14. Charlotte Hornets: 11-29
  15. Detroit Pistons: 11-31

IN DE SPOTLIGHT

DONOVAN MITCHELL HAALT UIT MET 71 PUNTEN

Donovan Mitchell heeft geschiedenis geschreven in de wedstrijd tegen de Chicago Bulls. De shooting guard van de Cleveland Cavaliers scoorde maar liefst 71 punten, iets wat maar vijf spelers in de geschiedenis van de NBA eerder deden. De Cavaliers zouden de wedstrijd uiteindelijk na overtime winnen, nadat in de reguliere speeltijd een achterstand van 21 punten werd weggepoetst.

Spida begon relatief rustig aan de wedstrijd, want bij rust had hij pas zestien punten. Met een achterstand van achttien punten gingen de teams ook de rust in, maar na de rust kwam Mitchell pas echt los. In het derde kwart scoorde Mitchell 24 punten, waarvan 12 vanaf de vrijeworplijn, waar hij dat kwart foutloos was. De achterstand werd teruggebracht vijf punten.

In het vierde kwart scoorde Mitchell 18 punten én gaf hij ook nog eens zes assists. Met name de drie laatste punten van het kwart waren erg belangrijk. Mitchell scoorde met vier seconden te gaan de eerste van twee vrije worpen, om de achterstand tot twee te reduceren. Hij mistte de tweede vrije worp bewust, pakte zijn eigen rebound en scoorde met drie seconden te gaan de gelijkmaker. De score had eigenlijk niet mogen tellen, omdat hij te vroeg inliep na het nemen van zijn vrije worp, maar doordat de scheidsrechters hier niet voor floten, bleef de score staan en kwam er overtime.

In de verlenging scoorde Mitchell er andermaal op los. Met drie rake driepunters uit evenveel pogingen, twee vrije worpen en één lay-up scoorde hij dertien punten in vijf minuten, bracht hij zijn totaal op 71 en wonnen de Cavaliers: 134-145.

DE TEGENVALLER

WINSTREAK BROOKLYN NETS STOPT BIJ 12

De Brooklyn Nets hebben na twaalf overwinningen op rij voor het eerst weer verloren. Tegen de Chicago Bulls werd er ondanks een uitblinkende Kevin Durant toch verloren: 112-121. Het was de op twee na langste winstreak uit de geschiedenis van de Nets-franchise.

De winstreak van de Nets begon op 7 december op bezoek bij de Charlotte Hornets en onderweg werd er onder andere gewonnen van de Milwaukee Bucks, Cleveland Cavaliers en Toronto Raptors. Over deze periode hadden de Nets met afstand de beste offensive rating van de NBA en de zevende defensive rating. De ploeg met de aanvallende stootkracht, bleek nu ook defensief haar mannetje te kunnen staan, met als gevolg twaalf zeges op rij.

Tegen de Chicago Bulls werd er dus een halt toegeroepen. De Bulls kregen de ruimte van de Nets om driepuntschoten te nemen en grepen die kans met beide handen aan. Patrick Williams, Nikola Vucevic en DeMar DeRozan scoorden alle drie meer dan twintig punten. Daarnaast scoorden nog vier spelers voor Chicago meer dan tien punten, iets wat de nets niet wisten te overkomen.

SPELER VAN DE WEEK

Donovan Mitchell is verkozen tot de SportAmerika Eastern Conference Speler van de Week. De guard van de Cleveland Cavaliers speelde zoals gezegd een historische wedstrijd tegen de Chicago Bulls, iets dat hem zonder twijfel ook deze prijs oplevert.

Mitchell scoorde 71 punten en gaf 11 assists tegen de Bulls, tegen een schotpercentage van bijna 65%. Twee dagen later tegen de Phoenix Suns scoorde Mitchell ‘slechts’ 20 punten, maar gaf hij weer 9 assists en pakte hij twee steals in een 88-90 overwinning.

VOORUITBLIK

Na een week met wat minder topwedstrijden, is het deze week helemaal anders. Er staan namelijk vier wedstrijden op de planning tussen teams uit de bovenste regionen. In de nacht van maandag op dinsdag om 1:30 uur gaan de Milwaukee Bucks op bezoek bij de New York Knicks die terug in vorm zijn. Drie dagen later spelen de Boston Celtics tegen de Brooklyn Nets en de Milwaukee Bucks tegen de Miami Heat, allebei weer om 1:30 uur. De week wordt op zaterdag afgesloten door opnieuw de Milwaukee Bucks. Zij nemen het dan op tegen de Miami Heat, in Florida.

Coverfoto: Jason Miller/Getty Images

Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.