College Football Preview: AAC en ACC

Na maanden zonder American Football is het zaterdagavond dan eindelijk zover. Dit weekend start het College Football-seizoen met vier wedstrijden. Volgend weekend barst het feest echte los als week één van het reguliere seizoen afgewerkt wordt. Tijd dus voor een preview van de zes grootste conferences in de NCAA. Deze week nemen we de AAC en de ACC uitgebreid met u door.


AMERICAN ATHLETIC CONFERENCE (AAC)


EAST

In de AAC-East zou het ook dit jaar weer moeten gaan tussen de twee universiteiten uit Florida: UCF (Central Florida) en USF (South Florida). Central Florida claimde in 2017-18 hun eigen nationale kampioenschap na een ongeslagen seizoen (13-0). De aanval is nog net zo explosief als de aanval die vorig seizoen iedereen van het veld speelde. QB McKenzie Milton zal dit seizoen één van de Heisman Trophy-kandidaten zijn. Met Dredrick Snelson (WR) en Adrian Killins (RB) heeft hij genoeg steun, terwijl zijn O-Line ook nog steeds uitstekend is op het gebied van talent.
Een groot vraagteken bij Knights is de verdediging, waar vijf spelers zijn vertrokken (DB Mike Hughes en LB Shaquem Griffin als vaandeldragers). Daar is vooral freshman-talent voor in de plaats gekomen (Vooral DB Kyle Gibson). De trainer van vorig jaar, Scott Frost, is vertrokken naar Nebraska.

WIE VOLGT FLOWERS OP BIJ SFU?

De mogelijkheden liggen er dus voor South Florida, vooral omdat de verdediging van de Bulls ijzersterk zal zijn (DE Greg Reaves voornamelijk). De grote vraag is wie de aanval gaat leiden en hoe goed deze aanval gaat zijn. QB Quinton Flowers werd als undrafted NFL free agent gehaald door de Bengals (vooral als RB), waardoor Blake Barnett of Steven Bench het als juniors zullen moeten overnemen.
De Cincinnati Bearcats, onder leiding van QB Hayen Moore en WR Kahlil Lewis, hebben aanvallend gezien talent zat om de derde plek veilig te kunnen stellen. Veel jong en offensief talent, maar tegelijkertijd ook veel inconsistentie. Er zijn tevens vraagtekens over de verdediging van de Bearcats. Temple daarentegen heeft een goede verdediging (S Delvon Randall en LB’s Shaun Bradley Jr en Chapelle Russell), maar veel vraagtekens aan de aanvallende kant van de bal. Onder leiding van QB Frank Nutile zullen die vraagtekens opgelost moeten worden willen de Owls echt meedoen in de East-divisie.
UCONN en East Carolina lijken de twee universiteiten te zijn met het minste talent in de divisie. Wel is het de moeite waard om te letten op WR Trevon Brown van East Carolina, waar veel mensen enthousiast over zijn.

| Voorspelling: 1: Central Florida 2: South Florida 3: Temple 4: Cincinnati 5: UCONN 6: East Carolina |

WEST

De West-divisie is in de breedte een stuk sterker dan de East-divisie. Met Memphis, Houston, Navy en Southern Methodist (SMU) zijn er vier universiteiten die kunnen strijden om de divisie. Alle vier de universiteiten gaan aanvallend sterk en explosief zijn dit seizoen, zoals deze hele divisie dat eigenlijk is. Memphis verloor QB Riley Ferguson (NFL Free Agent) en WR Anthony Miller (Chicago Bears), maar heeft daar veel talent voor teruggekregen. Met Tony Pollard (WR) en Darrell Henderson (RB) hebben ze nog steeds genoeg wapens om het verlies van Miller op te vangen. Wie Ferguson gaat vervangen als QB, Brady White (Junior) of David Moore (Sophomore), is nog de grote vraag.

VERDEDIGING GROTE VOORDEEL MEMPHIS

Dan de twee grootste concurrenten. Houston (QB D’Eriq King) en Southern Methodist (QB Ben Hicks) hebben betere QB’s tot hun beschikking en hun aanval is net zo explosief als die van Memphis. Toch ontbreekt het bij deze universiteiten aan de verdediging. Memphis heeft namelijk wel een aardige verdediging om op te kunnen leunen. met LB Curtin Atkins als aanvoerder. Vergeleken met Memphis zijn de Cougars en de Mustangs daar een stuk minder sterk. Wat dan wel weer in Houston zijn voordeel is, is dat ze misschien wel één van de beste verdedigers in de NCAA tot hun beschikking hebben: DT Ed Oliver.
Bij Navy is de running-game en de coaching-staff net zoals elk seizoen ijzersterk. Met QB/RB Malcolm Perry en WR/RB Zach Abey hebben ze talentvolle spelers, maar de pass-kwaliteiten van Malcolm Perry, de matige O-Line en de algehele verdediging zullen het lastig gaan maken om echt mee te doen om de titel. Tulane en Tulsa hebben wel wat talent (vooral op de O-line en D-line), maar zijn net wat minder dan de vier teams die hierboven genoemd zijn. Daarvoor zijn er teveel vraagtekens op de QB en andere offensieve positie’s.

| Voorspelling: 1: Memphis 2: Houston 3: Navy 4: Southern Methodist (SMU) 5: Tulane 6: Tulsa |


ATLANTIC COAST CONFERENCE (ACC)


ATLANTIC

In de Atlantic-divisie van de ACC zijn de Clemson Tigers de grote favoriet. Het was een goede zomer voor Clemson, dat maar één verdediger verloor aan de NFL (LB Dorian O’Daniel). Vier uitstekende DL-spelers keerden terug, daar waar de verdediging alleen wat diepte verloor dankzij transfers. Deze verdediging zal ook komend seizoen de beste zijn in de NCAA. De grote vraag is wie er gaat starten als QB: Kelly Bryant of freshman Trevor Lawrence. Tijdens trainingskamp is gebleken dat Kelly Bryant voorlopig de voorkeur krijgt, maar met het talent van Trevor Lawrence kan één fout fataal zijn voor de senior. Verder hebben de Tigers met Travis Etienne (RB), Tee Higgins, Hunter Renfrow (Beide WR’s) en twee goede TE’s een aanval die bijna niet te verslaan zal zijn door andere ACC-teams.

 
De grootste uitdager zou Florida State moeten zijn. Met twee goede QB’s (Deondre Francois en James Blackman), een uitstekende RB (Cam Akers) en WR George Campbell hebben zij een aanval om in de gaten te houden. Ook de nieuwe coach, Willie Taggart, is een uitstekende aanwinst voor de Seminoles De grote vraag is of de verdediging, dat Derwin James verloor aan de NFL, de schade kan beperken.

GROTE MIDDENMOOT

Daarachter wordt het interessant, want NC State verloor zeven spelers in de NFL Draft (waaronder Bradley Chubb) en is er vooral verdedigend niet op vooruit gegaan. QB Ryan Finley zal samen met WR Kelvin Harmon veel punten moeten scoren om dit verlies op te vangen. Boston College zal met RB AJ Dillon, QB Anthony Brown en een prima verdediging een goed seizoen kennen. Ten opzichte van de concurrentie verloren de Eagles geen spelers en is het team dat vorig jaar al goed presteerde dit jaar weer terug om het nog beter te doen.
Wake Forest (QB John Wolford weg) en Lousville (QB Lamar Jackson en DB Jaire Alexander weg) verloren hun QB’s en zullen een stap terug moeten doen vergeleken met Boston College. Deze universiteiten gaan met een nieuwe QB het nieuwe seizoen in. Syracuse heeft een goede QB (Eric Dungey), maar zijn wel de minste universiteit in deze divisie. De Orange hebben zowel aanvallend als verdedigend niet genoeg kwaliteit om hun QB te kunnen ondersteunen.

| Voorspelling: 1 Clemson 2: Florida State 3: Boston College 4: NC State 5: Wake Forest 6: Louisville 7: Syracuse |

COASTAL

In de Coastal-divisie zijn de Miami Hurricanes de favoriet. QB Malik Rosier keert terug, net zoals WR Ahmmon Richards. De aanval verliest wel TE Chris Herndon, RB Mark Walton en WR’s Braxton Berrios en Kendrick Norton aan de NFL. De verdediging is nog steeds één van de beste in de ACC (LB Shaquille Qoarterman en S Jaquan Johnson als uitblinkers). De grote vraag is of ze de Tigers dit seizoen wel kunnen verslaan. Daarvoor lijken de vraagtekens in de aanval te groot te zijn.

 
Daarachter zou Virginia Tech de uitdager moeten zijn, maar dat lijkt er niet in te zitten. De Hookies verloren vijf spelers aan de draft, waaronder LB Tremaine en S Terrell Edmunds. Vooral hun productieve verdediging is veel minder geworden en hun aanval was vorig seizoen al niet fantastisch. QB Josh Jackson zal zo’n beetje in zijn eentje dit seizoen moeten proberen de verdediging uit de brand te helpen, want andersom zal het minder vaak gaan gebeuren. Voordeel is wel dat Jackson nu een jaar College Football in de benen heeft. Nadeel is dat WR Cam Phillips vertrokken is, zijn beste offensieve wapen vorig seizoen.
Daarachter zitten Georgia Tech (QB TaQuon Marshall), Pittsburgh (QB Kenny Pickett) en Duke (QB Daniel Jones, WR TJ Rahming en RB Brittain Brown). Ploegen met een ervaren QB  waar veel van de spelers die vorig seizoen ook al bij deze universiteiten speelden weer terugkeren. Virginia en North Carolina hebben de minste kwaliteit in de hele ACC en zullen dit jaar geen hoge verwachtingen hebben. Zij zitten net iets boven het waarschijnlijke niveau van de Syracuse Orange.

| Voorspelling: 1: Miami 2: Virginia Tech 3: Georgia Tech 4: Duke 5: Pittsburgh 6: North Carolina 7: Virginia |

(Cover Photo: Joshua S. Kelly | USA TODAY Sports)

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

1 REACTIE

  1. Leuk artikel Lars. Al is de AAC natuurlijk geen power-5 conference. Wel een hele goede zesde. Benieuwd naar je komende artikelen. Vooral de verhalen vanuit Ohio-State en Maryland…….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen