NY6 2018 Preview: Alabama en Clemson de favorieten


Terwijl er al aardig wat Bowl-wedstrijden gespeeld zijn, staan de belangrijkste duels van het CFB-seizoen pas vanaf dit weekend op het programma. De NY6-wedstrijden krijgen meestal de meeste aandacht en worden gezien als de belangrijkste wedstrijden van het seizoen. Dit komt natuurlijk voornamelijk door de College Football Play-offs. Ook dit seizoen belooft de CFP een spectaculair en enerverend einde van het seizoen te worden. Alabama – Oklahoma en Clemson – Notre Dame zullen strijden om een plek in de finale van de CFP-Playoffs. Tijd voor een preview van de twee CFP-wedstrijden en de andere wedstrijden van de New Year Six. 


COTTON BOWL: NOTRE DAME (12-0) – CLEMSON (13-0)Het eerste duel in de College Football Play-offs is die tussen Notre Dame en Clemson in de Cotton Bowl Classic. Net zoals de Orange Bowl wordt ook de Cotton Bowl al een tijdje gespeeld (1937). Daar waar Notre Dame voor de achtste keer zal uitkomen in de Cotton Bowl (5-2), is het voor Clemson pas de tweede keer dat het aan de Cotton Bowl mee zal doen (1-0). Vorig jaar won Ohio State de Cotton Bowl. De Buckeyes versloegen toen USC met 24-7.
Beide universiteiten wisten het seizoen ongeslagen door te komen. Voor Clemson was dit geen verrassing. Alleen Texas A&M en Syracuse wisten echt dichtbij een zege te komen tegen de Tigers. Clemson won dan ook de ACC Championship Game met speels gemak (42-10 vs Pittsburgh). De ongeslagen status van Notre Dame is wat verrassender. Met onder meer zeges tegen Michigan, Stanford en Syracuse hebben de Fighting Irish geen makkelijk programma gehad. Toch wist Notre Dame het seizoen, soms met wat moeite, ongeslagen door te komen.
Het zal de vierde keer zijn dat Notre Dame en Clemson elkaar tegen gaan komen. Notre Dame wist tot nu toen alleen in 1977, de eerste ontmoeting, te winnen (21-17). Clemson won de laatste twee duels (1979 & 2015). In 2015 wonnen de Tigers met 22-24 van de Fighting Irish.

CLEMSON FAVORIET

Clemson zal de Cotton Bowl ingaan als grote favoriet. Op papier lijken alleen de Tigers geschikt te zijn om het Alabama moeilijk te maken. De verdediging is fantastisch (vooral de defensive line) en de aanval is onder leiding van QB Trevor Lawrence en Travis Etienne bijna niet te stoppen. Toch zal Notre Dame, de degelijkheid zelve, niet makkelijk te verslaan zijn. De aanval is onder leiding van QB Ian Book en RB Dexter Williams steeds beter geworden en de verdediging van de Fighting Irish is het hele seizoen al sterk geweest. Zaterdagavond om 22.00 Nederlandse tijd zullen Notre Dame en Clemson het in het AT&T Stadium tegen elkaar gaan opnemen voor een plek in de College Football Championship Game.


ORANGE BOWL: OKLAHOMA (12-1) – ALABAMA (13-0)Het tweede college football playoff-duel zal gaan tussen Oklahoma en Alabama . In de Orange Bowl, die al sinds 1935 gespeeld wordt, zullen beide universiteiten gaan strijden om een plek in de finale. Het is de negende keer dat Alabama meedoet (4-4), terwijl Oklahoma voor de 20ste keer zal spelen in de Orange Bowl (12-7). Geen andere universiteit speelde zo vaak in de Orange Bowl. Vorig seizoen werd de Orange Bowl gewonnen door Wisconsin. De Badgers versloegen de Miami Hurricanes toen met 34-24.
Alabama wist zoals verwacht ongeslagen te blijven dit seizoen en had het alleen even moeilijk tegen Georgia in de SEC Championship Game. LSU en Mississippi State wisten de Crimson Tide wel uit te dagen, maar hadden de explosieve aanval niet om een kans te maken op de zege. Oklahoma won de BIG 12 door Texas, waar ze in week 6 van verloren (45-48), met 39-27 te verslaan.
Het is pas de zesde keer dat Alabama en Oklahoma elkaar ontmoeten. Tot nu toe won Alabama één keer, werd het één keer gelijk en won Oklahoma drie keer. De laatste keer dat ze elkaar tegenkwamen was in 2014. Toen won Oklahoma met 31-45 in de Sugar Bowl.

TAGOVAILOA VS MURRAY

Het wordt natuurlijk vooral het duel tussen de twee beste QB’s van dit seizoen: Tua Tagovailoa en Kyler Murray. Oklahoma zal het vooral van zijn explosieve aanval moeten hebben willen de Sooners een kans maken. De verdediging is namelijk niet erg sterk gebleken en zal grote moeite hebben om Tua Tagovailoa uit de buurt van de endzone te houden. Het wordt hoe dan ook een spectaculair duel. Zaterdagnacht om 02.00 Nederlandse tijd trappen beide universiteiten af in Hard Rock Stadium voor een plek in de finale van de College Football Play-offs.


PEACH BOWL: FLORIDA (9-3) – MICHIGAN (10-2)De Peach Bowl zal dit seizoen gaan tussen Florida en Michigan. De eerste Peach Bowl werd gespeeld in 1968. Sindsdien kwam Florida twee keer in dit duel in actie (0-2), terwijl Michigan voor het eerst meedoet. Clemson kwam het vaakst in actie tijdens de Peach Bowl (8 keer, 3-5 record). Vorig seizoen won UCF het veelbesproken duel tegen Auburn met 34-27, waardoor de Floridianen vorig seizoen ongeslagen bleven en de National Championship claimden.
Michigan eindigde dankzij een nederlaag in ‘The Game’ tegen Ohio State (39-62) achter de Buckeyes in de BIG 10 East (10-2) en miste dus op een haar na de Championship Game. Florida (9-3) kende een prima seizoen en eindigde als tweede in de SEC East, achter Georgia. De Gators zullen dan ook meer tevreden zijn met deze bowl game dan Michigan.
Vier keer kwamen beide universiteiten elkaar tegen; de Wolverines wonnen vier keer. De laatste keer was vorig seizoen tijdens week 1 van het 2017-seizoen. Michigan won toen met 33-17 in Arlington, Texas.


FIESTA BOWL: LSU (9-3) – UCF (12-0)De Fiesta Bowl bestaat al sinds 1974 en zal dit seizoen gaan tussen LSU en UCF. Daar waar LSU zijn debuut zal maken, gaat UCF voor de tweede keer in de Fiesta Bowl uitkomen. In 2014 wonnen de Black Knights met 52-42 van Baylor. Vorig seizoen won Penn State met 35-28 van Washington in Arizona.
UCF wist opnieuw ongeslagen het seizoen door te komen (12-0) en won de AAC wederom. Vorig seizoen mochten de Black Knights zich bewijzen tegen Auburn, dit keer is het een andere SEC-tegenstander met dezelfde soort speelstijl. LSU kende een beter seizoen dan verwacht en eindigde uiteindelijk met een 9-3 record als tweede in de SEC West achter Alabama.
Deze twee universiteiten hebben elkaar nog nooit ontmoet, iets wat niet zo heel vaak meer voorkomt. Beide teams kennen elkaar dus amper en zullen strijden om bragging rights.


ROSE BOWL: WASHINGTON (10-3) – OHIO STATE (12-1)Sinds 1902 wordt de Rose Bowl al gespeeld in (jaja) de Rose Bowl, California. Er zijn maar weinig bowl games met zo’n rijke historie als deze. Dit seizoen hebben Washington en Ohio State de eer. Voor beide universiteiten is dit geen onbekend terrein. De Huskies en de Buckeyes hebben al veertien keer eerder in het duel gespeeld. Washington heeft een 7-6-1 record, terwijl Ohio State het met een 7-7 record maar marginaal slechter doet. USC kwam tot nu toe het meeste uit in de Rose Bowl (34 keer, 25-9 record). Vorig seizoen won Georgia met 54-48 van Oklahoma.
Washington wist dankzij een sterk einde van het seizoen toch nog eerste te worden in de PAC 12 North met een 10-3 record en vervolgens Utah te verslaan in de PAC-12 Championship Game. Ondanks dat het doel van de Huskies de play-offs was, zullen ze toch niet ontevreden zijn met de Rose Bowl. Dit zal voor de Buckeyes wel anders zijn. Met een 12-1 record en een zege tegen Michigan tijdens week 13 won Ohio State de sterke BIG 10 East. Daarna werd Northwestern verslagen in de BIG 10 Championship Game, maar de pijnlijke nederlaag tegen Purdue eerder dit seizoen bleek genoeg te zijn om de Buckeyes net buiten de play-offs te houden.
Elf keer eerder hebben beide universiteiten tegen elkaar gespeeld. Acht keer wist Ohio State te winnen, terwijl Washington drie keer als winnaar van het veld stapte. De laatste keer dat beide instituten elkaar tegenkwamen was in 2007, toen Ohio State met 14-33 won en de winning streak tegen de Huskies naar drie op rij bracht.


SUGAR BOWL: TEXAS (9-4) – GEORGIA (11-2)


Tot slot de Sugar Bowl. De bowl game die sinds 1935 gespeeld wordt zal dit keer gaan tussen Texas en Georgia. Georgia komt alweer voor de tiende keer uit in de Sugar Bowl (4-5), terwijl Texas voor de vierde keer mee zal gaan doen (1-2). Alabama is Sugar Bowl recordhouder (16 keer, 9-7 record). Vorig seizoen was deze bowl game een CFP-duel. Alabama boekte toen een 24-6 zege op Clemson en bereikte de finale van de College Football Play-offs.
Texas kende een aardig seizoen en eindigde uiteindelijk knap tweede in de BIG 12 met een 9-4 record. In de BIG 12 Championship Game wisten de Longhorns niet van Oklahoma te winnen. Georgia had een kans om na een goed seizoen (11-2) en de zege in de SEC East de play-offs te halen. Alabama moest verslagen worden en de Bulldogs leken hard op weg, maar in het vierde kwart werd de voorsprong toch weggegeven, waardoor Oklahoma uiteindelijk toch nog over Georgia heenging.
Texas en Georgia zullen elkaar voor de vijfde keer gaan tegenkomen. Texas heeft de eerste drie duels gewonnen, terwijl Georgia het allerlaatste duel in 1984 met 9-10 wist te winnen. Dit duel werd toen gespeeld in de Cotton Bowl.

(Top & Cover Photo: Tyler Smith/Getty Images)

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen