College Basketbal Dutch Watch: Post maakt indruk

Het college basketbal-seizoen 2022-23 is inmiddels al een tijdje bezig, en elke maand blikken we terug op de maand en de prestaties van de Nederlanders die actief zijn in college basketbal.

POWER FIVE CONFERENCE

Sinds de afgelopen maand zijn er weer drie Nederlanders in de power five conferences actief. Jesse Edwards blij zelf goed presteren als power forward/center, maar Syracuse zelf wisselt zeges af met nederlagen en komt zo niet in een bepaald ritme dat nodig is is richting de belangrijke maanden februari en maart. Edwards speelt de meeste minuten van alle Nederlanders (30 min per duel) en noteert hierin 13.4 PPG, 10.0 RPG en 2.7 BPG. Bij Kansas State speelt David N’Guessan een belangrijke rol bij een team dat #7 staat in college basketbal, volop meedoet om de titel in de BIG 12 en waarschijnlijk richting March Madness gaat. N’Guessan, die center speelt, speelt bijna 22 minuten per duel en weet tijdens deze minuten 7.3 PPG en 4.4 RPG te noteren.

Toch is het grote nieuws de terugkeer van center Quinten Post, die voor Boston College speelt. Zijn team is, op zijn zachtst gezegd, niet al te best. Post zelf is echter uitstekend uit de startblokken geschoten in januari. Na negen gespeelde duels noteert hij gemiddeld 16.2 PPG en 6.3 RPG in 25 minuten per duel.

DE REST

Buiten de power five zijn er genoeg Nederlanders actief die ook veel minuten maken. Malevy Leons (PF Bradley) speelt 30 minuten per duel en scoort hierin 11.7 punten per duel met 6.3 rebounds. Teamgenoot Rienk Mast (C Bradley) speelt 28 minuten per duel en scoort hierin 14 punten er duel en 8 rebounds. Beide spelers staan in de basis van een team dat 15-8 is en kans maakt op March Madness.

Verder spelen ook Tristan Enaruna (PF Cleveland State), Kenan Sarvan (C Stony Brook) en Bas Leyte (PF UCN Greensboro) meer dan 23 minuten bij hun team. Enaruna scoort meer dan tien punten per duel, terwijl Leyte 7.8 PPG noteert en Sarvan 8.3 PPG. Alledrie rebounden ze ook prima. Leyte is met Greensboro 14-9, Enaruna met Cleveland State ook 14-9 en Sarvan met Stony Brook 8-14. De drie Nederlanders lijken geen kans te maken met hun team om March Madness.

Tot slot ook nog aandacht voor Jacco Fritz (PF Canisius) en Tyler Patterson (SG Montana State) die meer dan twintig minuten per duel spelen. Fritz scoort 7.9 PPG, terwijl Patterson niet verder komt dan vijf punten per duel. Fritz lijkt March Madness echter nu al te kunnen vergeten, terwijl Patterson met Montana State (15-8) mag blijven hopen.

Foto: Site Boston College

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen