Alabama verslaat Georgia, North Carolina niet meer ongeslagen

Veel aandacht voor de ACC en de SEC tijdens de college football recap van week 7. In de BIG 12 werd maar één duel gespeeld (Kansas – West Virginia 17-38), dus de focus kan volledig op deze twee conferences. Norh Carolina verloor zijn ongeslagen status vs Florida State, terwijl Auburn en Tennessee op matige wijze voor de tweede keer dit seizoen onderuit gingen. Ondertussen blijft Alabama domineren: afgelopen weekend werd Georgia aan de kant gezet.


ACC


NORTH CAROLINA RAAKT ONGESLAGEN STATUS KWIJT

De ACC was afgelopen weekend vergeleken met de weekenden ervoor een stuk minder spectaculair. Clemson, Miami en Notre Dame, de grote favorieten, wonnen en zagen vervolgens een concurrent wel een foutje maken. North Carolina, dat ongeslagen als #5 van het land aan week 7 begon, verloor van Florida State. De Seminoles waren voorafgaand aan het duel 1-3 (L’s vs Georgia Tech, Miami en Notre Dame) en begon dus niet bepaalt als favoriet aan het duel. De verrassende 28-31 zege was echter een stuk minder close dan de uitslag doet vermoeden.
Dit kwam vooral dankzij de nieuwe QB van de Seminoles, Jordan Travis. Travis speelde de afgelopen weken meer dan prima en heeft de offense van Florida State nieuw leven gegeven. Tegen de Tar Heels gooide hij voor 191 yards (8-19) en een touchdown. Indrukwekkender waren echter zijn stats als runner: 16 attempts, 107 yards en twee touchdowns. Samen met RB La’Damian Webb (12 carries, 109 yds) was dit de succesformule voor Florida State. Resultaat: een 30-7 voorsprong na de eerste helft. In de tweede helft werd Sam Howell (20-36, 374 yds en 3 TD’s) samen met zijn offense dan eindelijk wakker. De Tar Heels scoorde 21 onbeantwoorde punten, maar het bleek niet genoeg. De schade die tijdens de eerste helft was opgelopen, bleek te groot. WR Beau Corrales (4 catches, 141 yds en een TD) en RB Javonte Williams (18 carries, 119 yds en een TD) konden echter terugblikken op een goeie wedstrijd. North Carolina is nu gezakt naar de 14de plaats in de AP Poll. Clemson en Notre Dame zijn nu nog de enige ongeslagen ACC-teams.

OVERIGE UITSLAGEN

Clemson – Georgia Tech (73-3), Liberty – Syracuse (38-21), Pittsburgh – Miami (19-31), Louisville – Notre Dame (7-12), Duke – NC State (20-31), Virginia – Wake Forest (23-40), Boston College – Virginia Tech (14-40)


SEC


AUBURN LIJDT VS SOUTH CAROLINA TWEEDE NEDERLAAG

Het meeste spektakel vond plaats in de SEC, waar een topper op het programma stond en wederom twee (ex) ranked universiteiten tegen een verrassende nederlaag aanliepen. Beginnend met dat laatste. De Auburn Tigers maken vooral aanvallend gezien dit seizoen nog geen grootse indruk. Onder leiding van QB Bo Nix was het tegen Kentucky en Arkansas aardig, maar vs Georgia was de offense niet om aan te zien. Dit was ook afgelopen weekend vs South Carolina het geval, met als eindresultaat een 22-30 nederlaag. De tweede loss al van dit seizoen voor de Tigers.
Bo Nix gooide 24-47 voor 272 yards en een touchdown, maar voegde daar ook drie interceptions aan toe. Tevens liet hij in de slotfase zien niet over extreem fantastisch game management te beschikken. De Tigers hadden nog een kans om op gelijke hoogte te komen, maar Nix besloot twee keer met de bal op avontuur te gaan. Resultaat: de klok liep door en kwam uiteindelijk op 00:00 terecht. De running game, onder leiding van RB Tank Bigsby (16 carries, 11 yds en een TD), liep wel lekker. Dat was dan ook zo’n beetje het enige, want ook de defense van Auburn speelde niet zijn beste wedstrijd. Bij de Gamecocks was RB Kevin Harris (25 carries, 83 yds en 2 TD’s) de uitblinker. Toch kwam de man van de wedstrijd van de andere kant van de bal. CB Jaycee Horn wist namelijk twee van de drie interceptions op zijn naam te schrijven.
Auburn is dankzij deze nederlaag buiten de top 25 in de AP Poll belandt. Op het programma voor de Tigers voor hun bye in week 10: Ole Miss en LSU.

TENNESSEE DOOR KENTUCKY VOOR SCHUT GEZET

Auburn was echter niet het enige team dat afgelopen weekend teleurstelde. Tijdens week 6 waren het Florida en LSU die negatief in de schijnwerpers stonden, deze week wordt Auburn gejoined in dezelfde schijnwerpers door Tennessee. De Volunteers verloren – na twee zeges op South Carolina en Missouri – tijdens week 6 van Georgia, wat geen schande is. De nederlaag van afgelopen weekend vs Kentucky was echter genoeg om, net zoals Auburn, buiten de top 25 te vallen. De Wildcats wonnen met overtuigende cijfers: 7-34.
Uitblinker in negatieve zin bij Tennessee was QB Jarrett Guarantano, die 14-21 ging voor 88 yards en twee interceptions. In het tweede kwart gooide hij twee interceptions die vervolgens ook naar de endzone voor een touchdown werden gebracht. Guarantano werd vervolgens gebenched, maar zijn opvolger deed het niet veel beter. J.T. Shrout gooide direct daarna meteen weer een interception, waarna ook zijn dag erop zat. Het gat was toen echter al zo groot dat er niet veel eer meer te behalen viel voor QB3 Harrison Bailey (1-4, 24 yds). In positieve zin was RB Eric Gray met 128 yards na 24 carries de uitblinker. Daarmee was dan ook alles wel gezegd. Beide teams zijn nu 2-2 en moeten de komende weken in de achtervolging op de concurrentie. Voor Kentucky is het volgende duel vs Georgia, terwijl Tennessee het mag gaan opnemen tegen Alabama.

ALABAMA DANZKIJ STERKE TWEEDE HELFT LANGS GEORGIA

En laat die twee universiteiten nou net in het laatste gedeelte van deze recap behandelt worden. Het duel Georgia – Alabama was voorafgaand aan dit seizoen al aangewezen als de moeilijkste wedstrijd in het schema van Alabama. De Bulldogs leken van tevoren al de enige echte kandidaat te zijn om de Crimson Tide van een ongeslagen seizoen af te houden. Dit is ze, ondanks een prima eerste helft, niet gelukt. Alabama liep in de tweede helft weg en won uiteindelijk met 24-41.
De wedstrijd begon op een bizarre manier (twee interceptions), waarna vervolgens beide teams touchdowns scoorden. De rest van de eerste helft ging vervolgens gelijk op, waardoor de 24-20 stand (voordeel Georgia) niet verrassend was. In de tweede helft kon de Georgia defense echter geen antwoord meer vinden op Mac Jones en de Crimson Tide offense. Mac Jones gooide uiteindelijk 24-32 voor 41 yards en 4 touchdowns. Twee daarvan gingen naar DeVonta Smith (11 catches, 167 yds), terwijl Jaylen Waddle (6 catches, 161 yds) en John Metchie III (3 catches, 50 yds) allebei een touchdown verzamelden. En dan hebben we RB Najee Harris nog niet eens genoemd. De sterspeler van Alabama rusde 31 keer voor 152 yards en een touchdown en was vooral in de tweede helft uitstekend.

GEORGIA OFFENSE SLAAT DICHT

Bij Georgia was QB Stetson Bennett (18-40, 269 yds, 2 TD’s, 3 INT) prima in de eerste helft, maar dramatisch in de tweede helft. Zijn favoriete target, RB James Cook (4 catches, 101 yds en een TD) ving vooral ballen in de eerste helft. De Crimson Tide defense had in de tweede helft  een antwoord op alles wat de Bulldogs probeerden, wat resulteerde in nul punten voor Georgia in Q3 en Q4. Bennett gooide twee interceptions waaruit uiteindelijk twee touchdowns kwamen. Dit bleek uiteindelijk het zetje te zijn dat Alabama nodig had om het duel definitief te beslissen. Georgia ziet dankzij deze nederlaag Notre Dame in de top 25 over zich heen gaan (zakken van drie naar vier), terwijl Alabama achter Clemson de nummer twee van het land blijft. Zoals gezegd wachten voor Georgia en Alabama duels met respectievelijk Kentucky en Tennessee.

OVERIGE UITSLAGEN

Ole Miss – Arkansas (21-30), Texas A&M – Mississippi State (28-14)

(Photo: Gary Cosby Jr/USA TODAY Sports)

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen