Kyler Murray: Snel, behendig en enorm getalenteerd


4 juni 2018. Kyler Murray, op dat moment QB van de Oklahoma Sooners, wordt met de negende pick in de MLB draft gekozen door de Oakland Athletics. Even later zou hij aangeven het 2018-2019 seizoen als QB door te gaan brengen in Oklahoma. Hier zal hij Baker Mayfield gaan vervangen alvorens hij naar de MLB vertrekt. Tot nu toe doet Kyler Murray aardig zijn best om Baker Mayfield te doen vergeten. Zijn statistieken zijn minimaal net zo indrukwekkend na drie wedstrijden gespeeld te hebben. Een analyse van de QB die misschien wel nooit een NFL-quarterback zal worden, maar misschien wel de toekomst van de positie representeert.


DE EERSTE DRIE WEKEN


Zoals te zien is in het overzicht hieronder weet Kyler Murray tot nu toe bijna exact dezelfde statistieken te weerleggen als zijn voorganger Baker Mayfield. Murray gooide tot nu toe in drie wedstrijden 49-uit-73 (ongeveer 70% gemiddeld) voor 863 yards. Hij gooide acht touchdowns en een interception met een gemiddeld QB-rating van 222.7. Wat vooral opvalt is dat zijn al zijn statistieken zijn verbeterd sinds de blessure van RB Rodney Anderson. De running back raakte tijdens het duel tegen UCLA geblesseerd en is de rest van het seizoen uitgeschakeld. De trainers van Oklahoma zijn Murray sinds die blessure meer de bal gaan geven en Murray stelt ze voorlopig niet teleur.

De statistieken tijdens de eerste drie wedstrijden van het seizoen voor Kyler Murray (ESPN)

Naast al zijn passing statistieken zijn ook de rushing statistieken van Kyler Murray indrukwekkend: 169 rushing yards, 5.9 yards gemiddeld en twee touchdowns. Feit is wel dat al deze statistieken geproduceerd zijn tegen drie universiteiten die verdedigend niet veel voor stellen. De komende wedstrijden zal zijn work load alleen maar groter worden en zullen de tegenstanders sterker zijn. De chemistry met WR Marquise Brown en CeeDee Lamb is na drie duels in ieder geval al uitstekend te noemen.


GOOITECHNIEK


In de eerste drie duels van dit seizoen hebben we de arm van Kyler Murray al een paar keer in actie gezien. Mede dankzij een muur van een O-Line krijgt hij de tijd om door zijn reads te gaan en één van zijn receivers te vinden.
In dit voorbeeld tegen UCLA rushen de Bruins maar drie man. Dit geeft ons de gelegenheid om zijn gooitechniek te kunnen bekijken. Wat vooral opvalt is dat Murray met zijn linkervoet (in het rood omcirkelt) heviger afzet en verder plant dan andere QB’s. Neem als voorbeeld Drew Lock en Will Grier. Beide QB’s hebben hun voet wat dichterbij staan en staan tevens wat meer rechtop. Kyler Murray niet.
Ook valt op dat zijn linkerarm (in het blauw omcirkelt) horizontaal geplaatst is op het moment dat hij gaat gooien. Hiermee zorgt hij ervoor dat hij al zijn kracht aan de rechterkant heeft zitten. Tegelijkertijd houdt Murray op deze manier zijn balans en bewegelijkheid om snel te kunnen reageren op aanstormende verdedigers.

Op het moment dat Murray de bal loslaat zien we nog iets opvallends. Naast het feit dat zijn linkerbeen nog steeds redelijk ver naar voren staat en zijn arm nog steeds horizontaal langs zijn lichaam hangt, zien we ook zijn rechterbeen (in het rood omcirkelt) extreem omhoog komen.
Vergeleken met de eerder genoemde QB’s (Drew Lock en Will Grier) gaat het rechterbeen van Murray een stuk verder omhoog. Waarschijnlijk komt dit doordat hij met zijn linkervoet zo ver naar voren staat dat hij dit moet compenseren door zijn rechtervoet op moment van gooien omhoog te laten gaan. Hierdoor komt alle kracht die hij opbouwt vrij en krijgt de bal meer snelheid mee.

KORTE PASSES

Dit zou namelijk verklaren waarom hij dit bij korte passes anders aanpakt. In dezelfde wedstrijd laat hij bij korte passes namelijk een andere techniek zien. Eigenlijk is alles met betrekking tot zijn armen hetzelfde. Het grote verschil zit hem in de plaatsing van het linkerbeen (in het rood omcirkelt). De afstand is nu korter geworden, waardoor hij sneller kan draaien en passen. Dit heeft vooral met de afstand van de pass te maken. In dit geval is de afstand hieronder een stuk korter dan bij de pass hierboven.
Op het moment van gooien zien we ook zijn rechterbeen weer omhoog komen. Het is dan wel wat minder extreem als bij de lange passes, maar het valt nog steeds op. Twee technieken die andere QB’s ook gebruiken, maar anders uitvoeren dan Kyler Murray.


REN TECHNIEK


Waar Kyler Murray zichzelf vooral in onderscheidt is zijn snelheid en beweeglijkheid. Murray is zo ongelooflijk snel en behendig dat zelfs de commentatoren hem soms verwisselen voor een running back. Dit is ook precies de reden waarom Kyler Murray in de onderstaande situatie het meest gevaarlijke is. Op het moment dat de mogelijk handoff naar de RB plaatsvindt (in het rood omcirkelt) is het de taak van Kyler Murray om de linebackers, corners en safety’s te lezen (in het bruin en blauw omcirkelt).
De in het blauw omcirkelde verdedigers focussen zich op een run naar rechts. De verdedigers die in het bruin omcirkeld zijn focussen zich op de receiver die naar beneden loopt. De in het rood aanstormende verdediger gaat vol voor de RB en wordt niet geblokt. Murray herkent de situatie en merkt dat de in het bruin omcirkelde verdedigers uit positie staan. Murray besluit vervolgens om de bal zelf te houden en te rennen.

Omdat alle verdedigers nu uit positie zijn om een QB-run te stoppen, ontstaat er een gat in het midden van het veld. Dit komt omdat de secondary zich focust op een run naar rechts (blauw) en een run/pass naar links (bruin). Kyler Murray kan met zijn snelheid en beweeglijkheid makkelijk dit gat in rennen.
De defensive end die hierboven in het rood omcirkeld was (nr 4) zou eigenlijk op de plek moeten staan waar Murray heen rent, maar die focust zich compleet op de RB. Als gevolg van de matige positionering van de DE en de verkeerde gok van de secondary kan Kyler Murray zonder aangeraakt te worden de endzone in springen.

DRIE OPTIES

Er zijn maar weinig QB’s in de historie van American football die dit kunnen of hebben gekund. Op het moment van de handoff zijn er voor de verdediging drie dingen mogelijk: Pass, run van de RB en run van de QB. Het is voor elke defensie bijna onmogelijk om alle drie tegelijkertijd te kunnen verdedigen. De situatie hierboven geeft dit duidelijk weer. Voor de QB is een hoog game IQ van groot belang om dit soort plays succesvol uit te kunnen voeren.


KRACHT: QB READ


Zoals hierboven al een beetje aangegeven wordt is Kyler Murray op zijn best bij een QB Read of RPO (run pass option). Ook in de situatie hieronder vind er een mogelijke handoff plaats (in het rood omcirkelt). In dit geval is het voor Murray alleen van belang wat de linebackers (in het bruin omcirkelt) doen. Dit wordt dan ook de read genoemd die de QB moet maken.
Als ze anticiperen op een run, wordt de handoff gefaked en wordt het een pass of een QB-run. Als de linebackers zich positioneren om een korte pass (slant-routes zoals hieronder bijvoorbeeld) te verdedigen, zal de handoff gewoon plaatsvinden. In dat geval heeft de RB veel ruimte om te rennen.

In dit geval anticiperen de linebackers op een run van RB Rodney Anderson (NR 24) of QB Kyler Murray naar links. Murray ziet dit en besluit de bal zelf te houden. Doordat de linebackers nu uit positie zijn om een pass te kunnen verdedigen, duiken de twee receivers in het gapende gat dat zij achterlaten (in het blauw aangegeven). Murray heeft na de fake handoff twee seconden nodig om de bal in de handen van de bovenste receiver te krijgen.
Dit hoeft niet elke keer het resultaat te zijn. Soms zullen de linebackers anticiperen op een pass, waardoor Anderson of Murray wel gewoon de ruimte krijgen om te rennen. Dit is ook precies de reden waarom de aanval van Oklahoma (en alle toekomstige offenses die Kyler Murray als QB hebben) moeilijk te verdedigen is. De situatie hierboven zal waarschijnlijk het meest voor gaan komen dit seizoen. Universiteiten zien Kyler Murray namelijk liever passen dan rennen.


CONCLUSIE


Is Kyler Murray al getest? Nee. Weten we al zeker dat Kyler Murray deze prestaties ook kan herhalen tegen goede teams? Nee. Wat we wel weten is dat hij de standaard voor zichzelf enorm hoog heeft gelegd. Samen met Will Grier, Jonathan Taylor en Tua Tagovailoa is hij nu de voornaamste Heisman Trophy-kandidaat. De komende twee weken (Army en Baylor) zal de eerste echte test nog even op zich laten wachten. Daarna staat op zaterdag 6 oktober het duel tegen Texas op het programma. Dit gaat de eerste echte uitdaging van het seizoen worden voor Kyler Murray.
Na de bye-week volgen er wedstrijden tegen Kansas State, Texas Tech en Oklahoma State. Vervolgens zal het seizoen afgerond worden tegen Kansas en West Virginia. Er zal in ieder geval een Bowl-game volgen, maar het doel van de Sooners is toch om de play-offs te halen. Met de nederlaag van Wisconsin afgelopen weekend is dit doel een stuk reëler geworden. Het zware gedeelte van het programma ligt dus, net zoals voor elke andere universiteit, in het tweede gedeelte van het seizoen. Dan weten we echt of Kyler Murray zijn fantastische seizoensstart een incident was of gewoon de standaard zal zijn.

(Cover & Top Photo: Mark D. Smith | USA TODAY Sports)

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen