NY6: Rematch Clemson en Alabama in CFP


Terwijl het merendeel van de Bowlwedstrijden er al opzit, staan de belangrijkste duels van het NCAAF-seizoen pas vanaf vannacht op het programma. De NY6-wedstrijden krijgen meestal de meeste aandacht en worden gezien als de belangrijkste wedstrijden van het seizoen. Dit komt natuurlijk voornamelijk door de College Football Play-offs. Ook dit seizoen belooft de CFP een spectaculair en enerverend einde van het seizoen te worden. Tijd voor een preview van de twee CFP-wedstrijden en de andere wedstrijden van de New Year Six. 


COLLEGE FOOTBALL PLAY-OFFS


ROSE BOWL: OKLAHOMA – GEORGIA

Maandagavond 1 januari om 11 uur worden de play-offs geopend met de Rose Bowl. In Pasadena, Californië zullen de Oklahoma Sooners en de Georgia Bulldogs het nieuwe jaar aftrappen. Opvallend is dat zowel Oklahoma als Georgia maar één keer eerder in actie kwamen in de Rose Bowl. In 1943 wonnen de Bulldogs met 0-9 van UCLA, terwijl de Sooners in 2003 met 14-34 wonnen van Washington State. USC spant de kroon wat betreft aanwezigheid bij de Rose Bowl (34 keer).
Beide teams wisten hun respectievelijke conferences (de Big 12 en SEC) te winnen. Met een 12-1 record wisten beide ploegen een goed seizoen te bekronen met een plek in de CFP. De enige nederlaag van Georgia dit seizoen was tegen Auburn in week 11. Toen was vooral de rush verdediging niet goed genoeg en wist Johnson 167 yards te rennen. Alle andere wedstrijd wisten de Bulldogs met speels gemak te winnen. Alleen Notre Dame kon in week twee meekomen met Georgia. Elke andere tegenstander werd door Georgia van het veld gespeeld.
Oklahoma leed ook maar één nederlaag dit seizoen. In week zes bleek Iowa State na een bye-week met 31-38 te sterk. In deze wedstrijd werd ook meteen de zwakke plek van de Sooners zichtbaar. De verdediging is namelijk niet de kracht van de Sooners. Dit kan wel gezegd worden van de aanval. Met Heisman Trophy-winnaar Baker Mayfield als quarterback wisten de Sooners meestal hun tegenstanders te verslaan door veel punten te scoren.

MATIGE VERDEDIGING

Tegen Baylor (41 punten tegen), Kansas State (35 punten tegen), Oklahoma State (52 punten tegen) en West Virginia (31 punten tegen) hielp de verdediging namelijk niet echt mee met het behalen van een overwinning. Toch wist Oklahoma de meeste duels met een groot verschil te winnen. Alleen Baylor, Texas en Kansas State konden dus aanvallend meekomen met de Sooners.
Oklahoma zal ondanks de matige verdediging wel als favoriet aan deze wedstrijd beginnen. Toch zal het Georgia onder 20 punten moeten houden om Mayfield een kans te geven de Sooners in de finale te brengen. Dit zal niet makkelijk worden, aangezien de aanval van Georgia amper een zwakke plek heeft. De verdediging van de Bulldogs behoort ook nog eens tot één van de sterkste in de NCAAF. Alleen Alabama kreeg namelijk minder punten tegen dit seizoen. Aanvallend is Georgia zeker niet zo sterk als de Sooners. Toch mag de aanval van de Bulldogs geen kans krijgen zich te laten zien als de verdediging de beste aanval van de NCAAF weet tegen te houden.

Kan de aanval van Georgia meekomen met de explosieve aanval van Baker Mayfield en de Sooners? (Getty Images)

SUGAR BOWL: CLEMSON – ALABAMA

In de nacht van maandag op dinsdag 2 januari (02:45 uur) wordt in New Orleans de tweede CFP-wedstrijd gespeeld. In het stadion van NFL-team New Orleans Saints spelen de Clemson Tigers en de Alabama Crimson Tide wederom tegen elkaar. Vorig jaar won Clemson onder leiding van Deshaun Watson de Championship Game van Alabama. De Crimson Tide zal dus uit zijn op revanche.
Alabama heeft al vaker in de Sugar Bowl gespeeld. Sterker nog, niemand speelde vaker in de Sugar Bowl dan de ‘Tide’. Dit jaar wordt de 16e keer dat Alabama meedoet in New Orleans. Acht duels werden gewonnen, zeven werden verloren. Clemson, daarentegen, is nog maar één keer in actie gekomen in de Sugar Bowl. In 1959 verloren de Tigers met 0-7 van LSU.
Alabama was het hele seizoen de nummer één van de AP Poll en CFP-ranking. Dit veranderde na de 14-26 nederlaag tegen Auburn. Door deze nederlaag was Alabama afwezig in de SEC Championship-wedstrijd. Dit zorgde voor twijfel in de NCAAF. Was Alabama goed genoeg om in de CFP te komen? Alabama bleek als nummer vier net voor Big Ten-winnaar Ohio State naar de play-offs te mogen, iets waar veel mensen het niet mee eens waren.

SUPERAANVAL

Statistisch gezien is het meer dan terecht. Alabama heeft de beste verdediging in de NCAAF en een ijzersterke aanval. Onder leiding van quarterback Jalen Hurts en de talentvolle Ridley en Harris wisten zij de verdediging van de Crimson Tide te belonen met punten. Daarbij komt ook nog eens dat het gehele seizoen Alabama zijn tegenstanders domineerde. Alleen Mississippi State kwam nog een beetje in de buurt van een zege, maar verloor 31-24.
Clemson wordt gezien als de grote favoriet voor dit jaar. Een completer team bestaat op dit moment niet in de NCAAF. De verdediging is na Alabama en Georgia de beste van de NCAAF en kan zeker mee met die van Alabama. Aanvallend gezien zijn de Tigers zeker zo goed als ‘Bama. Met quarterback Bryant als vervanger van Watson wist Clemson een goede plaatsvervanger te vinden. Alleen Syracuse wist de Tigers te verslaan in week zeven (24-27). Verder wist alleen NC State echt in de buurt te komen van een overwinning. Alle andere overwinningen werden met overtuiging geboekt.
Beide teams zijn erg aan elkaar gewaagd en hebben amper zwakke plekken. Er zal waarschijnlijk niet veel gescoord gaan worden, wat elk punt dus extreem belangrijk zal maken. Met de nummer één en drie verdediging van de NCAAF play-offs in deze wedstrijd zal de aanval van beide teams een grote uitdaging tegemoet gaan. Zowel Bryant als Hurts krijgen dus de kans zich te laten zien in New Orleans. Het belooft hoe dan ook een interessante rematch te worden tussen twee ijzersterke teams.

Twee van de beste verdedigingen in de NCAAF gaan maandagnacht head-to-head in New Orleans  (Streeter Lecka / Getty Images)


OVERIGE NY6-WEDSTRIJDEN


 COTTON BOWL: USC – OHIO STATE

De NY6-wedstrijden worden vannacht om half drie in Texas geopend. In het AT&T stadion van de Dallas Cowboys openen de USC Trojans en de Oio State Buckeyes de New Years Six. USC deed één keer eerder mee in de Cotton Bowl. In 1995 wonnen de Trojans met 55-14 van Texas Tech. Ook Ohio State speelde één keer eerder in dezelfde Bowl. De Buckeyes versloegen Texas A&M in 1986 met 28-12.
Beide teams wonnen respectievelijk de PAC-12 en Big Ten. Toch bleek dit niet genoeg om in de play-offs te komen. Zowel USC als Ohio State eindigde het seizoen met een 11-2 record en een Conference Championship. De enige nederlagen van de Trojans waren tegen Washington State (27-30) en Notre Dame (14-49).
De Buckeyes verloren dit seizoen alleen maar van Oklahoma (16-31) en Iowa (24-55). Beide teams wisten hun wedstrijden redelijk eenvoudig te winnen dit seizoen. Penn State en Wisconsin kwamen als enige dichtbij tegen Ohio State, maar wisten niet te winnen. USC had het lastig tegen Stanford, UCLA, Utah en Texas, maar wist al deze wedstrijden wel gewoon te winnen.

FAVORIET

Ohio State is duidelijk favoriet in deze wedstrijd. De verdediging is meer dan degelijk, daar waar de aanval meer dan 500 punten wist te scoren dit jaar. USC behoort zowel aanvallend als verdedigend niet tot de beste van de NCAAF. Toch is het ook erg lastig om een zwakke plek aan te wijzen bij de Trojans. Belangrijk zal zijn of de verdediging van USC de aanval van de Buckeyes kan ontmantelen. De Trojans-aanval heeft dan mogelijk nog een kans om de wedstrijd spannend te maken en USC een achterdeur te bieden.

J.T Barrett van Ohio State (Marvin Fong / The Plain Dealer)

FIESTA BOWL: WASHINGTON – PENN STATE

Zaterdagavond om 22:00 uur staat de Fiesta Bowl op het programma in Arizona. De Washington Huskies en de Penn State Nittany Lions ontmoeten elkaar dan in Glendale. Voor Penn State zal het de zevende keer zijn dat het meedoet aan de Fiesta Bowl. Opvallend is dat de eerdere zes duels allemaal werden gewonnen. De ploeg is dus ongeslagen in zes Fiesta Bowls. Washington zal dit weekend debuteren.
Zowel Washington als Penn State grepen naast een Conference-titel en eindigden met een 10-2 record. De Huskies verloren van Arizona State (7-13) en Stanford (22-30), maar hadden het verder niet te moeilijk met hun tegenstanders. Alleen Utah wist het de Huskies nog een beetje moeilijk te maken. Penn State verloor van Ohio State (38-39) en Michigan State (24-27) en wist verder ook alles eenvoudig te winnen.
Beide teams zijn vooral aan de aanvallende kant van de bal aan elkaar gewaagd. Hoewel geen van beide ploegen 500 punten wist te scoren, zijn ze aanvallend wel explosief. Bij de Nittany Lions is Saquan Barkley de bepalende speler. Samen met quarterback McSorley zet hij de lijnen uit voor de aanval van Penn State. Washington heeft met quarterback Browning en multi-talenten Gaskin en Pettis zo ook zijn eigen wapens.
Ook verdedigend zijn beide teams even sterk. Zowel Washington als Penn State bleef onder de 200 punten tegen en wisten hun aanval dus een kans te geven om wedstrijden te winnen. Een duidelijk favoriet is dan van tevoren ook moeilijk aan te wijzen.

Saquan Barkley speelt in de Fiesta Bowl zijn laatste wedstrijd voor Penn State. Kan hij nog één keer uitblinken voor de Nittany Lions? (Joe Hermitt / Pennlive)

ORANGE BOWL: WISCONSIN – MIAMI

Op de nacht van zaterdag op zondag 31 december volgt dan de Orange Bowl in Florida. Voor de Miami Hurricanes zal dit als een thuiswedstrijd voelen. De Hurricanes doen namelijk voor de tiende keer mee aan de Orange Bowl. Zes van de vorige negen duels werden gewonnen door Miami. Alleen in de allereerste Orange Bowl (1935), 1951, en 1995 verloor Miami. Voor de Wisconsin Badgers zal dat een stuk minder het geval zijn. Zij komen voor het eerst in actie in de Orange Bowl.
Beide teams gingen in hun Conference Championship-wedstrijd hard onderuit. Wisconsin leed zijn enige nederlaag van het seizoen tegen Ohio State, terwijl de Hurricanes met 2-38 dik verloren van Clemson. Beide teams leken lang op weg naar een ongeslagen seizoen. Voor Miami ging het in de laatste twee weken fout tegen Pittsburgh (14-24) en Clemson (3-38). Deze nederlagen kostten Miami uiteindelijk de CFP. Wisconsin verloor zijn ongeslagen status zelfs in de laatste wedstrijd tegen Ohio State (21-27) en zag daarmee ook de play-off kansen verdwijnen.

DEGELIJKE PLOEG

Miami’s kracht is de degelijkheid. Zowel aanvallend als verdedigend is het niet extreem sterk, maar wel goed. De turnover chain van de Hurricanes is alom bekend geworden in de NCAAF dit jaar. Ondanks dat de verdediging wel wat punten tegenkrijgt, worden er ook veel turnovers geforceerd. Wisconsin, daarentegen, is vooral verdedigend sterk. De verdediging bleef onder de 200 punten tegen en behoort tot de top tien in de NCAAF.
Aanvallend gezien wist Wisconsin veel te scoren, maar dit was vooral tegen mindere tegenstanders. De Badgers zullen dit dus nu ook tegen de goeie verdediging van de Hurricanes moeten laten zien. Wisconsin zal als lichte favoriet aan de wedstrijd beginnen vanwege de vorm dip van Miami. De verwachting is dat er weinig punten gescoord gaan worden en dat elk punt zal tellen in Florida.

Zal de turnover chain van de Miami Hurricanes in de Orange Bowl ook in actie komen? De kans is redelijk groot.  (Al Diaz / TNS)

PEACH BOWL: UCF – AUBURN

Voordat de CFP beginnen, is er op nieuwjaarsavond nog de Peach Bowl in Atlanta. De Central Florida Black Knights en de Auburn Tigers zullen het in Georgia tegen elkaar opnemen. Voor Auburn wordt het de zesde deelname. Vier van de vijf vorige wedstrijden werden winnend afgesloten. Alleen in 2001 verloren de Tigers met 16-10 van North Carolina. UCF gaat dit weekend zijn debuut maken in de Peach Bowl.
UCF kende een ongeslagen seizoen in de AAC en wist de titel te pakken. In een spectaculair duel werd Memphis met 62-55 verslagen. Samen met South Florida en SMU was Memphis de enige die een beetje in de buurt van een zege kwamen tegen UCF. Toch wisten de Black Knights alle twaalf de duels te winnen.

UCF kan een ongeslagen seizoen (12-0) afsluiten met een overwinning tegen Auburn in de Fiesta Bowl (Stephen M. Dowell / Orlando Sentinel)

Auburn won tien van zijn dertien wedstrijden. Het verloor van Clemson (6-14), LSU (23-27) en in de SEC titelwedstrijd van Georgia (7-28). Die laatste nederlaag koste de Tigers hun plek in de Play-offs. Toch kan Auburn als enige zeggen dat het Alabama verslagen heeft dit jaar. Dit was Alabama al een tijdje niet meer overkomen namelijk.
Auburn is zowel aanvallend als verdedigend een ijzersterk team. UCF zal aanvallend wel meekunnen met de Tigers, maar of de Black Knights verdedigend goed genoeg zijn valt te betwijfelen. UCF kreeg in een niet zo’n sterke conference namelijk 302 punten tegen. Ter vergelijking: Auburn kreeg er in een sterke SEC maar 225 tegen. Daar ligt dus het grootste verschil tussen beide teams. Het is de grootste uitdaging tot nu toe dit seizoen voor de Black Knights. Auburn zal als favoriet deze wedstrijd in gaan en UCF zal zich moeten bewijzen in Georgia.

(Cover Photo: Sports Illustrated)

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

1 REACTIE

 1. Wikipedia:
  Penn State child sex abuse scandal
  The Penn State child sex abuse scandal started with Jerry Sandusky, an assistant American football coach for the Penn State Nittany Lions, engaging in sexual abuse of children over a period of several years.

  On July 23, 2012, Emmert announced the following sanctions against Penn State:
  Five years probation.
  A four-year postseason ban.
  [nog 5 strafmaatregelen]
  = = = = = = = =
  Ik weet niet of ik nu heel blij of intens droevig moet zijn. Wat heeft deze straf uiteindelijk gebracht als het team één jaar na de ban alweer meedoet? Of is dit de helende werking van sport?
  Hoe dan ook: Als ex-exchange student (1982-1983) in Wenatchee (Wa) roep ik: GO Huskies!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen