NFL 4-on-4: Voorspellingen, teleurstellingen en verrassingen

In de NFL 4-on-4 van deze week blikken we nog niet vooruit op de Super Bowl. Dat bewaren we namelijk voor volgende week. Dit keer bespreken we verkeerde voorspellingen over de Super Bowl en hét moment van de Conference Championship Games. We sluiten af met de grootste teleurstellingen en verrassingen van dit NFL-seizoen.

1. Het affiche voor de Super Bowl is bekend, maar vooruitblikken naar die partij doen we volgende week. Van wie dacht jij voorafgaand aan het seizoen dat ze in de Super Bowl zouden staan en waarom had je het mis?

Marc Dorenbos: “Voorafgaand aan het seizoen dacht ik aan een eindstrijd tussen de Packers en de Chiefs. Ik was er echt van overtuigd dat Rodgers en Adams à la ‘The Last Dance’ nog een klein kunststukje zouden neerzetten met een plek in de Super Bowl. Daarnaast was ik overtuigd van de Chiefs, omdat zij — ondanks de grote hoeveelheid (quarterback)talent in de Conference — voor mij het beste team zijn in de AFC. Ik had het mis bij de Packers, omdat zij zelfs voor hun traditionele Championship Game choke al ten onder gingen tegen de sterke defensie van de 49ers. Bij de Chiefs had ik het mis, omdat de aanval afgelopen weekend compleet implodeerde tegen de Bengals, waar ik verder overigens totaal geen moeite mee heb.”

Jurian Ubachs: “Oef, dan moet ik even heel diep graven. Ik weet het oprecht niet meer en sluit niet uit dat ik op verschillende plekken verschillende teams genoemd heb. Ik weet wel dat ik na de Julio-trade enorm hoog op gaf van de Titans, dus het zal Titans – Bucs geweest zijn, denk ik. Tampa had natuurlijk alle 22 startende spelers behouden, dus die waren op voorhand ook favoriet.”

Chris van Dijk: “Volgens mij had ik Packers – Browns. Dus ja, wat ging er is? De Packers stortten op het verkeerde moment in. Het was een gek jaar en dan zie je bij veel goede ploegen dat een mindere wedstrijd op het verkeerde moment je het seizoen kan kosten. Bij de Browns? Tja, dat is vooral mijn eigen schuld denk ik. Na de stap die de ploeg vorig seizoen zette, was ik ervan overtuigd dat ze die lijn zouden doortrekken. Ik dacht ook dat ze een goede draft en free agency hadden, maar uiteindelijk gaven blessures denk ik de doorslag. Al staat OBJ natuurlijk wel in de Super Bowl; toch één speler goed. Telt dat?”

Toon Aerts: “Het zou kunnen dat ik een LA Bowl gecalld heb tussen de Rams en de Chargers. De Rams hebben dan wel de Super Bowl gehaald, de Chargers haalden niet eens de play-offs, dus de waarde van die voorspelling zakt toch ook al snel onder nul. Elders heb ik ook ongetwijfeld een repeat van de Buccaneers voorspeld. Zij gingen wat mij betreft toch vooral ten onder aan de blessures die ze vorig jaar helemaal niet kenden.”

2. Wat was hét moment van de Conference Championship Games?

Marc Dorenbos: “Voor mij was dit de interceptie van Mahomes in de OT tegen de Bengals. Ik had me er al bij neergelegd dat de Chiefs voor de tweede keer op rij gingen winnen dankzij een gewonnen coin toss. Dat Mahomes vervolgens zijn tweede interceptie van de wedstrijd gooit, had ik nooit verwacht en als Bengals fan was ik daar natuurlijk ook meer dan blij mee.”

Jurian Ubachs: “Voor mij de gemiste interception van Tartt. Lullig voor die jongen, maar dat is hét beeld dat men zich zal herinneren van deze wedstrijd. Vangt hij die bal, dan maken de Niners de wedstrijd af en gaan ze naar de Super Bowl. In plaats daarvan scoort LA, komt Garoppolo onder druk en winnen de Rams. Ouch.”

Chris van Dijk: “Net als Jurian kies ik voor het moment van Tartt. Beide ploegen leken onder de spanning te bezwijken en maakten veel onnodige fouten. Deze play somde de wedstrijd wel op. Matthew Stafford met een enorm slechte pass, maar door de nog slechtere drop zijn het de 49ers die nu thuiszitten en LA die om de Super Bowl gaat strijden.”

Toon Aerts: “De field goal van Evan McPherson in overtime tegen de Chiefs. Dat de Bengals hun achterstand überhaupt hadden goedgemaakt in Arrowhead was al fenomenaal op zich, maar het moment waarop ze zich officieel plaatsten voor de Super Bowl was magisch. Dit is een team dat zich al jaren in de kelder van de NFL bevindt. Een team dat door niemand nog serieus werd genomen. Het toont aan dat alles mogelijk is in deze prachtige competitie. Niemand is ooit echt kansloos. Prachtig!”

3. Als je terugkijkt op het seizoen, wat was dan de allergrootste teleurstelling?

Marc Dorenbos: “De grootste teleurstelling is voor mij het seizoen van de Packers. Tijdens het reguliere seizoen waren ze weer ouderwets op stoom, met Rodgers in MVP-vorm. Ze gingen echter onderuit tegen de 49ers na een wedstrijd waarin ze gewoon heel weinig klaarspeelden. Als Rodgers vertrekt bij de Packers, is het een treurig einde van zijn loopbaan daar. Bovendien, als je kijkt naar hoeveel de Packers met Rodgers hebben bereikt, valt dat onderaan de streep best tegen.”

Jurian Ubachs: “De refs. Ja sorry, ik kan het niet anders zeggen. Ik heb zo verschrikkelijk veel slechte calls gezien dit jaar. Het kan toeval zijn, het kan zijn dat ik het erger maakt dan het is, maar toch: dat gevoel overheerst wel. Daarnaast mogen alle penalties op het gebied van taunting en dansjes en weet ik het meteen de deur uit, want de No Fun League begint wel echt een ding te worden.”

Chris van Dijk: “Dat er nog maar één wedstrijd te gaan is. Die week 18 erbij is leuk, maar nog steeds duurt het footballseizoen veel en veel te kort.”

Toon Aerts: “Persoonlijk vind ik dat het missen van de play-offs door de Chargers. Met Justin Herbert hebben ze één van de meest veelbelovende quarterbacks in de NFL en daarnaast is er ook nog voldoende talent aanwezig om genoeg games te winnen. Ergens doet het wel pijn dat Joe Burrow in de Super Bowl staat terwijl Herbert — die in mijn ogen zeker zijn voet naast die van Burrow mag zetten — nog niet eens geproefd heeft van play-off football.”

4. We sluiten af met een positieve noot, maar je mag hier niet de Bengals noemen. Wie of wat heeft je dit seizoen het meest verrast?

Marc Dorenbos: “De grootste verrassing van dit seizoen was voor mij Cooper Kupp. Kupp stond bekend als een heel degelijke receiver, maar wat hij dit reguliere én postseason heeft gepresteerd, is ongekend. Er zijn niet veel receivers die in één adem met spelers als Calvin Johnson en Jerry Rice kunnen worden genoemd en van Kupp had ik dat zeker niet verwacht. Hij is één van de voornaamste redenen dat de Rams nu in de Super Bowl staan.”

Jurian Ubachs:Mac Jones. Het is altijd afwachten hoe een rookie QB het doet. Terecht komen in een gespreid bedje met een elite coaching staff helpt, maar je moet het nog wel even doen. In de playoffs kwamen de Patriots duidelijk tekort, in alle drie de fases van het spel, maar Mac heeft stappen gezet en lijkt klaar om de Patriots nog jarenlang te leiden. Als dat de conclusie is na je rookie season, heb je het uitstekend gedaan.”

Chris van Dijk: “Ik ga hier op Patriots-achtige wijze netjes de regels een beetje ombuigen: Joe Burrow. Niet zo zeer omdat hij de Super Bowl heeft gehaald met zijn ploeg, maar vooral vanwege de ontwikkeling die hij heeft doorgemaakt als speler. Knap hoe hij terug is gekomen van zijn blessure en zich door die knaken O-line niet van slag heeft laten brengen. Ik had gedacht dat hij nog een jaar nodig zou hebben, maar hij is veel verder dan gedacht.”

Toon Aerts: “Jurian heeft Mac Jones al geclaimd, dus ik moet het elders gaan zoeken. Doe mij dan maar de Detroit Lions. Op papier hebben ze een slechter seizoen gedraaid dan vorig jaar — 3-13-1 tegenover 5-11 — maar het overheersende gevoel is toch positiever. Ze hebben een energieke head coach die hen steeds relatief competitief heeft gehouden en ze hebben een aantal prestigieuze zeges geboekt, met name tegen de Packers en de Cardinals, twee play-off teams. Bovendien zijn er een paar jonge spelers opgestaan die de komende seizoenen enkel maar beter zullen worden. Als Aaron Rodgers effectief de NFC North verlaat, dan kan de opmars van de Lions ineens snel gaan. Ik duim er alvast voor!”


Lees hier de recaps van de Championship Games in de AFC en NFC.

Coverfoto: Eric Gay/AP Photo

Luuk Dokter
Luuk Dokter
Adjunct-hoofdredacteur en NFL-eindredacteur. Bij SportAmerika sinds 2017. Studeerde in Upstate New York, dus: "Go Bills!".

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen