MNF: Winst voor Raiders, Eagles en Ravens

De SportAmerika-redactie wenst je hele fijne feestdagen, maar om bij de belangrijke zaken te blijven: Er werden drie football games gespeeld op Kerstmis. De Raiders versloegen dankzij een sterk defensief optreden de Chiefs, de Eagles hadden moeite met de Giants en de Ravens waren zeer overtuigend tegen de 49ers.

CHIEFS LOPEN #1 SEED MIS DANKZIJ RAIDERS

Las Vegas Raiders @ Kansas City Chiefs | 14-20

Er waren maar 62 passing yards van Aidan O’Connell nodig voor de Raiders om te winnen. Sterker nog, O’Connell had geen enkele completion meer na het eerste kwart. Het was dan ook vooral dankzij de defense van de Raiders dat de wedstrijd werd gewonnen. Na een field goal van Daniel Carlson in het eerste kwart kwamen de Chiefs via Isiah Pacheco op voorsprong in het tweede kwart. Pacheco viel later in de wedstrijd overigens uit met een hoofdblessure. Voor rust kwamen de Raiders nog op voorsprong. Eerst was het big man Bilal Nichols die een fumble recovery touchdown scoorde en daarna zorgde Jack Jones voor een pick-six. De Chiefs offense kwam niet op gang, wat Patrick Mahomes ook probeerde.

In de tweede helft gebeurde er lange tijd niet heel veel. Via nogmaals een field goal van Carlson kwamen de Raiders op 20-7. Met nog 2:42 te gaan wist Mahomes eindelijk een receiver in de endzone te bereiken. Justin Watson was het die de bal ving. Doordat Zamir White een paar belangrijke rushes bij elkaar speelde kwam de voorsprong van Las Vegas niet meer in gevaar. White was sowieso goed voor 145 yards. Met de overwinning kunnen de Raiders nog altijd de playoffs halen, terwijl de Chiefs dankzij deze nederlaag officieel de #1 seed en een weekje vrij niet meer kunnen halen.

EAGLES WINNEN WEER EENS, GIANTS HET SLACHTOFFER

New York Giants @ Philadelphia Eagles | 25-33

De giants begonnen met de bal, maar het waren de Eagles die razendsnel scoorden tijdens de tweede wedstrijd van Eerste Kerstdag. Na een snelle 3 & out van de Giants kwam Philadelphia dankzij een goede punt return al snel toe aan de welbekende ‘brotherly shove.’ Via field goals van beide teams stond het aan het begin van het tweede kwart 3-10. 3-17 liet niet lang op zich wachten, het was DeVonta Smith die de bal van Hurts ving en binnenliep. Dankzij nog een field goal van Jake Elliott gingen de teams rusten met een 3-20 tussenstand.

De tweede helft begonnen de Giants met Tyrod Taylor, Tommy DeVito werd op de bank gezet. Die helft begon goed voor de Giants: de Eagles verloren de bal bij de kickoff omdat twee spelers tegen elkaar opliepen, en even later liep Saquon Barkley de bal binnen. Aan het einde van het derde kwart werd de wedstrijd weer spannend toen Jalen Hurts een pick-six gooide naar Adoree’ Jackson. Het antwoord van de Eagles duurde niet lang: de daaropvolgende drive eindigde in een D’Andre Swift touchdown. De Giants weigerden zich bij een nederlaag neer te leggen en vijf minuten voor het einde scoorde Darius Slayton na een knappe pass van Taylor. Het bleek niet genoeg voor New York, dat uiteindelijk weer verloor van Philadelphia. Voor de Eagles is deze overwinning het einde van een losing streak van drie wedstrijden.

RAVENS WINNEN OVERTUIGEND VAN 49ERS

Baltimore Ravens @ San Francisco 49ers | 33-19

De Ravens tegen de 49ers was veruit de meest gehypete game van dit weekend. Er bestaat namelijk een kans dat beide teams elkaar weer tegenkomen in de Super Bowl. De 49ers leken uit de startblokken te schieten tijdens hun eerste drive, maar Brock Purdy gooide een interceptie naar Kyle Hamilton in de redzone. De eerste score was een bijzondere: Lamar Jackson liep zijn eigen endzone in en struikelde over een gevallen scheidsrechter, wat tot een safety leidde. In het eerste kwart voegden beide teams nog een field goal toe aan hun totaal.

Vroeg in het tweede kwart gooide Purdy alweer zijn tweede interceptie van de wedstrijd, Marlon Humphrey ving een bal die de lucht in werd geslagen. De Ravens profiteerden hier ook van: op een 4th & goal liep Gus Edwards de bal binnen. Niet lang daarna was het tijd voor interceptie nummer 3 voor Purdy, weer was het Hamilton die bal ving. De Ravens kwamen niet verder dan een field goal. In de daaropvolgende drive liet Christian McCaffrey zien waarom hij zo belangrijk is voor de 49ers: eerst zorgde hij dat de drive in de redzone kwam dankzij een rush van 39 yards, om vervolgens de bal ook zelf binnen te lopen. Vlak voor rust kwam Justin Tucker alweer tot zijn derde field goal, waarmee de ruststand op 16-12 kwam.

Via hun eerste drive na rust breidden de Ravens de score verder uit. Na een domme penalty van de 49ers bij een punt return had Baltimore een goede startpositie, en dat leidde tot een Nelson Agholor touchdown. Vrij snel hierna onderschepte Patrick Queen Purdy. Nummer 4 voor de would-be MVP. De eerste pass die Jackson vervolgens gaf, werd een touchdown voor Zay Flowers. Deze score bleef lang staan, tot de 49ers via Ronnie Bell wat terugdeden. De pass kwam van Sam Darnold, die de op dat moment geblesseerde Purdy verving. Ook Trent Williams en Kyle Hamilton hadden de wedstrijd toen al verlaten. Dichterbij wisten de 49ers niet meer te komen. Met het verlies staan zij gelijk qua record met de Lions en de Eagles. De Ravens doen goede zaken voor de #1 seed in de AFC.