Bosa vs Williams: twee soorten defensive linemen


TECHNISCHE DL: DEFENSIVE END NICK BOSA, OHIO STATE


Het is dat Nick Bosa tijdens week drie geblesseerd het seizoen moest staken, anders was hij waarschijnlijk statistische gezien de beste verdediger geweest in college football. Dit liet hij vorig seizoen al zien, waardoor er niemand aan twijfelt dat hij zijn broer Joey Bosa achterna zal gaan. Er is bijna niets op te noemen dat Nick Bosa niet kan. Hij staat altijd op de juiste plek wanneer er een fumble ontstaat. Sommige zullen dit op geluk afschuiven, maar Bosa doet dit zo vaak dat het geen toeval meer is.

Dat Nick Bosa snel is vanaf de zijkant mag duidelijk zijn. Hij is atletisch, kan met gemak zijn tegenstander verslaan en heeft tevens een paar goede moves om van OT’s af te komen. Zoals hierboven te zien is, weet hij onder en langs tackles te komen dankzij zijn goede armtechniek. Vervolgens maakt hij het de QB moeilijk. Bij het voorbeeld hieronder is nog beter te zien hoe hij dezelfde tackle met een ‘sweep move’ weet te verslaan. OT’s hebben meestal niet het reactievermogen om DE’s zoals Nick Bosa te kunnen verslaan.

MOBIELE QB’S

De snelheid, in combinatie met zijn kracht, zorgt ervoor dat hij effectief langs zijn tegenstander kan komen. De QB heeft weinig tijd om te anticiperen. De Kyler Murrays van deze wereld zullen dit natuurlijk wat makkelijker kunnen. Toch zullen zelfs mobiele QB’s moeite hebben om Bosa te ontwijken.

 
Onderstaande move tegen Oregon State zegt eigenlijk wel alles. Natuurlijk is zijn fysiek belangrijk, maar zijn succes is voor het merendeel te verklaren door zijn fantastische techniek. Dit is waarom Nick Bosa ondanks zijn blessure gewoon een top vijf pick zal zijn.


FYSIEKE DL: DEFENSIVE TACKLE QUINNEN WILLIAMS, ALABAMA


De andere versie van een defensive lineman is Alabama DT Quinnen Williams. Williams is het perfecte voorbeeld van één en al power. Hij gebruikt vooral zijn kracht en gewicht om tegenstanders te verslaan. Bij de actie hieronder is er bijna geen techniek te bekennen. Op zijn pre-snap startpositie na doet Williams alles puur op basis van kracht en doorzettingsvermogen.

 
Dit geldt niet alleen voor het tackelen van de QB. Voor running backs kan het soms voelen alsof ze tegen een betonnen muur aanlopen. Zeker als je tegenover iemand als Williams komt staan, een DL die ook nog eens beweeglijk is. Als Williams zijn directe tegenstander verslagen heeft, is de verrassing voor de RB alleen maar groter.

 
Er zijn dus twee soorten defensive linemen met verschillende kwaliteiten. De plek waarop deze twee spelers gedraft worden is dan ook afhankelijk van de benodigdheden en de speelstijl van de NFL-teams in de eerste ronde. Het ene team zoekt een fysiek sterke DL, terwijl het andere team een technische DL zoekt.

Coverfoto: Joseph Maiorana/USA TODAY Sports

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen