Bowl Games 2018: Het feest barst los!


Vanaf afgelopen weekend zullen de college football-liefhebbers zo’n beetje elke dag naar een paar bowl games kunnen kijken. T/m 6 januari zullen er meer dan 30 bowl games gespeeld worden, waarvan er afgelopen weekend vijf al werden gespeeld. Tulane, Utah State en Appalachian State domineerde, Fresno State versloeg Arizona State en een game winning field goal besliste Georgia Southern – Eastern Michigan!


CAMELLIA BOWL: GEORGIA SOUTHERN 23 – 21 EASTERN MICHIGAN


Het spannendste duel van het openingsweekend was dat tussen Georgia Southern en Eastern Michigan. In de Camellia Bowl gaven beide universiteiten elkaar geen ruimte, waardoor de ontmoeting tot de laatste seconde spannend bleef. Eastern Michigan was als vierde geëindigd in de Mid-American West en wist met een 7-6 record nipt een bowl game te halen. Georgia Southern’s 10-3 record bracht de universitei gek genoeg niet verder dan een gedeelde derde plek in de Sun Belt, wat toe te wijzen is aan een 6-2 eindscore in de eigen conference.
Bij Georgia Southern was het RB Wesley Kennedy III die met 107 yards (9 carries) de show stal. Sowieso was het de running game van Georgia Southern die succesvol was (331 rushing yards). Bij Eastern Michigan lagen de verhoudingen anders. WR Arthur Jackson III was de uitblinker met 86 yards en twee touchdowns. Hij had hier maar drie catches voor nodig. De running game van Eastern Michigan was absoluut niet zo succesvol als die van Georgia Southern.
De man van de wedstrijd was misschien wel een verdediger: Eastern Michigan LB Kyle Rachwal noteerde namelijk 12 tackles. Uiteindelijk was het niet genoeg om de zege binnen te halen. Georgia Southern won dankzij een game winning field goal van Tyler Baas. Na de kick van 40 yards was het duel afgelopen en stond de 23-21 eindstand op het bord.


LAS VEGAS BOWL: ARIZONA STATE 20 – 31 FRESNO STATE


Het andere duel dat lang spannend bleef was de Las Vegas Bowl tussen Arizona State en Fresno State. Beide universiteiten kenden een prima seizoen en kregen afgelopen zaterdag de kans om dit seizoen met een prijs af te sluiten. Arizona State werd tweede in de PAC-12 South (7-6) achter Utah. De Sun Devils wisten zich in de laatste weken bowl eligible te spelen. Fresno State won de Mountain West divisie door met een 12-2 record Hawaii overtuigend voor te blijven. In de Mountain West Championship Game werd vervolgens Boise State in de slotfase verslagen (19-16).
De Las Vegas Bowl was tot zes minuten voor het einde een spannend duel. Arizona State bleef vooral dankzij RB en sterspeler Eno Benjamin in de buurt van de Bulldogs. Benjamin noteerde 118 yards en een touchdown (23 carries). Toch won Fresno State, dankzij een late touchdown en een shutout in het vierde kwart, met 20-31. Ook bij de Bulldogs was het de running game die het meest succesvol was. Onder leiding van RB Ronnie Rivers (24 carries, 212 yards en 2 TD’s) rende Fresno State voor bijna 300 yards.
Bij de Bulldogs waren LB’s Jeff Allison (11 tackles), George Helmuth (11 tackles) en CB Mike Bell (10 tackles) de verdedigende sterspelers. Een succesvol seizoen dus voor Fresno State, dat de Mountain West en de Las Vegas Bowl op hun conto schrijft.


CURE BOWL: TULANE 41 – 24 LOUISIANA LAFAYETTE


De Cure Bowl tussen Tulane en Louisiana Lafeyette was spannender dan dat de uitslag doet vermoeden. Het was pas aan het einde van het duel dat Tulane wegliep bij Lafayette. Tulane kent een verrassend goed seizoen. In de AAC West eindigde de Green Wave achter Memphis en Houston keurig op de derde plek (7-6), boven ieders verwachting. Louisiana Lafeyette kwam ook prima voor de dag, deze jaargang. Ondanks dat er in de Sun Belt Championship Game verloren werd van Appalachian State (19-30), eindigden de Ragin Cajuns als eerste in het reguliere seizoen (7-7). Met zeven zeges haalden beide universiteiten nipt een bowl game.
Tulane controleerde eigenlijk het gehele duel. Het werd pas spannend toen Lafayette tijdens het derde kwart (met een 24-10 achterstand) wakker werd. Onder leiding van QB Andre Nunez (8-17, 136 yards en een TD) leefden de Ragin Cajuns even op. Tulane wist deze run in het vierde kwart de kop in te drukken. Daar waar de combinatie QB Justin McMillan (11-18, 145 yards en een TD, 10 carries, 72 yards en een TD)/ WR Terren Encalade (5 catches, 93 yards en een TD) weer fantastisch was, deed vooral de running game het zware werk.
RB Darius Bradwell was met 150 yards en twee touchdown (35 carries) de belangrijkste man bij Tulane. Samen met QB McMillan zorgde hij ervoor dat de Green Wave met gemak boven de 300 yards rushing uitkwam. Tulane won uiteindelijk met 41-24 en sluit het succesvolle seizoen op deze manier onverwacht af met een prijs.


NEW MEXICO BOWL: UTAH STATE 52 – 13 NORTH TEXAS


De New Mexico Bowl tussen Utah State en North Texas was na de eerste helft al beslist. Utah State was in de Mountain West buiten de prijzen gevallen, maar wist in de New Mexico Bowl met overtuiging te winnen. De Aggies eindigde als tweede in de Mountain-divisie met een 11-2 record. Alleen Boise State kon Utah State voorblijven. North Texas haalde in de Conference USA net geen Championship Game. Met een 9-4 record eindigde de Mean Green net achter UAB in de Conference USA West-divisie. Beide universiteiten dwongen vrij gemakkelijk een bowl game af.
North Texas had in de New Mexico Bowl aan beide kanten van het veld vrij weinig te vertellen. Aanvallend gezien kregen de Mean Green aan het eind van de wedstrijd pas de geest. Dit was nadat er al vier verschillende quaterbacks in het veld hadden gestaan. Bij Utah State ging het allemaal van een leien dakje. Aggies QB Jordan Love (21-43, 359 yards en 4 TD’s) kende een fantastisch seizoen. Hij besloot afgelopen weekend die lijn nog even door te trekken.
De andere aanvallende uitblinkers waren RB Gerold Bright (16 carries, 103 yards en 2 TD’s) en WR’s Jalen Greene (6 catches, 151 yards en een TD) en Aaren Vaughns (2 catches, 109 yards en 2 TD’s). Met deze vier spelers in de hoofdrol zou Utah State met 52-13 (38-7 na de eerste helft) de New Mexico Bowl winnen.


NEW ORLEANS BOWL: MIDDLE TENNESSEE STATE 13 – 45 APPALACHIAN STATE


Tot slot de New Orleans Bowl, die dit seizoen ging tussen Middle Tennessee State en Appalachian State. Appalachian (11-2) was na een uitstekend seizoen tweede geëindigd in de Sun Belt achter Louisiana Lafeyette, maar wist datzelfde Louisiana Lafeyette even later in de Sun Belt Championship Game wel te verslaan (30-19). Middle Tennessee State wist eerste te worden in de Conference USA East (8-6), maar verloor in de Conference USA Championship Game van UAB (25-27).
Het was niet verrassend dat Appalachian State het duel vanaf de aftrap domineerde. De Mountaineers waren dit seizoen zelfs even ranked geweest en waren voorafgaand de grote favoriet. Na de eerste helft (6-24) was het duel eigenlijk al beslist. In het derde kwart liep Appalachian State definitief weg: 13-45.
Vooral RB’s Darrynton Evans (14 carries, 108 yards) en Camerun Peoples (3 carries, 69 yards en een TD) speelde uitstekend. QB Zaac Thomas (15-24, 177 yards en 3 TD’s) hoefde niet veel te gooien. Wanneer hij gooide, deed hij dat voornamelijk naar WR Corey Sutton (8 catches, 78 yards en 2 TD’s). Verdedigend domineerde LB Akeem Davis-Gaithers de Blue Raiders met 10 tackles en 0.5 sacks. Een mooi einde van een succesvol seizoen voor de Mountaineers. Net zoals Fresno State wordt het seizoen afgesloten met een conference championship en een bowl-zege.

Cover Photo: Mickey Welsh / AP

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen