NCAA Tournament: Favorieten houden huis tijdens Sweet Sixteen

Kentucky v Michigan
Tijdens de eerste ronde van de Sweet Sixteen had iedereen veel spektakel verwacht, maar in de realiteit vielen de eerste vier wedstrijden wat tegen. In elke wedstrijd wist de favoriet immers met indrukwekkende eenvoud te winnen, en bleven kleine upsets daarmee uit.
VILLANOVA
Voor het eerst sinds 2009 gaan de Villanova Wildcats naar de Elite Eight. Waar ze de afgelopen jaren telkens strandden in het eerste weekend, zette ze hun goede vorm vandaag door tegen het ervaren Miami.


Vooral aanvallend stond er simpelweg geen maat op de Wildcats, Ryan Arciadono en Kris Jenkins scoorden beide 21 punten, en als ploeg schoten ze een percentage van 63% raak. En dat was voor Miami, dat zelf heel behoorlijk 53% schoot, simpelweg teveel gevraagd om tegenop te boksen.


Met de overwinning lijkt Villanova zowaar ineens hét gevaarlijkste team in het NCAA Tournament. Want zoals bovenstaande tweet laat zien, staat er op de aanval van de Wildcats momenteel geen maat.
KANSAS
In de volgende ronde wacht Villanova in de Elite Eight nu een kraker tegen Kansas. Dé favoriet in het NCAA Tournament had na een moeizame eerste helft geen probleem met het jonge Maryland om zo voor het eerst sinds 2012 weer aanwezig te zijn bij de laatste acht.


Bij de Jayhawks, die voor de zeventiende keer op rij dit seizoen wonnen, was Perry Ellis wederom dé grote man met 27 punten, terwijl ook Wayne Selden een duidelijke impact had met 19 punten. Aan de andere kant was Maryland aanvallend niet opgewassen tegen Kansas en vooral in de paint was er weinig tot geen constante productie.


En dus mag Kansas nu in de volgende ronde proberen om de aanval van Villanova te gaan neutraliseren, en om voor de achttiende keer op rij een wedstrijd winnend af te sluiten.
OU
In de vorige ronde wist Texas A&M middels een ware Houdini-act nog te ontsnappen, maar tegen Oklahoma kwam de ploeg ditmaal definitief tekort. De Sooners, met Buddy Hield in de gelederen, domineerde van begin tot eind tegen de (gedeelde) kampioen van de SEC.


Buddy Hield was ditmaal iets rustiger dan de voorgaande wedstrijden, maar liet toch wederom van zich horen met 17 punten en 10 rebounds. Ditmaal wisten echter vier andere Sooners (Spangler, Lattin, James & Woodard) ook meer dan tien punten te scoren, en de Aggies hadden simpelweg te weinig schotkracht om hier een antwoord op te hebben.


En dus gaan de Sooners rustig door, en kunnen zij zich zaterdag voor het eerst in veertien seizoenen voor de Final Four plaatsen.
OREGON
Iedereen zag Oregon voorafgaand aan het NCAA Tournament als de zwakste #1 seed van het hele veld. Maar voorlopig blijven de Ducks winnen, en vooral de demonstratie tegen Duke vannacht heeft voorlopig veel criticasters doen zwijgen. Vanaf het begin zette de Ducks de toon, en keken na het nemen van de voorsprong nooit meer terug.


Elgin Cook had zestien punten, terwijl Dillon Brooks met 22 punten de topscorer was aan de kant van Oregon, dat zelfs tot en met het laatste schot aanvallend scherp was.


En daarmee zal het NCAA Tournament, met de uitschakeling van Duke, definitief een nieuwe titelverdediger krijgen. Aan de andere kant mag Oregon het nu in de Elite Eight opnemen tegen Oklahoma, en voor het eerst sinds 1939 (!!) proberen om de Final Four te halen.


Foyto: Getty Images/Archief

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen