New York Giants kiezen voor Bills-duo

De New York City Giants hebben hun openstaande vacatures voor General Manager en Head Coach opgevuld. Eerder deze week werd voormalig assistant GM Joe Schoen van de Buffalo Bills al binnengehaald. Vannacht voltooide men de deal met Brian Daboll, voormalig offensive coordinator van de Bills. Met deze twee aanstellingen heeft Big Blue twee mannen die, onder de vleugels van Brandon Beane en Sean McDermott, van dichtbij meemaakten hoe je een team van de grond af opbouwt.

Joe Schoen was bij de Buffalo Bills één van de velen die overkwam via de Carolina Panthers-connectie opgezet door Beane en McDermott. Schoen begon daar zijn carrière in 2001 als scouting assistent. Vanaf 2002 werd hij in Carolina area scout om vervolgens in 2008 bij de Dolphins te starten als national scout. Nadat hij in 2013 in Miami een jaar assistant director of college scouting was, bekleedde hij vanaf 2014 de functie van director of player personnel.

HOGE VERWACHTINGEN IN NEW YORK CITY

In 2017 tekende hij vervolgens bij de Buffalo Bills. Als rechterhand van Beane speelde hij een belangrijke rol in de groei van de franchise. Voor de komst van Beane, McDermott en hun staff misten de Bills 17 jaar op rij de play-offs. Na hun komst wisten ze vier keer het post-season te bereiken en stootten ze de Patriots van de troon in de AFC East. Samen met Beane wist hij een groot aantal cruciale spelers naar Buffalo te halen. Onder hun leiding kwamen quarterback Josh Allen, wide receiver Stefon Diggs, running back Devin Singletary, tight end Dawson Knox, linebacker Tremaine Edmunds en safeties Micah Hyde en Jordan Poyer naar de Bills.

In New York City wordt Schoen de eerste general manager sinds George Young in 1979 zonder een eerdere connectie met de franchise. Schoen is pas de vijfde Giants manager sinds George Young. De verwachtingen zijn hooggespannen binnen de Giants-organisatie. Immers, de geplaagde franchise, die inmiddels vijf seizoenen op rij meer dan 10 duels verloren, kunnen een ommekeer als die in Buffalo goed gebruiken. Voorzitter Steve Tisch noemde Schoen “een exceptionele leider die we zochten om onze football operations te overzien”. Eigenaar John Mara voegde daaraan toe dat ze “blij en trots zijn om Joe aan te stellen als General Manager. Joe maakte indruk met de manier waarop hij een progressieve en compacte toekomstvisie voor onze franchise uiteenzette”.

ERVAREN OFFENSIVE COACH IN DABOLL

Het eerste wapenfeit van Joe Schoen was om een nieuwe Head Coach aan te stellen. Bij zijn eerste persconferentie als Giants GM gaf hij aan op zoek te zijn naar “een kandidaat die de vaardigheden heeft om een organisatie te leiden en spelers te ontwikkelen en motiveren”. Na meerdere interviews werd zijn oud-collega bij de Buffalo Bills, Brian Daboll, die gedroomde kandidaat.

Daboll begon zijn coachingscarrière in 1997 als volunteer assistant bij William & Mary. Daar werkte hij overigens met Sean McDermott (Class of ’98), toen nog als speler, die een jaar later student assistant coach werd. Daboll maakte in 1998 de overstap naar Michigan State waar hij een jaar werkte als graduate assistant. Vervolgens werkte hij van 2000 tot 2006 bij de New England Patriots. Het eerste jaar als defensive assistant en daarna als wide receivers coach. Na omzwervingen als OC bij de Browns, Dolphins en Chiefs keerde hij in 2013 terug bij de Patriots. Ditmaal als tight ends coach.

SUCCESSEN BIJ BUFFALO MET JOSH ALLEN

Na een jaartje Alabama werd hij in 2018 de offensive coordinator onder Sean McDermott. Als geboren Canadees groeide hij op in Athol Springs, NY onder de rook van Buffalo. Zijn universiteitsjaren bracht hij door in Rochester, een uurtje rijden van Buffalo. Zijn aanstelling bij de Bills betekende dus een terugkeer naar zijn hometown team. Samen met quarterbacks coach Ken Dorsey wist hij daar het meeste uit Josh Allen te halen. Na een moeilijk begin van zijn NFL-carriére groeide Allen namelijk uit tot één van de beste quarterbacks in de NFL. Daarmee werd de Bills offense ook één van de beste in de league. Bij de Giants hopen ze op een vergelijkbaar effect.

In zijn eerste ontmoeting met de pers verklaarde Daboll dat het een eer en voorrecht is om Head Coach van de New York Giants te zijn. Hij bedankte GM Schoen, voorzitter Tisch, eigenaar Mara en hun families voor het vertrouwen. “Mijn voornaamste doel is om een sterke coaching staff samen te stellen die de nadruk legt op onderwijzen, samenwerken en het in staat stellen van spelers om het beste uit zichzelf te halen. Daarom doen we dit. Om te leren, succesvol te zijn, talent te ontwikkelen en te winnen. Ik snap goed hoe onze fan base zich op dit moment voelt. Ik beloof dat we ons een slag in de rondte zullen werken om een team op het veld te zetten dat jullie met trots kunnen steunen, met de bijbehorende resultaten”.

Als aanvallend brein is het van belang dat Daboll een goede defensive coordinator aanstelt. Momenteel bestaan er echter vooral geruchten over zijn offensive coordinator. Daboll will quarterbacks coach Ken Dorsey meenemen uit Buffalo, maar die lijkt ook kans te maken op de OC-positie in Upstate New York. Bij de Giants erft Daboll een aanval met grote namen als Saquon Barkley, Kenny Golladay en veelbelovend talent Kadarius Toney. Quarterback Daniel Jones blijft een enigma, maar de hoop is dat Daboll met hem kan wat ook met Josh Allen lukte. Een goede O-line is dan echter wel cruciaal.


Vind hier alle openstaande vacatures voor Head Coach.

Coverfoto: Ron Schwane/Associated Press

Luuk Dokter
Luuk Dokter
Studeerde in Upstate New York, dus: "Go Bills!".

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen