucs scoorden vervolgens nog wel een touchdown, maar het zou niets veranderen aan de uitkomst van de wedstrijd.

GIANTS WINNEN CRUCIALE WEDSTRIJD

New York Giants @ Washington Commanders | 20-12

De derde drive van de wedstrijd leverde de eerste score van de avond op. De Commanders waren bezig aan een goede drive, maar door achtereenvolgende penalty’s kwam er geen nieuwe first down. Daarnaast maakte Kayvon Thibodeaux tijdens de drive een aantal goede tackles om Washington tegen te houden. Wel scoorde Joey Slye een field goal.

Diezelfde Thibodeaux was net na de start van het tweede kwart volledig verantwoordelijk voor de eerste score van de Giants. Net voor de doellijn van de Commanders sloeg hij de bal uit de handen van Taylor Heinicke. Vervolgens pikte Thibodeaux de bal op en rolde hij de endzone binnen voor de touchdown. Na een zwak eerste kwart was de eerste drive van de Giants in het tweede kwart een stuk beter. Het was geen spectaculaire drive, maar wel eentje die steeds weer een first down opleverde. De 97-yd drive duurde uiteindelijk ruim acht minuten en werd afgerond met een 3-yard touchdown run van Saquon Barkley. Zo bepaalde hij de ruststand op 14-3.

FUMBLE MAAKT HET VERSCHIL

Na ruim zes minuten in de tweede helft scoorde ook Washington een TD. Met een 19-yard pass vond Heinicke Jahan Dotson in de endzone. Het extra punt ging mis waardoor de stand op 14-9 bleef. New York zette daarna een drive weg die ruim vijf minuten duurde. Graham Gano rondde uiteindelijk de drive af met een 50-yard field goal. Beide teams hadden daarna moeite om wat weg te zetten. Dit had voor zowel de Giants als de Commanders een 3-and-out als gevolg.

Een aantal minuten na de start van het vierde kwart brachten de Commanders de achterstand terug naar vijf punten met een field goal. Nadat de Giants moesten punten zorgden Heinicke en Dotson voor de play-of-the-game. Dotson liep een go-route en Heinicke merkte dat op. De QB gooide de bal diep en Dotson ving de worp voor een 61-yard catch. Het bleek uiteindelijk niet uit te maken aangezien Heinicke een aantal plays later de bal fumblede na een strip-sack. Wat het extra zuur maakte voor Washington was het feit dat ze slechts 5 yards van de endzone verwijderd waren. Na de turnover had Saquon een aantal goede runs waardoor de Giants een hoop tijd van de klok snoepten. Ook scoorden ze een field goal om het verschil weer acht punten te maken.

De Commanders hadden daarna nog bijna twee minuten om de stand weer gelijk te trekken. De Washington-O zette een sterke drive weg en bevond zich in een goal-to-go-situatie. Tijdens second down scoorde Heinicke bijna een touchdown, maar de verdediging van de NY stopte hem op de 1-yardlijn. Een play later leken de Commanders te scoren, maar een illegal formation-penalty zette daar een streep doorheen. Ook de twee plays daarna konden de Giants afweren. Washington had slechts een enkele time-out over met nog maar 48 seconden op de klok. Dit betekende victory formation voor New York. Door de winst hebben de Giants een kans van 90% om de play-offs te halen. Voor Washington is die kans slechts 28%.

CHARGERS WINNEN DOOR LATE FIELD GOAL

Tennessee Titans @ Los Angeles Chargers 14-17

De Titans zullen in de eerste helft in hun handjes hebben geknepen. Even leken ze Ryan Tannehill kwijt te raken door een enkelblessure, maar hij kon gewoon doorspelen. Overigens scoorde Tennessee terwijl de medische staf bezig was met de QB. Derrick Henry liep namelijk na een directe snap de bal binnen. Ook de Chargers scoorden een touchdown in de eerste 30 minuten. Ze namen bijna de voorsprong, maar een geweldige INT stak hier een stokje voor.

Beide teams ploeterden tijdens de tweede helft. Het lukte zowel de Titans als de Chargers keer op keer niet om aanvallend een goede drive weg te zetten. Het slechte spel had veel punts tot gevolg. Na ruim vier minuten in het laatste kwart nam LA de voorsprong over door een touchdown van Austin Ekeler. Het zou niet de winnende score zijn, want Tennessee maakte gelijk met nog 45 seconden op de klok. Toch zou de wedstrijd niet naar overtime gaan. Na een razendsnelle drive scoorden de Chargers een field goal voor de winst.

PATRIOTS VERLIEZEN NA VERSTANDSVERBIJSTERING MEYERS

New England Patriots @ Las Vegas Raiders | 24-30

De Raiders voerden de boventoon in de eerste helft. Ze openden de score met een field goal. Daarnaast luisterde Darren Waller zijn rentree op met een touchdown. Luttele seconden voor het einde van het eerste half uur scoorden de Raiders nog een touchdown. Ook de special teams van Las Vegas speelde goed, zij blokten hun eerste punt sinds 2014. Bij de Patriots liep het allemaal wat minder, zij scoorden slechts een field goal in het eerste half uur.

De tweede helft waren de Patriots een stuk efficiënter. In zowel het derde als vierde kwart scoorde New England een touchdown en een field goal. Het gaf ze een 24-17 voorsprong. Toch trokken de Raiders met nog 32 seconden op de klok de stand gelijk na knappe vangbal van Mack Hollins. Ondanks een sterke tweede helft zou het in tranen eindigen voor de Patriots. Jakobi Meyers probeerde in de laatste seconden nog wat te forceren met een bizarre lateral-pass, maar Chandler Jones onderschepte de bal en liep ermee naar de endzone voor een walk-off scoop-and-score.

BRONCOS BESLISSEN HET IN TWEEDE HELFT

Arizona Cardinals @ Denver Broncos | 15-24

Beide teams speelden met hun back-up QB’s. Dat leverde spel op wat je zou verwachten. De eerste helft was niet om aan te zien. Vrijwel niks lukte voor zowel de Broncos als de Cardinals. Dat werd extra benadrukt door een gemiste field goal van Denver en een INT van Arizona. De Cardinals schoten aan het einde van het tweede kwart een field goal tussen de palen en namen zo een 6-3 voorsprong de kleedkamer mee in.

Tot overmaat van ramp viel Colt McCoy vroeg in het derde kwart geblesseerd uit. Trace McSorley nam het over als quarterback van de Cards. Toch was de tweede helft compleet anders dan de eerste helft. De Cardinals scoorden de eerste punten van het derde kwart, maar daarna namen de Broncos het heft in handen met een touchdown. Denver zou daarna nog twee touchdowns scoren om de voorsprong wat comfortabeler te maken. Arizona scoorde vijf minuten voor het einde nog wel een touchdown, maar hadden daarna niet meer de kracht om het verschil van negen punten te overbruggen.