NFL 4-on-4 XXL: Alles over de Super Bowl

De wedstrijd van het jaar staat zondag op het programma. Goede reden om alle SportAmerika-redacteuren aan het woord te laten over de ontmoeting tussen de Rams en de Bengals. Op welke matchup moeten we letten? Wat gaat er buiten het veld gebeuren? En nog belangrijker: Wie gaat er winnen? Dat lees je allemaal in deze NFL 4-on-4 XXL-editie.

1. Het is Super Bowl week. Wat wordt het belangrijkste gespreksonderwerp in de week voorafgaand aan de wedstrijd?

Lars Leeftink: “De offensive line waarmee de Bengals wonder boven wonder de Super Bowl gehaald hebben. Het wordt de beslissende unit in deze wedstrijd.”

Marc Dorenbos: “Dat moet wel de offensive line van de Bengals zijn. Tegen de Chiefs stond de OL redelijk. Het wordt afwachten of dit tegen de Rams weer zo zal zijn.”

Toon Aerts: “Het zal vaak over de O-line van de Bengals gaan, maar ik vermoed dat de conversatie snel over gaat naar de twee quarterbacks, met een klein meerderheidsaandeel voor Joe Burrow. De vergelijkingen met Tom Brady worden nu al opgevoerd en in de ogen van sommigen is Burrow Patrick Mahomes al voorbij. Al die withete takes zullen deze week nog eens extra onder de aandacht gebracht worden.”

Ton de Vries: “Het gebrek aan aanstellingen van zwarte HC’s in de NFL; en dat lijkt me niet meer dan terecht. Wederom zijn een aantal zeer getalenteerde zwarte HC’s buitenspel gezet ten faveure van witte HC’s. Juist in deze week belangrijk om daar aandacht aan te blijven besteden.”

Jurian Ubachs: “De druk op de LA Rams. Wat zij hebben gedaan, met het aantrekken van Stafford, Von Miller en Odell Beckham is de definitie van ‘all-in’ in de NFL. Ze waren er drie jaar terug natuurlijk al erg dichtbij. Nu hebben ze op alle fronten een kampioenskaliber team staan en de wedstrijd is in hun eigen stadion. Het móet nu gebeuren.”

Luuk Dokter: “Er zijn zoveel headlines te bedenken: Burrow vs. Stafford, Burrow en Chase, Stafford en Kupp, McVay en Taylor, OBJ redemption, Donald vs. Bengals O-line, Donald die wellicht zijn eerste ring krijgt. Eigenlijk denk ik dat vooral de QB-matchup veel aandacht krijgt.”

Chris van Dijk: “De rechtszaak die Brian Flores heeft aangespannen. Het is natuurlijk een belangrijk verhaal en dit zal elke show en elke persconferentie wel onderwerp van gesprek blijven.”

2. In de Super Bowl staan twee quarterbacks tegenover elkaar die voor het eerst play-offsucces hebben. Wie geef jij het voordeel in dit duel?

Lars Leeftink: “Wat Burrow met deze OL gedaan heeft, is magisch. Dat, plus zijn record en stats in finales en andere belangrijke duels geeft de doorslag. Geef mij Burrow.”

Marc Dorenbos: “Burrow. Hij lijkt deze hele play-offs niet heel erg onder de indruk van de omstandigheden en speelt gewoon zijn wedstrijden. Hoewel Stafford goed speelt deze play-offs is Burrow mijn man.”

Toon Aerts: “Burrow heeft op weg naar de Super Bowl bewezen dat hij ijs in de aderen heeft in plaats van warm bloed. Ik vermoed dat dit in de Super Bowl zelf niet anders zal zijn. Toch heb ik persoonlijk een lichte voorkeur voor Matthew Stafford. Hij heeft een jaar lang met de immense druk gespeeld van een speler die het nu maar eens eindelijk moest gaan bewijzen bij een goed team. Hij heeft de verwachtingen wat mij betreft op dat vlak overtroffen. Ik denk dat Stafford komende zondag zijn legacy nieuwe hoogten injaagt met een Lombardi Trophy.”

Ton de Vries: “Joe Burrow is de betere QB, Matthew Stafford heeft de betere OL. Dus puur op talent hebben de Bengals een voordeel, maar de matchup kon niet uitdagender zijn voor de Bengals offensive line.”

Jurian Ubachs: “Joe Burrow is in mijn ogen de betere quarterback, maar Stafford heeft het completere team en meer ervaring. Puur kijkend naar de QB’s zelf, geef ik deze aan Burrow.”

Luuk Dokter: “Mijn antwoord op vraag 1 wordt gewoon waarheid in onze mega 4-on-4. Ik kies dan voor ervaring en dus Matthew Stafford. Burrow heeft ice in his veins, maar de Super Bowl is andere koek.”

Chris van Dijk: “Als we alleen naar de quarterbacks kijken, is Burrow mijn keuze. De stappen die hij dit jaar heeft gezet zijn ongekend. Stafford heeft dit jaar goede dingen laten zien, maar Burrow maakt minder fouten.”

3. Naar welke matchup op het veld kijk je het meeste uit?

Lars Leeftink: “De OL vs Aaron Donald ligt voor de hand, maar ik ga voor Ramsey vs Chase. Ik hoop dat Ramsey de kans krijgt het tegen hem op te nemen, want dat wordt gegarandeerd smullen.”

Marc Dorenbos: “Aaron Donald en de DL van de Rams tegenover de OL van de Bengals. Donald is weer ouderwets op dreef dus het zal interessant zijn of de OL van de Bengals het houdt. Hier zal de wedstrijd ook beslist worden denk ik.”

Toon Aerts: “Ramsey versus Chase, Donald versus de Bengals O-line, het zijn voor de hand liggende keuzes. Ik ben benieuwd hoe het onze goede vriend Eli Apple zal vergaan tegen Cooper Kupp en OBJ. Apple is nog niet echt een geweldenaar gebleken in Cincy en valt vaak eerder in negatieve zin op. Kan hij één van de beste wide receivers in de NFL bedwingen komende zondag?”

Ton de Vries: “Aaron Donald tegen de gehele Bengals offensive line. Ik kan het niet vaak genoeg benoemen: deze matchup gaat de wedstrijd beslissen. Ik zie een zelfde scenario als vorig jaar voor me waarin de defense line van het winnende team uiteindelijk het verschil maakt door de offensive line te ontmantelen.”

Jurian Ubachs: “Er zijn wat voor de hand liggende antwoorden, dus ik probeer het ergens anders te zoeken. Ik ben zeer benieuwd wat safeties Jessie Bates en Vonn Bell kunnen doen om Cooper Kupp te beteugelen. Tegen de Chiefs waren die twee zeer belangrijk om het midden van het veld weg te nemen voor Mahomes. De Rams houden er van om Kupp in die zone te bedienen. Hier ligt een cruciaal deel van de strijd zondag.”

Luuk Dokter: “Donald tegen de Bengals O-line. Waarschijnlijk kan hij ze in zijn eentje wel aan. Dat heeft enorme implicaties voor wat Burrow kan en daarmee ook voor de uitkomst van het duel. Verder kijk ik graag naar Bengals running back Joe Mixon, dus ik ben wel benieuwd hoe hij uit de verf komt.”

Chris van Dijk: “Mike Hilton tegen Cooper Kupp. De verdediging van de Rams is beter dan de Bengals hebben gezien in de play-offs. Willen de Bengals een kans hebben, moeten ze Kupp, de grote MVP-kandidaat van de Rams, afstoppen. Waarschijnlijk zal Hilton de opdracht krijgen om dit voor zijn rekening te gaan nemen.”

4. Een belangrijke rol zal weggelegd zijn voor de coaches. Op welke tactische zetten moeten we het meeste letten?

Lars Leeftink: “Ik heb het tot nu toe nog niet gezien, maar ik hoop dat Zach Taylor anticipeert op zijn matige OL vs deze DL van de Rams en zorgt voor meer quick passes, screen passes etc. Zo snel mogelijk de bal uit de handen van Burrow. Laat je playmakers het werk doen.”

Marc Dorenbos: “Of Zac Taylor zijn gameplan aanpast. Tegen de Titans weigerde hij over te gaan op screen passes om de OL te ontzien en tegen de Chiefs bleef hij de run game inzetten op first down terwijl dit weinig succes had. Ik ben benieuwd of hij tegen de Rams wel aanpassingen maakt.”

Toon Aerts: “Lars en Marc hebben het al over de druk op Joe Burrow gehad. Het wordt inderdaad cruciaal om Burrow de bal zo snel mogelijk weg te laten gooien. Verder ben ik benieuwd of McVay een plannetje heeft om Tee Higgins en Tyler Boyd in bedwang te houden wanneer Ramsey Chase schaduwt. Ik wil ook zien of Zac Taylor Joe Mixon het verschil kan laten maken. Ook dat kan namelijk de druk wegnemen bij zijn quarterback.”

Ton de Vries: “Hoe gaan de Rams Ja’Marr Chase verdedigen? Jalen Ramsey erop zetten? De Chiefs kozen ervoor om Chase dubbele dekking te geven, waardoor vooral Tee Higgins een belangrijk target werd. Doen de Rams straks hetzelfde of vertrouwen ze erop dat Ramsey het voor elkaar krijgt om Chase te neutraliseren?”

Jurian Ubachs: “Het wordt interessant hoe de Rams Odell Beckham gaan gebruiken. Kupp verdient uiteraard speciale aandacht en Van Jefferson zal gebruikt worden om het veld groot te maken. Dat zou OBJ fijne matchups moeten opleveren, met alle kansen van dien.”

Luuk Dokter: “Alles wat Sean McVay doet zodra hij op voorsprong staat. In het verleden is gebleken dat hij dan wel eens rare dingen kan doen. Tot nu toe ging dat goed tegen de Bucs en 49ers, maar in de Super Bowl is er geen ruimte voor foutjes. Oh, en net als Jur ben ik benieuwd naar de manier waarop OBJ ingezet wordt.”

Chris van Dijk: “Vertrouwt Sean McVay Stafford dit keer wel als het er bij een voorsprong om gaat? Tegen de Bucs werd de playcall heel voorspelbaar met veel runs. De Rams overleefden dit duel met geluk. Dit gaat niet nog een keer lukken.”

5. Hoe gaan we deze Super Bowl over vijf jaar herinneren?

Lars Leeftink: “Als de Super Bowl waarin McPherson zich als rookie onsterfelijk maakte door de game-winning field goal binnen te trappen en vervolgens met een sigaar en de Super Bowl in zijn handen het stadion uit loopt. Gaat geheel tegen mijn voorspelling in, maar toch. Het zou episch zijn.”

Marc Dorenbos: “Als de eerste Super Bowl winst voor de Cincinnati Bengals ooit natuurlijk!”

Toon Aerts: “Als de eerste — en enige — Super Bowl van Matthew Stafford. De wedstrijd die finaal bevestigde dat het effectief aan de Detroit Lions lag en niet aan Stafford.”

Ton de Vries: “Als de Super Bowl waarin Sean McVay al zijn timeouts kwijt raakte door op rare momenten te challengen, waarna LA uiteindelijk één seconde tekort komt om de winnende field goal te kicken.”

Jurian Ubachs: “Dit wordt de Super Bowl van Joe Burrow, zonder te winnen. De Rams zijn meer ervaren en meer compleet, maar Burrow is met zijn wapens in staat elke achterstand in korte tijd ongedaan te maken. De Bengals komen met een heldhaftige comeback, maar komen net tekort.”

Luuk Dokter: “Als de Super Bowl die gewonnen werd door de jongste HC ooit (McVay is jonger dan Mike Tomlin toentertijd), maar ook als de Super Bowl van Matthew Stafford die na jaren van strubbelingen in Detroit ineens een compleet team kreeg — overigens net als OBJ — en de lang verwachte Super Bowl van de gigant Aaron Donald.”

Chris van Dijk: “Als de enige Super Bowl in tien jaar zonder Patrick Mahomes of Josh Allen. De AFC is zo verschrikkelijk sterk, wat de prestatie van deze Bengals alleen maar nog bijzonderder maakt.”

6. De Super Bowl is veel meer dan alleen de wedstrijd. Wat wordt het hoogtepunt buiten de wedstrijd om?

Lars Leeftink: “De Halftime Show wordt genieten. Veel van mijn ‘helden’ qua muziek zullen daarin optreden en deze combinatie kan alleen maar een halftime show for the ages gaan opleveren.”

Marc Dorenbos: “De Halftime Show heeft in mijn ogen een legendarische line-up. Het is zo goed dat het misschien alleen tegen kan vallen, maar ik heb hoge verwachtingen.”

Toon Aerts: “Ook ik kan niet anders dan de Halftime Show zeggen. Muzikale helden uit mijn jeugd die samenkomen om hun kunstjes op te voeren. Beter wordt het niet.”

Ton de Vries: “De massale takeover van het So-Fi stadion door fans van de Bengals. Rams fans verkopen massaal hun kaartjes, opgekocht door een steenrijke familie uit Ohio, die als een soort Robin Hood de tickets verdelen onder dolgelukkige fans uit Cincy. Rams ownership is zo teleurgesteld dat ze het stadion verkopen aan de Chargers en terug verhuizen naar St Louis.”

Jurian Ubachs: “Is hier een ander antwoord mogelijk dan de Halftime Show? Schitterende line-up. Ik ben heel benieuwd.”

Luuk Dokter: “Ja, de Halftime Show. Fantastisch dat er een paar legendes optreden, maar ik ben groot fan van Kendrick Lamar. Toch zou ik graag een keer een metal band zien. Blijkbaar zijn de valse Black Eyed Peas en Janet Jackson met een ontblote nippel meer geschikt. Zonder gekheid: tijdens wedstrijden wordt dikwijls Metallica, AC/DC en KISS gedraaid. Laat die legendes toch optreden. Of een up and coming band als Ghost.”

Chris van Dijk: “Mickey Guyton levert een episch volkslied af. Voor mij toch iets wat Amerikaanse sportwedstrijden zo bijzonder maakt. Dat volkslied voor elke wedstrijd. De line-up van de halftime show is natuurlijk ook best aardig, maar het is geen Shakira.”

7. Regelmatig gebeurt er iets geks tijdens of rond de wedstrijd. Wat gaat dat zondag worden?

Lars Leeftink: “Mijn hoop ligt stiekem bij een Bills-fan die kaartjes weet te krijgen en een gele dildo op het veld weet te gooien waarop staat geschreven ‘verander de OT-regel’.”

Marc Dorenbos: “Wie weet maakt Antonio Brown een surprise appearance bij de Halftime Show.”

Toon Aerts: “Er gaat geen enkele taunting penalty gecalld worden. Dat is dezer dagen al gek genoeg!”

Ton de Vries: “OBJ doet een “Cristianootje”. Tijdens de rust blondeert hij zijn haar om in de tweede helft met een andere kapsel het veld op te stappen dan tijdens de eerste helft.”

Jurian Ubachs: “De Super Bowl in LA betekent een unieke kans voor Hollywood. Er worden rond de wedstrijd opnames gemaakt voor een nieuwe film. Welke? Geen idee joh, doe maar iets met Tom Cruise. Kan ie mooi uit de nok van het stadion springen ofzo. Vindt ‘ie leuk.”

Luuk Dokter: “Laten we dan maar voor een ouderwetse streaker gaan, die helaas Aaron Donald op zijn pad treft.”

Chris van Dijk: “Snoop Dogg steekt halverwege de halftime show een enorme joint op terwijl hij op het podium staat.”

8. Wat wordt de eindstand en wie wordt de MVP?

Lars Leeftink: “Het sprookje van de Bengals komt ten einde, want de Rams zijn een complete mismatch met hun frontline aan de verdedigende kant. 30-18. MVP — thanks to the Bengals OL — wordt Aaron Donald.”

Marc Dorenbos: “Het gaat 24-21 voor de Bengals worden met als MVP Burrow. Iedereen zal echter weten dat de echte MVP natuurlijk Evan ‘money’ McPherson is.”

Toon Aerts: “We mogen volgens mij toch wel wat punten verwachten van deze teams. De Rams gaan de Super Bowl winnen met 34-24. Aangezien Lars Donald al de MVP-trofee heeft toebedeeld, ga ik dan maar voor Matthew Stafford.”

Ton de Vries: “24-21 Cincinnati Bengals. MVP: Joe Burrow. Mr Cool swingt de hele wedstrijd om de duikende Rams defensive lineman heen en beslist de wedstrijd met een 75 yard TD bom naar Ja’Marr Chase.”

Luuk Dokter: “Alhoewel ik een sucker ben voor een goed underdogverhaal, zie ik de Bengals gewoon niet winnen. De Rams zijn extreem compleet op ieder front en daarom winnen ze met 31-14. De MVP wordt Stafford.”

Jurian Ubachs: “30-29 Rams en Cooper Kupp bekroont zijn idioot sterke jaar met een Super Bowl MVP.”

Chris van Dijk: “De verdedigingen domineren, waardoor het geen spectaculair duel zal worden. Uiteindelijk wordt het 20-16 voor de Rams en wint Kupp de prijs die hij in het reguliere seizoen ook had moeten hebben.”


Lees hier het profiel van de coaches die zondag tegenover elkaar staan.

Coverfoto: Ronald Martinez/Getty Images

Chris Van Dijk
Chris Van Dijk
Sportliefhebber van alles wat een bal heeft. Door Stockton en Malone fan de Utah Jazz, en sindsdien verkocht aan Amerikaanse sporten. En na een bezoekje aan Phillie ook fan van de Eagles. Op twitter te volgen op @vandijkch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen