Wisconsin en Auburn stellen teleur, Arizona ontsnapt

De eerste twee rondes zitten erop. Ook op de vierde dag van het toernooi waren er flinke verrassingen. Zo verloor #2 Auburn en #3 Wisconsin, terwijl ook #4 Illinois al naar huis is. Een overzicht van de zondag.


WEST REGION


#2 DUKE – #7 MICHIGAN STATE: 85-76

Coach K heeft nog steeds zijn laatste duel niet gecoacht. Zijn Duke Blue Devils versloegen Michigan State na een duel waarin het lang enorm spannend was.

Gedurende de wedstrijd had Duke wel een voorsprong, maar deze voorsprong werd niet groter dan zeven punten. In de slotfase kwam Michigan State zelfs even op voorsprong, maar uiteindelijk kon Duke het duel beslissen dankzij het pure NBA-talent dat ze in huis hebben.

Uitblinker was Paolo Banchero, die 19 punten, 7 rebounds en 4 assists noteerde. Drie andere spelers eindigde met 15 punten. Bij Michigan State waren Gabe Brown (18 PTS) en Marcus Bingham Jr (16 PTS, 10 REB) de beste spelers. Duke mag het in de volgende ronde op gaan nemen tegen Texas Tech.

OVERIGE UITSLAGEN

#3 Texas Tech – #11 Notre Dame: 59-53


SOUTH REGION


#1 ARIZONA – #9 TCU: 85-80 (OT)

Arizona kwam afgelopen nacht heel goed weg tegen TCU, dat hiervoor geen spaan heel had gelaten van Seton Hall. De Horned Frogs kregen het ook voor elkaar om de Wildcats tot het gaatje te laten gaan. Drie spelers van TCU scoorden meer dan 20 punten tijdens dit duel: Mike Miles Jr (20 PTS), Eddie Lampkin Jr (20 PTS, 14 REB) en Chuck O’Bannon Jr (23 PTS, 5 REB). Het bleek niet genoeg.

Het duel ging constant gelijk op en niemand kreeg echt de ruimte om een voorsprong op te bouwen. In de slotfase leek Arizona de wedstrijd met een dunk te winnen, maar deze dunk kwam na het gaan van de buzzer. Daardoor was overtime nodig om het duel te beslissen.

In OT bleek Arizona net goed genoeg te zijn om TCU van zich af te houden. Dit kwam vooral door het spel van Christian Koloko (28 PTS, 12 REB) en Bennedict Mathurin (30 PTS, 8 REB, 4 AST). Zij zorgden er uiteindelijk voor dat Arizona in de volgende ronde mag gaan spelen tegen #5 Houston.

OVERIGE UITSLAGEN

In de south region waren er verder geen verrassingen. Villanova deed wat het moest doen en sloeg een late aanval van Ohio State af, terwijl Houston net zoals vorig jaar de Sweet 16 heeft bereikt. Illinois had het enorm lastig en was eigenlijk altijd de mindere. Zeker tijdens de tweede helft was Illinois kansloos. Villanova mag nu tegen Michigan gaan spelen, dat zaterdag verraste tegen Tennessee. Houston zal het op gaan nemen tegen Arizona.

#4 Illinois – #5 Houston: 53-68

#2 Villanova – 7 Ohio State: 71-61


MIDWEST REGION


#3 WISCONSIN – #11 IOWA STATE: 49-54

De eerste echte upset van de avond/nacht kwam op naam van Nederlander Tristan Enaruna en Iowa State, dat #3 Wisconsin versloeg en zo nog een ronde extra mag spelen. Na een gelijkopgaande eerste helft namen de Cyclones in de tweede helft de leiding.

Het gat was en bleef eigenlijk vervolgens constant zes punten, en elke keer wanneer Wisconsin probeerde te reageren, was er een reactie van Iowa State. Enaruna eindigde met nul punten en vier rebounds, maar zag Gabe Kalscheur (22 PTS) en Isaiah Brockington (10 PTS) het team leiden in een low scoring game.

De volgende tegenstander, volgende week, wordt Miami. Voor Wisconsin zit er niks anders op dan de wonden te likken. Hun doelstelling, de Final Four, is niet gehaald.

#2 AUBURN – #10 MIAMI: 61-79

De grootste verrassing van de round of 32 was de uitschakeling van #2 Auburn, dat met meer puur talent opvallend duidelijk werd verslagen door een ervaren Miami-team. Na een eerste helft die gelijkwaardig was, ging het in de tweede helft helemaal fout voor Jabari Smith en Auburn.

Miami won de tweede helft met 46-29 en verslaan de Tigers uiteindelijk met duidelijke cijfers: 61-79. Uitblinkers waren Kameron McGusty (20 PTs, 6 REB, 4 AST, 4 STL) en Isaiah Wong (21 PTS, 6 REB). Iets wat vrij bizar is, want bij elkaar gingen deze twee spelers 0-6 van achter de driepuntlijn. Bij Auburn was Jabari Smith met 10 punten, 15 rebounds, 4 assists en 3 blocks de uitblinker. De toekomstige top-3 pick in de 2022 NBA Draft ging 1-8 van achter de driepuntlijn. Andere spelers konden in de tweede helft niet opstaan, waardoor Auburn dus klaar is.

De volgende tegenstander is dus Iowa State, waardoor we met Miami – Iowa State een enorm verrassende sweet 16 hebben. Geen Wisconsin – Auburn dus.


EAST REGION


UITSLAGEN

In de East region was het rustig gisteren. Alleen het duel tussen Purdue en Texas stond op het programma, en Purdue won dat duel comfortabel. Vanaf de eerste tot de laatste minuut was Purdue de betere partij, ondanks dat Texas wel constant in de buurt bleef. Uiteindelijk won Purdue en mag het gaan spelen tegen de verassing van dit seizoen: Saint Peter’s.

#3 Purdue – #6 Texas: 81-61

Foto: Matthew Shannon/AU Athletics

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen