NFL op zaterdag: Chiefs pakken #1 seed, Jags winnen AFC South

Week 18 is aangebroken, de laatste week in het reguliere seizoen van de NFL. De Kansas City Chiefs trapten in Las Vegas de week af tegen de Raiders. Met een overwinning zijn de Chiefs zeker van de #1 seed in de AFC. Later op de avond speelden de Titans en Jaguars in Jacksonville om de divisiewinst in de AFC South en dus een play-off ticket.

KC WINT MAKKELIJK IN VEGAS

Kanas City Chiefs @ Las Vegas Raiders | 31-13

De tweede play van de wedstrijd was een 67-yard pass van Patrick Mahomes naar Justin Watson. Het bracht de Chiefs op de 3-yardlijn van de Raiders. Een paar plays later vond Mahomes met een shovel-pass Jerick McKinnon in de endzone voor de snelle 7-0 voorsprong. Overigens was dit de zesde wedstrijd op een rij waarin McKinnon een receiving-TD had. Ook de Raiders scoorden punten om hun openingsdrive af te sluiten. Geen touchdown, maar wel een field goal van Daniel Carlson

Na een goede punt van KC stonden de Raiders met de rug tegen de muur op hun eigen 5-yardlijn. Na een goede completion hadden ze wat ademruimte, maar twee plays later gooide Jarrett Stidham een slechte diepe pass. Chiefs DB Juan Thornhill onderschepte de bal vervolgens gemakkelijk.

Kansas City startte het tweede kwart met een 3-yard touchdown van Ronald Jones om de voorsprong uit te breiden naar 14-3. De daaropvolgende drive duurde bijna negen minuten, maar Las Vegas scoorde geen punten. De Chiefs hielden stand tijdens een 4th-and-goal door Davante Adams goed te verdedigen. Kansas City sloeg daarna terug met een 98-yard drive voor een touchdown. Kadarius Toney rondde met een knappe 11-yard run de drive af. De Raiders probeerden daarna nog voor het einde van het tweede kwart wat te forceren, maar Stidham fumblede de bal. Het gaf de Chiefs de kans om de eerste helft te besluiten met een field goal.

VOORSPRONG CHIEFS KOMT NIET MEER IN GEVAAR

De Raiders begonnen de tweede helft met een lange drive met veel korte gains. Uiteindelijk strandde de drive na acht minuten op de 24-yardlijn. Wel schoot Carlson een field goal binnen. Toch kreeg Las Vegas de bal snel weer terug na een 3-and-out van Kansas City. Helaas voor de Raiders speelde de defensie van de Chiefs een sterke pot. Ook zij forceerden een 3-and-out. Wel zorgde een goede punt ervoor de Mahomes en de zijnen op de 2-yardlijn moesten beginnen. Doordat Las Vegas goed verdedigde scoorden de Chiefs wederom niet.

Toch zou Kansas City de eerste touchdown van de tweede helft scoren. Na ruim drie minuten in het vierde kwart scoorde Isiah Pacheco na een 1-yd run en maakte zo het verschil 25 punten. Ondanks de grote achterstand gaven de Raiders niet zomaar op. Hunter Renfrow maakte namelijk in de daaropvolgende drive met een 11-yard TD-catch de achterstand wat dragelijker. Daarna probeerde Las Vegas een onside-kick, maar zonder succes. Wel zorgde de Raiders-D voor een punt na een sack.

De Raiders probeerden het wel, maar niks lukte. Dit werd onderstreept door een sack van Chris Jones tijdens een 4th-and-21. Het was de zesde keer dat de Chiefs-D Stidham sackte in deze wedstrijd. Andy Reid zag dat de wedstrijd gespeeld was en bracht Chad Henne om Mahomes te vervangen. Een aantal 1st-downs stelden vervolgens de zege veilig.

JAGUARS PAKKEN #4 SEED IN AFC

Tennessee Titans @ Jacksonville Jaguars | 16-20

De openingsdrive van beide teams eindigde met een punt, maar de tweede drive van de Titans eindigde wel met een score. De drive, die bijna tien minuten duurde en waarin de Titans twee 4th-downs goedmaakten, eindigde met een 51-yard field goal van Randy Bullock.

De Jaguars leken in het tweede kwart onderweg te zijn naar punten. Hun aanval bewoog gestaag richting de redzone van de Titans. Deze aanval eindigde na een mislukte pitch van Trevor Lawrence naar Jamal Agnew. Agnew kon de pitch niet goed vangen waardoor Rashad Weaver namens Tennessee het balbezit kon overnemen. In de drive daarna zette Derrick Henry een tegenstander compleet voor paal met een stiff-arm. Het bleek het opstapje te zijn naar een touchdown. Een play later wierp Joshua Dobbs onder druk een bal perfect op maat naar Chigoziem Okonkwo. Okonkwo ving vervolgens de bal in de endzone voor de TD en 10-0 voorsprong.

De Jags vertoonden daarna eindelijk een teken van leven met een 54-yard kickoff-return van Agnew. Hierdoor mocht Jacksonville hun aanval op de 50-yardlijn starten. Uiteindelijk hadden ze zes plays nodig om de endzone te vinden. Lawrence rondde de drive af met een 25-yard pass naar Christian Kirk voor de touchdown. Toch vergrootte Tennessee de voorsprong nog voor het einde van de eerste helft. Met een field goal bepaalde Bullock de ruststand op 13-7.

JAGS WINNEN DIVISIE DOOR SCOOP-AND-SCORE

De Jags begonnen de tweede helft met de bal. Ook zetten ze de eerste punten van het derde kwart op het bord. Ze scoorden een field goal, maar dat had een touchdown moeten zijn. Zay Jones stond zielsalleen in de endzone, maar de pass van Lawrence tijdens 3rd-down was te hoog en zeilde over Jones’ hoofd. Tennessee bracht in de drive daarna het verschil weer naar zes punten in hun voordeel met een field goal.

Net voor het einde van het derde kwart hadden de Jags-fans reden om te juichen. Dobbs ging voor dit moment voorzichtig om met de football, maar tijdens een 3rd-and-17 gooide hij een diepe pass die onderschept werd. De INT kwam op naam van Tyson Campbell. De return van Campbell bracht de bal helemaal naar de 25-yardlijn van Tennessee.

Het leverde voor Jacksonville uiteindelijk slechts een field goal op. Riley Patterson zette net na de start van het vierde kwart de tussenstand op 16-13. Beide teams hadden daarna moeite om een goede drive op de mat te leggen. Dit kwam door een combinatie van onzorgvuldig spel en goede verdediging. Het was dan ook geen verrassing dat de eerstvolgende score kwam van de defensie van de Jaguars. Na een strip-sack van Rayshawn Jenkins pikte teamgenoot Josh Allen de bal op voor de scoop-and-score en de 20-16 voorsprong. De eerste voorsprong van Jacksonville van de avond.

De Titans hadden na de TD nog 2:51 om de achterstand van vier punten goed te maken. Allen forceerde een minuut later een fumble bij Dobbs, maar Dobbs kon de bal zelf weer oprapen. Zo voorkwam hij het einde van het seizoen voor de Titans. Het bleek uitstel van executie. Het lukte Tennessee namelijk niet om na een 4th-and-13 de 1st-down te bemachtigen. Met nog een enkele time-out en 1:30 op de klok konden de Titans niet meer de bal in handen krijgen. Door deze overwinning pakken de Jaguars voor het eerst sinds 2017 de eerste plek in de AFC South.

De previews voor de wedstrijden van zondag lees je hier.

Coverfoto: Mike Carlson/Getty Images