Team of the Week, American League: week 8

Elke week van het MLB-seizoen kiezen vier SportAmerika-redacteuren gezamenlijk een Team of the Week voor zowel de American League, als de National League. Ook deze week nomineren redacteuren Dennis Bakker en Sander Grasman weer de crème de la crème in de American League voor week 8 van het seizoen 2020.


C SEAN MURPHY (Oakland Athletics)

14 AB, HR, 2 2B, 6 RBI, 6 R, 6 BB, .428 AVG, .600 OBP, .857 SLG, 1.251 OPS


Waar we al meermaals hebben aangegeven dat het vinden van een goede catcher voor ons Team of the Week geen sinecure is, hadden we nu op deze positie juist een luxeprobleem. Hoewel Salvador Perez pas vrijdag terugkeerde van een blessure, was hij in de drie wedstrijden die hij speelde wel uitermate op dreef. Dat hij met een OPS van 1.357 in 14 slagbeurten buiten de boot valt, zegt veel over de week van de backstop die uiteindelijk boven hem de voorkeur heeft gekregen: Oaklands Sean Murphy.
De catcher van de A’s was deze week nauwelijks uit te krijgen en toonde daarnaast ook over de nodige power te beschikken. Hij produceerde afgelopen weken zes hits, waarvan er twee over de hekken gingen. Bovendien sloeg hij in totaal zes man binnen en kwam hij dat zelfde aantal keren ook zelf over de thuisplaat. Wat de twee spelers vooral onderscheidt is echter hun K/BB-ratio. Waar Perez maar liefst vijf keer met drie slag naar de kant ging zonder één vrije loop af te dwingen, zette Murphy zesmaal vier wijd tegenover zíjn drie strikeouts.


1B LUKE VOIT (New York Yankees)

29 AB, 8 H, 3 HR, 1 BB, 9 RBI, .276 AVG, .876 OPS


Deze week is op het eerste honk Luke Voit van de New York Yankees terug te vinden. De 29-jarige Amerikaan flirtte de voorbije weken al een aantal keer met een selectie voor het Team of the Week. Met een aantal noemenswaardige hoogtepunten kunnen we deze week niet om de in Wildwood Missouri opgegroeide Voit heen. Al moeten wij Jared Walsh van de Los Angeles Angels ook even benoemen met vier homeruns, twaalf RBI’s en een slaggemiddelde van .409 in 22 at-bats.


Vooral in de serie tegen de Baltimore Orioles liet Voit zijn klasse zien. Met twee homeruns op 11 september mocht de eerste honkman zijn totaal aantal homeruns op 16(!) noteren en deelt hij nu het hoogste schavot in de MLB samen met Mike Trout en Nelson Cruz. Een dag later hengelde de Amerikaan in de tiende inning de overwinning voor de Yankees binnen met een walk-off sac fly.


2B WHIT MERRIFIELD (Kansas City Royals)

29 AB, 7 R, 2 HR, 2 2H, 7 RBI, .414 AVG, 1.159 OPS


Net als de catcherspositie is ook die op het tweede honk niet altijd even makkelijk te vullen. Hierbij speelt mee dat veel goede tweedehonkmannen ook vaak op andere positie ingezet worden. Zo was deze week DJ LeMahieu, een wekelijkse kandidaat voor dit plekje in ons Team of the Week, elke wedstrijd in de hot corner terug te vinden. Ook onze uiteindelijke keuze speelde slechts de helft van zijn wedstrijden op ’twee’. Toch is Whit Merrifield in onze ogen de beste optie hier.
De snelle Royal liet deze week namelijk een andere kant van zichzelf zien, die van slugger. Merrifield sloeg in zijn gehele carrière nog geen 60 homeruns, maar kwam dit korte seizoen al tot 9 stuks. Twee van die dingers sloeg hij deze week. Tel daar nog twee doubles, driemaal vier wijd, 7 runs en 7 binnen geslagen punten bij op en je kunt spreken over een uitstekende werkweek voor Whit. Enige minpuntje was het gebrek aan gestolen honken, waarvan hij er dit jaar toch ook al 7 achter zijn naam heeft staan.


SS ADALBERTO MONDESI (Kansas City Royals)

27 AB, 9 R, 4 HR, 8 RBI, .259 AVG, 1.037 OPS


Waar de gestolen honken voor Merrifield deze week dus uitbleven, geldt dat niet voor zijn teamgenoot Mondesi. Dat de zoon van Raùl snel is, wisten we echter al. Dat hij de bal ook een eind weg kan meppen, hadden we dit seizoen nog niet gezien. De korte stop begon deze week nog zonder homerun, maar nadat hij op maandag al was begonnen met een rake klap, sloeg hij van donderdag tot zaterdag drie dagen achter elkaar een bal de tribunes achter het outfield in. Dat hij in al die wedstrijden ook een honk stal, maakte het een historische prestatie.


De eerste twee maanden van het seizoen waren voor Mondesi een bittere teleurstelling. In september lijkt hij wat te zijn warmgedraaid. Een probleem blijft het aantal strikeouts dat hij tegen krijgt. Ook in deze verder uitstekende week voor hem, moest hij dertien keer na een strikeout terug naar de dugout. Daarmee komt zijn seizoenstotaal al op 60, een gemiddelde van één op de drie slagbeurten. Als hij dat niet weet te verbeteren, zal hij nooit uitgroeien tot de topper waarop de Royals nog altijd hopen.


3B RAFAEL DEVERS (Boston Red Sox)

25 AB, 11 H, 3 HR, 7 RBI, .520 AVG, 1.480 OPS


Het derde honk wordt deze week — voor de tweede keer — bezet door Rafael Devers van de Boston Red Sox. In Boston is het dit seizoen zoeken naar lichtpunten in het donkere seizoen. Eén van de lichtpunten lijkt de Dominicaan te gaan worden. Met een slaggemiddelde van .520 en een OPS van 1.480 is Devers nog altijd uitstekend in vorm.
De wedstrijd tegen de Philadelphia Phillies op 8 september is de wedstrijd waarin Devers in aanvallend opzicht zijn visitekaartje weer eens af wist te geven. Met een double en twee homeruns — waaronder een raket van 117.3 mph off the bat — is de 23-jarige Dominicaan in de aanvalslinie de hoop in bange dagen op Fenway Park.


LF ELOY JIMÉNEZ (Chicago White Sox)

20 AB, 4 R, 2 HR, 3 2B, 6 RBI, .450 AVG,  1.400 OPS


In het linksveld vinden we deze week opnieuw Eloy Jiménez van de Chicago White Sox terug. De 23-jarige Dominicaan noteerde deze week prima statistieken. Met een OPS van 1.480 en twee homeruns viel er deze week weer genoeg te genieten aan de South Side of Chicago. De White Sox lijken goed op weg naar de winst in de AL Central, iets wat sinds 2008 niet meer is gelukt. De prestaties van Jiménez zijn in ieder geval van grote waarde voor de ploeg van Rick Renteria.


CF BYRON BUXTON (Minnesota Twins)

14 AB,  1 2H, 3 HR, 5 RBI, 1.000 SLG, 1.286 OPS


Byron Buxton kwam in 5 wedstrijden maar tot 14 slagbeurten deze week. Slechts vier van die slagbeurten leverden de atletische oufielder een hit op. Die cijfers lijken nog niet bepaald de aanzet tot een succesvolle gooi naar een plek in ons Team of the Week. Tot je ontdekt dat drie van die vier hits een homerun waren en de ander slechts een ‘schamele’ tweepitter. Daarmee schiet Buxtons OPS plots door de grens van 1.000 heen. Aan het veldspel van de rappe centerfielder hoeft niemand te twijfelen, maar als hij erin slaagt om op regelmatige basis dergelijke power numbers te noteren, dan slaagt hij er misschien nog eens in zijn enorme potentieel te bereiken.


RF DJ STEWART (Baltimore Orioles)

21 AB, 5 R, 3 HR, 4 RBI, .353 AVG, 1.391 OPS


In het rechtsveld deze week plaats voor DJ Stewart van de Baltimore Orioles. De 26-jarige Amerikaan heeft de benoeming te danken aan zijn uitzonderlijke goede serie van zes homeruns in zes wedstrijden. Hierbij moeten wij wel bekennen dat zijn serie van zes vorige week al begon, maar dat dit tot in deze week werd doorgetrokken. Met daarnaast een slaggemiddelde van .353 en een 1.391 OPS zijn er meer dan genoeg redenen om Stewart op te nemen in het Team of the Week.
Na een zwak begin van het seizoen, kruipt de Amerikaan nu langzaam uit zijn schulp. Waar hij zijn eerste hit pas in wedstrijd zestien te pakken had, kan hij met een OBP van .450 meer dan tevreden zijn.


SP CHRIS BASSITT (Oakland Athletics)

2-0, 13 IP, 15 H, 12 K, 2 BB, 0,69 ERA


Er konden deze week veel startende werpers aanspraak maken op een plek in ons ensemble, maar na veel wikken en wegen kiezen we uiteindelijk voor Chris Bassitt. De righty krijgt te veel honkslagen tegen en gooit minder strikeouts per inning dan zijn concurrenten voor deze plek, maar hij liet twee quality starts noteren, waarin hij in 13 innings slechts één run hoefde te incasseren. Als een 6-0 overwinning op de rivalen uit Houston je mindere wedstrijd is, dan heb je een goede week gehad.
Datzelfde kon Lance Lynn overigens ook zeggen. Lynnsanity wist deze week sterk op te krabbelen na een paar mindere starts. In 14 innings stond hij slechts twee verdiende punten toe. Voor hetzelfde geld hadden we dus voor de bebaarde Ranger kunnen gaan, maar dat gold eigenlijk ook voor pitchers als Bassitts teamgenoot Sean Manaea, Royal Brady Singer, nieuwbakken Yankee Gerrit Cole – die eens geen homerun hoefde te slikken – en nog een paar anderen op wiens optreden(s) weinig viel aan te merken.


RP GREG HOLLAND (Kansas City Royals)

1-0, 5.0 IP, 1 H, 7 K, 0 BB, 0.00 ERA, 3 SV


De afgelopen week was er in de American League geen betere reliever dan Greg Holland van de Kansas City Royals te vinden. De man die drie keer als All-Star mocht opdraven was ouderwets on fire. Met een win en drie saves in vijf gepitchte innings, kunnen we spreken van prachtige statistieken. Bovendien stuurde de 35-jarige Amerikaan zeven slagmannen met drie slag weer terug naar de bank.
Holland is sinds dit seizoen aan zijn tweede ronde bezig bij de Royals. Hij werd in 2007 door Kansas City gedraft en maakte in 2010 zijn debuut voor de the Boys in Blue. Het hoogtepunt in zijn carrière werd het seizoen 2015, waarin hij naast het winnen van de World Series ook nog eens het record van zeven saves in Post Season evenaarde en de Mariano Rivera Award voor beste reliever in de American League op zijn palmares mocht bijschrijven.

Coverfoto: www.backsportspage.com

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen