Snitker en Melvin beste managers, Yanagita imponeert, Paxton beschikbaar?


Award Week werd maandag afgetrapt met de Rookie of the Year en vannacht was het de beurt aan de managers. Bob Melvin en Brian Snitker gingen er met het ijzerwaar vandoor. Ondertussen loopt in Japan de Japan Series op zijn einde. De eerste wedstrijden wist vooral Yuki Yanagita veel indruk te maken op de bezoekers. En tenslotte is er opnieuw nieuws uit Seattle, waar ace James Paxton mogelijk richting uitgang gewerkt wordt.


MELVIN EN SNITKER WINNEN MANAGER OF THE YEAR


Met een betrekkelijk grote voorsprong zijn Bob Melvin en Brian Snitker uitgeroepen tot Manager of the Year van respectievelijk de American League en de National League. Oakland A’s manager Melvin ontving al voor de derde keer in zijn carrière een Manager of the Year award. Eerder kreeg hij de prijs in ’07 als manager van de Arizona Diamondbacks en in 2012 ook al als manager van de A’s. Voor Snitker van de Atlanta Braves was het zijn eerste.

 
Beide managers presteerden het afgelopen jaar boven verwachting goed met hun teams. Oakland begon het seizoen met de laagste payroll, maar wist uiteindelijk toch met 97 overwinningen de Wild Card Game te bereiken. Atlanta lijkt voor op schema te liggen in hun rebuild en zag deze week Ronald Acuña Jr. al de prijs voor beste rookie in de wacht slepen. Deze maand won de organisatie ook al drie Gold Gloves.

 
Melvin en Snitker hielden de concurrentie op gepaste afstand. Dat terwijl Alex Cora, die in zijn eerste jaar als manager van de Boston Red Sox het franchise record van meeste overwinningen verbeterde en Brewers-manager Craig Counsell, die op zijn beurt het recordaantal overwinningen van zijn organisatie evenaarde, toch ook aanspraak dachten te kunnen maken op de prijs. Desondanks is het traditie in MLB dat managers die meer met minder doen (en niet simpelweg over het beste spelersmateriaal beschikken) de prijs winnen.


YANAGITA MAAKT INDRUK TIJDENS JAPAN SERIES


Afgelopen vrijdag werd het eerste duel tussen de MLB All Stars en het Japanse Samurai team in de negende inning beslist door een walk off homerun van Yuki Yanagita, de 30-jarige centerfielder van de thuisploeg. Yanagita is in de eigen Nippon Professional Baseball, waar hij bij Fukuoka SoftBank Hawks ploeggenoot is van onze landgenoot Rick van der Hurk en waarmee hij zich een paar weken geleden tot kampioen kroonde, al jaren één van de beste spelers.

 
In 2015 behaalde hij als tiende speler in de historie van de NPB een zogenaamde Triple 3, door 34 homeruns te slaan, 32 honken te stelen en het seizoen te beëindigen met een .363 slaggemiddelde. Hoewel het tot nu toe bij die ene Triple 3 is gebleven, was dat seizoen eerder karakteristiek dan incidenteel. Afgelopen jaar verbrak Yanagita nog zijn persoonlijke homerunrecord met 36 dingers. Voor het vijfde seizoen op rij bleef zijn slaggemiddelde boven .300 en voor de derde keer eindigde hij met een OPS boven de 1.000.

Yanagita’s indrukwekkende statistieken. (Bron: Baseball-Reference)

Ook de tweede wedstrijd van deze Japan Series was Yanagita weer van grote waarde. Met drie singles, een homerun en vier binnengeslagen punten had hij een groot aandeel in de tweede Japanse overwinning. Na de eerste twee games in Tokio lijkt zijn cartouche echter enigszins te zijn verschoten. In Game 3 kwam hij nog wel tot een honkslag, maar sindsdien zweeg zijn knuppel.

MVP VAN JAPAN SERIES ’14

Yanagita liet in het verleden echter al zien uit de voeten te kunnen met major league pitching, want vier jaar geleden werd hij uitgeroepen tot MVP van de serie. Veel van de All-Stars lieten zich de afgelopen dagen positief uit over de Japanse buitenvelder. Zo gaf Dodger Kike Hernandez aan dat de speler volgens hem klaar is voor een oversteek naar Amerika. Of die overstap er ook van komt deze winter, is maar zeer de vraag. Yanagita’s contract loopt nog twee jaar door. Aan de speler zelf zal het niet liggen. Hij sprak de wens al uit om ooit in de MLB te spelen.

Vanmiddag wist Japan overigens ook het vijfde duel van de series te winnen. Weer werd er een voorsprong door de MLB All Stars weggegeven. Na zes innings stond er nog een geruststellende 6-1 voorsprong op het scorebord, maar het was niet genoeg. Grote man aan Japanse kant was de 26-jarige catcher Takuya Kai, die in de zevende inning met een honkslag de comeback inleidde en een inning later eigenhandig completeerde met een double waaruit het winnende punt werd gescoord. De Japanners leiden nu met 4-1 en zijn dus niet meer te achterhalen. In de zesde wedstrijd zullen de MLB All Star slechts nog de eer kunnen redden.


BLOCKBUSTER TRADE VOOR JAMES PAXTON?


Dat het management van de Seattle Mariners het deze winter druk krijgt, was al duidelijk. Catcher Mike Zunino werd vorige week naar het zonnige Florida gestuurd in ruil voor Mallex Smith en gisteren kwamen geruchten naar buiten met betrekking tot racisme en seksisme binnen de organisatie. Nu wordt er in de wandelgangen gefluisterd dat ace James Paxton ook nog eens op het trade block zou zijn komen te liggen.

 
De 30-jarige Canadees wist afgelopen seizoen eindelijk zijn potentie waar te maken. Dat hij hard kon gooien wisten we al, maar het schortte nogal eens aan controle. Terwijl hij twee jaar geleden nog werd teruggezet naar de minors, was hij het afgelopen jaar een ware ace voor Seattle. Op 8 mei gooide hij in Toronto een no-hitter tegen de Blue Jays. Tel daarbij op dat Paxton de komende twee jaar nog geen tien miljoen per jaar zal kosten en het moge duidelijk zijn dat de Mariners hoog zullen inzetten.

YANKEES EN ASTROS MOGELIJKE FRONTRUNNERS

Het doel zal vooral zijn om veel jonge talenten binnen te halen, want hun farm system puilt niet over van het talent. Mogelijke suitors in de jacht op Paxton zouden de New York Yankees en de Houston Astros zijn. Beide clubs zijn op zoek naar goede startende werpers. Een betaalbare ace kan echter natuurlijk overal terecht.
Van Jerry Dipoto weten we dat hij niet schuwt om vroeg in het off-season een deal te sluiten, dus mogelijk hoeven we niet lang te wachten tot deze geruchten realiteit worden, hoewel Dipoto het ongetwijfeld drukker heeft met damage control rondom de randzaken. De geruchten rond een mogelijke beschikbaarheid van Paxton zouden ook weleens de strijd om free agents als Patrick Corbin en Nathan Eovaldi kunnen beïnvloeden. Teams met prospects in overvloed zullen nu misschien hun pijlen eerder richten op de goedkopere optie uit het noordwesten.

Coverfoto: MLB.com

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen