Iowa State, Kansas State en Kansas tijdens seizoensopener onderuit

Het college football-seizoen 2020-21 is dan eindelijk begonnen. Het belooft een bijzonder seizoen te worden, met onder meer de PAC-12 en BIG Ten die (voorlopig) niet van plan zijn om te spelen. Toch is er nog meer dan genoeg om te bespreken. Tijdens week 2 van het seizoen begonnen de ACC en BIG 12-universiteiten aan hun seizoen. Onder meer #23 Iowa State, Kansas en Kansas State gingen meteen onderuit.


ACC


CLEMSON EN NORTH CAROLINA MAKEN METEEN INDRUK

Naast Notre Dame (toegevoegd aan de ACC, begonnen met een zege op Duke) zijn Clemson en North Carolina de grote favorieten in de ACC. Clemson, dat vooral aanvallend gezien veel van zijn spelers terug zag keren, is de #1 in de AP Poll en liet dit afgelopen weekend ook meteen zien. Wake Forest, dat vooral aanvallend gezien flink heeft ingeleverd, was machteloos tegen de Tigers: 37-13.
QB Trevor Lawrence, die samen met Justin Fields strijd om de stempel beste QB in de 2021 NFL Draft, schoot uit de startblokken. De langharige QB ging 22-28 voor 351 yards en een touchdown en kon in de tweede helft al vrij snel aan de zijkant plaatsnemen. Travis Etienne, de andere ster van deze offense, rushde voor 102 yards (17 carries) en een TD. Bij Wake Forest had QB Sam Hartman het lastig. Hartman moet Jamie Newman (getransfered naar Georgia) doen vergeten, maar slaagde hier afgelopen weekend allerminst in. Tel daarbij op dat er veel offensieve wapens vertrokken zijn bij de Deamon Deacons en de kansloze 37-13 nederlaag is ineens zo gek niet meer.

NORTH CAROLINA WINT ONDANKS STRUGGLES SAM HOWELL

De Tar Heels worden gezien als de grootste ‘uitdager’ van de Clemson Tigers. Afgelopen zaterdagavond werd er in een leeg stadion gewonnen van Syracuse. Net zoals Wake Forest maakte ook Syracuse een armzalige indruk. Aanvallend gezien waren de Orange onmachtig en verdedigend gezien hadden ze vooral geen antwoord op de running game van de Tar Heels. Het duo Michael Carter (7 carries, 78 yards) en readzone beast Javonte Williams (14 carries, 57 yards en 3 TD’s) waren in vorm en zorgde ervoor dat de matige prestaties van QB Sam Howell teniet werden gedaan. Ondanks zijn mindere wedstrijd noteerde hij toch 295 yards en een TD (25-34). Daartegenover stonden echter ook twee interceptions, waar de defense van North Carolina vervolgens wel goed mee om ging. Een goede start dus voor North Carolina.

GEORGIA TECH VERRAST VS FLORIDA STATE

Het meest spectaculaire duel in de ACC vond echter plaats in Florida. Florida State, dat voor de zoveelste keer probeert het beter te doen dan het jaar daarvoor, nam het op tegen Georgia Tech. De verwachtingen bij de Yellow Jackets (en de buitenwacht) waren dit seizoen niet bepaalt hooggespannen en Florida State ging dan ook als favoriet het duel in. Georgia Tech won het duel echter met 16-13. Het was een rommelig duel met veel fumbles, interceptions en penalty’s. Automatisch in het voordeel van de uni die minder kwaliteit in zijn team heeft: Georgia Tech.
Waren er dan ook uitblinkers? Ja. Georgia Tech QB Jeff Mims (24-35, 277 yards, 1 TD) speelde een aardig eerste duel. Ondanks zijn spel kreeg Florida State aan het einde van de wedstrijd een kans om het duel alsnog te winnen. Seminoles QB James Blackmon kreeg zijn offense echter niet verder dan de eigen 25-yard lijn. Georgia Tech kon de klok met nog een minuut te gaan vervolgens uit laten lopen.

OVERIGE UITSLAGEN

UAB – Miami (14-31), Duke – Notre Dame (13-27), Austin Peay – Pittsburgh (0-55), Western Kentucky – Louisville (21-35)


BIG 12


IOWA STATE METEEN ONDERUIT

Daar waar de ACC-teams het eerste echte weekend prima overleefden, was dit voor de universiteiten in de BIG 12 wat minder het geval. Beginnend bij #23 Iowa Sate. De Cyclones openden het seizoen met een 31-14 nederlaag tegen Louisiana-Lafayette. Brock Purdy, de ervaren QB van Iowa State, stelde samen met zijn offense enorm teleur. Brock Purdy ging 16-35 voor 145 yards en een interception. Kortom: de passing game liep totaal niet.
De running game, onder leiding van Breece Hall (20 carries, 103 yds en een TD), liep wat beter. Toch had de defense van Iowa State aan de andere kant van de bal geen antwoord op de offense van Louisiana-Lafayette. Het Lafayette-duo QB Levi Lewis (12-21, 154 yds en een TD) en WR Peter LeBlanc (82 yds, 1 TD) bleek dodelijk te zijn. Dat terwijl de running game niet eens op zijn best was. Een valse start dus voor #23 Iowa State, dat logischerwijze na deze nederlaag ook niet meer ranked is.

KANSAS STATE VERRAST DOOR ARKANSAS STATE

De tweede verrassing vond iets verder op plaats. Kansas State verloor met 35-31 van Arkansas State, dat al een wedstrijd gespeeld had (24-37 L vs Memphis). Tegen Memphis bleek al dat Arkansas State team vooral aanvallend gezien best een goed team heeft. Dit komt vooral door receiver Jonathan Adams Jr, die net zoals tegen Memphis weer extreem veel indruk maakte. Adams Jr. ving voor 98 yards en drie touchdowns, en daar zaten een paar spectaculaire vangballen tussen. De meest spectaculaire telde echter niet mee:


Bij Kansas State speelde QB Skylar Thompson (17-29, 259 yds en 2 TD’s) helemaal geen slechte wedstrijd. Ook het RB-duo Deuce Vaughn – Harry Trotter liet potentie zien, maar het was aan het einde allemaal niet goed genoeg. Dankzij een clutch drive van Arkansas State QB Logan Bonner (17-28, 204 yds en een 2 TD’s) en een fantastische touchdown van de eerder genoemde Jonathan Adams kwam Arkansas State vlak voor tijd op voorsprong. De laatste drive van Kansas State (laatste 38 seconden) was zeker niet slecht, maar niet voldoende voor een touchdown en de zege. Zo begint ook Kansas State dus 0-1.

KANSAS KANSLOOS VS COASTAL CAROLINA

Tot slot, want we zijn er nog niet, gingen ook de Kansas Jayhawks onderuit. Coastal Carolina won in Kansas met 38-23. Er is in Kansas al jaren flink wat onzekerheid op de QB-positie en ook afgelopen weekend bleek dit weer dodelijk te zijn. Er was amper een passing offense. De universiteit, die natuurlijk vooral bekend staat om zijn basketbal-succes, lijkt ook dit seizoen dus veel onzekerheid op QB tegemoet te gaan. De running game was wel aanwezig, maar kon de kar niet volledig trekken. RB’s Velton Gardner (11 carries, 82 yds, 1 TD) en Pooka Williams Jr (12 carries, 67 yds) speelden een verdienstelijke wedstrijd.
De defense van de Jayhawks, die al jaren niet zo best is, had op zijn beurt geen antwoord op de offense van Coastal Carolina. QB Grayson McCall (11-18, 134 yds en 3 TD’s) was goed in de passing game en voegde daar ook nog 70 rushing yards en twee touchdowns aan toe. Hij wist in zijn eentje zo’n beetje de zege voor Coastal Carolina binnen te slepen. Werk aan de winkel dus voor Kansas.

OVERIGE UITSLAGEN

Eastern Kentucky – West Virginia (10-56), Missouri State – Oklahoma (0-48), Houston Baptist – Texas Tech (33-35), UTEP – Texas (3-59)

Photo: AP Photo/Charlie Neibergall

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen