CFP: Alabama pakt titel na spectaculaire comeback

Afgelopen nacht stond eindelijk de conclusie van het College Footballseizoen op het programma. De finale van de College Football Play-Offs ging tussen Alabama’s Crimson Tide van Nick Saban en de Georgia Bulldogs van Kirby Smart. In een uitverkocht Mercedes Benz Stadium in Atlanta stelde de finale allesbehalve teleur. Nadat Trump voor even de show stal, een Alabama-speler zijn mening over de president had laten gelden en het Amerikaanse volkslied had geklonken, kon de wedstrijd beginnen.

DEFENSIE DOMINEERT

De eerste helft bleken de defensies van beide teams goed op elkaar voorbereid te zijn. Na de eerste 15 minuten stond het nog 0-0 in Atlanta. Beide defensive lines hadden de offensieve tegenstanders in de tang. Een interception van Tony Brown en de gemiste field goal die daaruit voortkwam waren de schamele hoogtepunten van het eerste kwart.

In het tweede kwart kwam de Crimson Tide opnieuw niet tot scoren. De verdediging van de Bulldogs domineerde de aanval van Alabama en gaf deze in de eerste helft geen schijn van kans. Georgia wist daarentegen wel tweemaal tot scoren te komen. Nadat Rodrigo Blankenship goede drives had afgerond met een field goal, wist Mecole Hardman een volgende aanval vlak voor tijd af te ronden met een rushing touchdown. Dit bracht de stand na de eerste helft op 0-13 in het voordeel van de Bulldogs.

Jake Fromm gooit in het bijzijn van verdedigende MVP Da’Ron Payne naar zijn receiver (David Goldman / AP)

AANVAL KOMT TOT LEVEN

In de tweede helft kwamen beide aanvallen eindelijk aan de beurt. Nadat Alabama goed begon, met een touchdown van de ingevallen freshman QB Tua Tagovailoa naar Henry Ruggs III, wisten de Bulldogs te antwoorden. Jake Fromm gooide een 15-yard touchdown pass naar Mecole Hardman, die zijn tweede score van de avond noteerde. Nog vlak voor het einde van het derde kwart wist Alabama te antwoorden via een field goal van Andy Pappanastos, wat de stand op 10-20 bracht na 45 minuten.
In het vierde kwart zou de Crimson Tide een comeback maken. De verdediging, onder leiding van Da’Ron Payne, wist de Bulldogs op nul punten te houden in de laatste 15 minuten. Alabama’s aanval wist, met Tagovailoa aan het roer, de stand weer gelijk te trekken. Hij wist, na een benutte field goal van Pappanastos aan het begin van het vierde kwart, een goede drive af te maken door een touchdown te gooien naar de tot dat moment onzichtbare Calvin Ridley.
Met de stand van 20-20 wist Alabama’s D opnieuw een stop te forceren, waarna de Crimson Tide nog één laatste kans kreeg om te winnen. De laatste drive nam de volledige resterende tijd (3:06) in beslag. Pappanastos miste echter zijn field goal-poging van 36 yards, waardoor het 20-20 bleef en de wedstrijd in overtime ging.

TAGOVAILOA, DE HELD VAN ALABAMA

In deze overtimeperiode kreeg Georgia als eerste de bal. In een drive waar vooral de onschadelijk gemaakte Nick Chubb de pigskin kreeg toevertrouwd, wisten de Bulldogs amper 15 yards verder te komen. Toch nam Georgia de leiding, dankzij de verste field goal in de historie van de titelwedstrijd. Deze kwam van de voet van Blankenship (51 yards).
De opvolgende drive van Alabama begon met een sack van Davin Bellamy, waardoor de Crimson Tide meteen 16 yards achteruit moest. Tagovailoa gooide echter een allesbeslissende 41-yard touchdown pass naar Devonta Smith, die aan zijn directe tegenstander wist te ontsnappen en de endzone bereikte. Deze score bracht Alabama de 26-23 overwinning. De universiteit is voor de vijfde keer in negen jaar NCAA-kampioen.

MVP

Da’Ron Payne kreeg de MVP Award aan de defensieve kant van de wedstrijd, daar waar freshman Tagovailoa tot aanvallende MVP werd uitgeroepen. Een ongekende prestatie van de jonge quarterback, die voorgaande duels voornamelijk bij een grote voorsprong mocht invallen. Jalen Hurts was altijd de nummer één QB van Alabama, maar zijn vervangen bezorgde Alabama uiteindelijk de titel. Voor Nick Saban is het zijn zesde titel in totaal met de Crimson Tide.

(Top Photo: Getty Images)