Alles over de nieuwe Pro Bowl Games

De jaarlijkse Pro Bowl, de seizoensafsluiter voor de beste spelers die de Super Bowl niet haalden, is fans en spelers al jaren een doorn in het oog. Het duel had in 2022 de minste kijkers sinds 2006. Een indicatie dat het tijd was voor verandering. Daarom heeft de NFL dit seizoen de skill games teruggebracht, gecombineerd met drie flag football games, om de beste Conference te bepalen. Een poging om de minst enerverende All Star game in Amerika nieuw leven in te blazen.

De Pro Bowl Games vinden plaats in het stadion van de Las Vegas Raiders, Allegiant Stadium, op donderdag 2 en zondag 5 februari. Het is voor de tweede keer op rij dat de Pro Bowl hier gespeeld wordt. Tijdens de twee dagen verdelen de Conferences 36 punten in skill competitions en flag football games. De eerste twee flag football games leveren ieder zes punten op voor de winnaar. De acht skill competitions leveren ieder drie punten op voor de winnaar. Gehaalde punten worden opgeteld en gebruikt als de beginstand van de derde en laatste flag football game. Coaches voor dit duel zijn broers Eli Manning en Peyton Manning. Klik hier voor de Pro Bowl Games rosters.

SKILL COMPETITIONS OP DONDERDAG

Epic Pro Bowl Dodgeball: Een potje trefbal deluxe waarin vier teams van vijf het tegen elkaar opnemen. In de eerste ronde zijn het divisie-onderonsjes: de defense neemt het op tegen de offense. De finale gaat tussen de twee winnaars. De eindoverwinning levert drie punten voor de Conference op.

Lightning Round: In drie eliminatierondes bepalen 16 spelers per Conference wie de drie punten claimt. In de eerste ronde, Lightning Round – Splash Catch, gooien duo’s waterballonnen naar elkaar; steeds van grotere afstand. Elk duo dat alle worpen voltooit, gaat door naar de volgende ronde. De tweede ronde, Lightning Round – High Stakes, gaat om het vangen van punts. De spelers die overblijven vertegenwoordigen hun Conference in de finale. In de finale, Lightning Round – Thrill of the Spill, mikken de overgebleven spelers op een emmer die boven het hoofd van de coach van de tegenstander hangt. Het eerste team dat de emmer doet vallen, wint drie punten.

Longest Drive: Vier spelers per Conference laten hun golfkunsten zien. Ieder heeft drie kansen om de bal zo ver mogelijk te slaan vanaf de tee. De speler die de bal het verst slaat wint drie punten voor zijn Conference. De bal moet echter wel op de fairway eindigen.

Precision Passing: De drie quarterbacks van iedere Conference strijden tegen elkaar in één minuut. Ze moeten zoveel mogelijk doelen raken en de QB met de hoogste individuele score wint drie punten. Er zijn in totaal tien targets die statisch kunnen zijn, maar ook vast kunnen zitten aan een robot of drone. Afhankelijk van de moeilijkheid zijn deze één tot vijf punten waard. De Long Toss Bucket, op een afstand van 60 yards, is 10 punten waard.

Best Catch (eerste ronde): Deze competitie gaat niet alleen om het vangen van de bal, maar ook om creativiteit, vindingrijkheid en talent. Twee spelers per Conference laten hun beste vangballen zien op iconische locaties in Vegas. Fans kiezen online wie daarin het best slaagt en de twee winnaars nemen het zondag tegen elkaar op in de finale.

SKILL COMPETITIONS OP ZONDAG

Best Catch (finale): De twee winnaars van donderdag laten wederom hun beste vangballen zien, maar ditmaal ten overstaan van een celebrity jury. De pass-catcher met de hoogste score wint drie punten voor zijn Conference.

Gridiron Gauntlet: Een estafette met obstakels waarin het gaat om kracht, snelheid en behendigheid. Zes spelers van iedere conference nemen het tegen elkaar op over vier segmenten. Spelers moeten muren slopen, onder tafels door, over muren heen, een tire run (zoals gezien bij Ninja Warrior) en tenslotte een blocking sled met daarop een Legend coach.

Kick Tac Toe: Een skill game voor kickers, punters en long snappers. Het eerste team dat drie op een rij scoort, of vijf vakjes in totaal raakt, wint.

Move The Chains: Vier teams van vijf, twee per conference, laten hun kracht zien in deze best-of-three challenge. Ieder team trekt een muur, verzwaard met gewichten, over een afstand van 10 yards. Hierbij maken ze gebruik van first-down chains.

FLAG FOOTBALL GAMES

Flag football wordt door de NFL ingezet om het saaie karakter van de Pro Bowl op te vijzelen. Immers, spelers waren niet bereid om hun gezondheid op het spel te zetten voor een wedstrijd die er niet toe doet. Het resultaat was een wedstrijd met halve inzet, op halve kracht, waarin vaak de meest gekke capriolen te zien waren, maar niet in positieve zin. Flag football vermindert de kans op blessures, maar biedt wel de kans om explosief en spectaculair te zijn. Tevens is flag football een instrument van de NFL om de sport toegankelijker te maken.

Op zondag worden alle drie de flag football games gespeeld; onder leiding van Eli en Peyton Manning. Hierin nemen zeven skill players van iedere Conference het tegen elkaar op en kunnen ze zes punten verdienen in de eerste twee duels. Het veld beslaat 50 yards met twee endzones van 10 yards. Tevens is er een No Run Zone die begint op de 5-yard line van de tegenstander.

De wedstrijden bestaan uit twee helften van 10 minuten met een play clock van 25 seconden. De klok stopt op dezelfde momenten als in de NFL: incomplete passes, scores, penalty’s, verandering in balbezit en natuurlijk time-outs. Qua scores zijn touchdowns nog steeds zes punten waard, maar extra punten kunnen, afhankelijk van de afstand, één of twee punten waard zijn. Voor één punt speelt het aanvallende team vanaf de 3-yard line en voor twee vanaf de 10-yard line. Er mag hierbij echter geen gebruik gemaakt worden van kickers.


Lees hier de recaps van de duels waarin de Chiefs en Eagles de Super Bowl bereikten.

Coverfoto: David Becker/Associated Press

Luuk Dokter
Luuk Dokter
Studeerde in Upstate New York, dus: "Go Bills!".

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen