Mac Jones, DeVonta Smith en Najee Harris slopen Ohio State

De CFB Championship Game was afgelopen nacht eigenlijk maar een kwartier echt een finale. Vanaf het tweede kwart domineerden Alabama met zijn offense de Buckeyes, die bleven strijden tot het einde. Na een fantastische eerste helft van DeVonta Smith was het in de tweede helft vooral de running game die het duel definitief besliste. Zo werd Alabama meer dan terecht kampioen van 2020-21.


DEFENSE BUCKEYES HEEFT GEEN SCHIJN VAN KANS


Het begon allemaal niet zo heel slecht voor Ohio State. Vanaf het begin was het al duidelijk dat de defense van Ohio State niet zoveel te zeggen had. Dus: de offense moest problemen gelijke trend te houden met die van de Crimson Tide. Dit lukte in het begin van de wedstrijd meer dan prima. Na de eerste touchdown-drive van Alabama was er meteen een reactie van Justin Fields en co. Mede dankzij deze fantastische catch van TE Jeremy Ruckert kwamen de Buckeyes al snel op 7-7. Dit was ook meteen het hoogtepunt van de wedstrijd voor Ohio State.

De reactie van Alabama was, u raad het misschien al wel, wederom een touchdown. Nadat Mac Jones zijn pocket mobiliteit laat zien en DeVonta Smith voor de tweede keer deze wedstrijd echt betrokken wordt bij het spel, mag Smith de drive zelf afmaken voor zijn eerste touchdown van de dag. Bij zijn touchdown heeft Smith vooral profijt van het happen van de Buckeyes defense op een mogelijke run. DeVonta Smith zou uiteindelijk eindigen met 12 catches voor 215 yds en 3 TD’s. In de eerste helft.

In eerste instantie had Ohio State hier vervolgens geen antwoord op. Het werd echter daarna geholpen door een fumble van Mac Jones, zijn enige fout van de wedstrijd. Mac Jones zou het duel eindigen met 36-45 voor 464 yards en 5 TD’s. Ohio State profiteerde wel optimaal van deze fout, want even later zou Master Teague III de bal binnen rennen voor de eerste van zijn twee touchdowns: 14-14 worden.

ALABAMA LOOPT UIT

Tijdens de vierde drive van de avond die zou volgen, speelden DeVonta Smith en Najee Harris wederom een grote rol voor Alabama. In eerste instantie maakt DeVonta Smith een fantastische catch aan de zijlijn, waarna Harris in de passing game ook succesvol blijkt en na een pass van Mac Jones en het ontwijken van een paar verdedigers de endzone weet te vinden: 21-14.

Nadat Ohio State even niet verder kwam dan een field goal, was het weer de beurt aan Alabama om een TD-drive op het bord te zetten. Dit keer was het zelfs twee keer DeVonta Smith die een belangrijke play in de drive had. Zijn twee catches, hieronder te zien, zorgen voor een 17-28 voorsprong en brengen Smith voor rust al bijna op 200 receiving yards en twee touchdowns.

Bij de eerste catch verslaat hij CB Shaun Wade a la Davante Adams (zonder handen, alleen met voeten). Bij de tweede pass is het een simpele sprint pass naar rechts die hem zijn tweede touchdown van de avond oplevert.

DE DEVONTA SMITH SHOW

Toen Ohio State zijn offense wederom niet in staat was om een touchdown op het bord te zetten, viel vlak voor rust eigenlijk echt de beslissing. Wederom was het de connectie Mac Jones – DeVonta Smith die met een diepe pass alle hoop van de Buckeyes-fans het gootje door spoelde. Een mismatch van Smith op een linebacker zorgt voor een easy touchdown en een 17-35 voorsprong voor rust. Het was de derde touchdown voor rust voor Smith, die met deze pass ook voor rust over de 200 receiving yards ging.

TWEEDE HELFT

In de tweede helft deed Ohio State, en vooral Justin Fields, erg zijn best om het gat nog wat terug te brengen. Veel dichter dan 24-38 kwamen de Buckeyes echter niet meer. Sterker nog: Alabam liep vervolgens weer uit. DeVonta Smith was in de tweede helft niet of nauwelijks meer te bekennen, net zoals Jaylen Waddle. Ze waren simpelweg niet nodig.

Na een late touchdown van WR Slade Bolden was het in de slotfase de beurt aan Najee Harris om zijn derde touchdown van de wedstrijd te scoren. Zo werd het lot van Ohio State definitief bezegeld. Najee Harris zou eindigen met 79 rushing yards, 79 passing yards en drie touchdowns in totaal.


CONCLUSIE


De conclusie is heel simpel: Alabama was, met afstand, de beste universiteit van dit seizoen en niemand zal daar iets tegen in te brengen hebben. De discussie over wie er in de playoffs moesten staan was weer net zo groot als normaal, de group of five conferences kregen wederom niet het respect dat ze verdienen en veel head coaches hebben inmiddels al plaats moeten maken voor hun opvolgers. De focus zal nu gaan naar de 2021 NFL Draft, waarin de eerste twee picks waarschijnlijk een quarterback zullen zijn. DeVonta Smith zal niet lang daarna ook zijn NFL-team gaan vinden.

Photo: The Washington Post

Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen