Titelverdediger Baylor verliest na knotsgek duel en sprookje Saint Peter’s duurt voort

Nadat de eerste schifting in het NCAA Tournament is gemaakt, werd vannacht de volgende stap richting de Sweet Sixteen gemaakt en in ieder geval één #1 seed heeft deze stap niet weten te maken. #1 Baylor ligt namelijk na de titelwinst van vorig jaar er nu al na de tweede ronde uit terwijl we met #15 Saint Peter’s onze cinderella van dit toernooi hebben gevonden..


EAST REGION


#1 BAYLOR – #8 NORTH CAROLINA: 86-93

In misschien wel de meest gekke wedstrijd tot nu toe is ook de eerste #1 seed en titelverdediger Baylor uitgeschakeld door de #8 North Carolina Tar Heels. De Tar Heels, die vrijwel het hele jaar als een twijfelachtig NCAA Tournament-team werden gezien, toonden wederom hun spierballen maar hadden uiteindelijk overtime nodig om het echte verschil te maken.

De eindstand vertelt namelijk niet dat Baylor op een gegeven moment maar liefst 25 (!) punten achter stond met nog maar tien minuten te spelen. Maar toen North Carolina – op ietwat dubieuze wijze – Brady Manek (26 punten) na een ongelukkige elleboogstoot richting de kleedkamer zag verdwijnen, leek alles in te storten. De Bears stormden terug, dwongen overtime af en leken al het momentum te hebben.

Maar bij afwezigheid van Manek stonden in extremis andere spelers op, Armando Bacot (15 punten en 16 rebounds) maakte dit keer wel cruciale vrije worpen terwijl RJ Davis (30 punten) scorend de weg wees. Daarmee krijgt het college basketball sowieso een nieuwe kampioen terwijl North Carolina op het juiste moment lijkt te pieken. De ploeg van Hubert Davis heeft sinds een onverklaarbare nederlaag tegen Pittsburgh op 17 februari acht van de volgende negen wedstrijden gewonnen, waaronder dus een zege op Baylor en ook tegen aartsrivaal Duke. En nu hopen ze deze reeks voort te kunnen zetten in de Sweet Sixteen waarin het zal spelen tegen #4 UCLA.

#7 MURRAY STATE – #15 SAINT PETER’S: 60-70

Dat een kleine universiteit met zo’n 3000 studenten het iconische Kentucky uitschakelde was al een stunt van jewelste, maar dat de Peacocks van #15 Saint Peter’s tweemaal op rij konden winnen had toch niemand echt verwacht. Toch moesten ook de #7 Murray State Racers, die zelf 21 (!) wedstrijden op rij hadden gewonnen, eraan geloven.

Vooral op het gebied van rebounds en vrije worpen wisten de Peacocks in een fysieke wedstrijd het verschil te maken waardoor pas voor de derde keer een #15 seed tot de laatste zestien weet te komen. Mooi detail: de universiteit uit Jersey City is de eerste universiteit uit New Jersey sinds 2000 (Seton Hall) die de Sweet Sixteen haalt. En in dat team was niemand minder dan Saint Peter’s coach Shaheen Holloway de startende point guard.

De cinderella van dit jaar is dus gevonden, en volgende week kunnen ze het sprookje voortzetten tegen #6 Texas of #3 Purdue.

OVERIGE UITSLAGEN

In de strijd om de westkust wist het grotere UCLA zich in de slotfase te ontdoen van het kleinere Saint Mary’s waardoor de Bruins net als vorig jaar doorstoten naar de laatste zestien. Nu mag de ploeg de degens kruisen met #8 North Carolina voor een plek in de Elite Eight.

#4 UCLA – #5 Saint Mary’s: 72-56


WEST REGION


#1 GONZAGA – #9 MEMPHIS: 82-78

In de eerste helft leek het er even op dat het toernooi na #1 Baylor ook de absolute topfavoriet #1 Gonzaga ging kwijtraken. Maar in de tweede helft gooide de ervaren Drew Timme de ene na de andere bal erin en dankzij zijn 25 punten overleefde de Bulldogs tegen de #9 Memphis Tigers van Penny Hardaway.

Toch wankelde het team van Mark Few wel bij tijd en wijlen, want halverwege stond Memphis met tien punten voor dankzij een hoog tempo waarin ze min of meer de stijl van Gonzaga succesvol kopieerde. Het ging goed totdat in de tweede helft meerdere spelers tegen vier fouls aanliepen en de Tigers defensief geen vuist meer konden maken. Daardoor konden de Bulldogs in de slotfase een gaatje slaan wat niet meer werd weggegeven.

Toch zal het voor de aankomende tegenstander van Gonzaga, #4 Arkansas, goed zijn om te zien dat de Bulldogs zeker niet onaantastbaar zijn. Maar tegelijkertijd toonde de wedstrijd aan dat de ploeg van toekomstig NBA-speler Chet Holmgren het uiteindelijk wel altijd op orde krijgt richting het eind van de wedstrijd. Hoelang dat nog goed gaat, moet de tijd uit gaan wijzen.

OVERIGE UITSLAGEN

Zoals gezegd komt Gonzaga in de volgende ronde Arkansas tegen. De Hogs kwamen maar moeilijk van de #12 New Mexico State Aggies af maar wisten toch een tweede opeenvolgende upset van New Mexico State te voorkomen.

#4 Arkansas – #12 New Mexico State: 53-48


SOUTH REGION


#3 TENNESSEE – #11 MICHIGAN: 68-76

De situatie van het eerder besproken #8 North Carolina lijkt vrijwel identiek aan dat van #11 Michigan. Een grote universiteit met een roemruchte basketbalgeschiedenis waar dit jaar toch stevig aan werd getwijfeld en waarvan in dit NCAA Tournament überhaupt niet veel werd verwacht. Sterker nog: er waren genoeg teams die zich afvroegen waarom zij geen plekje in het toernooi kregen en Michigan wel.

Maar net als de Tar Heels zijn ook de Wolverines ineens een team dat niemand tegen wil komen. Want hoewel de wisselvalligheid af en toe nog de kop op steekt, is het plafond van beide teams dusdanig hoog dat ze op een goede dag van iedereen kunnen winnen. En zodoende is het toernooi naast de #1 Baylor Bears ook de #3 Tennessee Volunteers kwijt, die toch ook als een van de voornaamste outsiders werden gezien voor een titel.

In de volgende ronde wacht nu mogelijk #2 Villanova of een bijzondere matchup tegen aartsrivaal #7 Ohio State, en als Michigan het niveau haalt van de eerste twee wedstrijden is er geen reden om de Wolverines ook daarin te beschouwen als een underdog.


MIDWEST REGION


#1 KANSAS – #9 CREIGHTON: 79-72

Echt makkelijk ging het niet, maar in tegenstelling tot Baylor heeft #1 Kansas wel de Sweet Sixteen weten te bereiken. De #9 Creighton Blue Jays bleven continu in de buurt maar kwamen richting het einde net wat schotkracht tekort om het eindschot van de Jayhawks bij te houden.

De reden dat Creighton lang bij bleef waren de vele driepunters (12-uit-28), iets wat vooraf niet werd verwacht daar de ploeg een van de slechtste ploegen van het hele toernooi was op dit vlak. Het echte verschil maakte echter de bank en met name Remy Martin, die voor Kansas vanaf de bank 20 punten scoorde en sinds zijn terugkomst van een blessure een onmisbare pion is gebleken. De kern van Kansas is namelijk al ijzersterk, en met een 6th man als Martin erbij lijken de Jayhawks hard op weg naar de finale in dit deel van de bracket.

OVERIGE UITSLAGEN

En in die Sweet Sixteen neemt Kansas het op tegen de #4 Providence Friars, het team waar weinig van werd verwacht maar dat inmiddels toch vrij eenvoudig is doorgestoten tot de laatste zestien. De #12 Richmond Spiders wisten namelijk hun eerdere stunt tegen #5 Iowa geen vervolg te geven. En wat betreft Providence: na ontmoetingen met #13 South Dakota State en #12 Richmond zullen de Friars tegen het als eerste geplaatste Kansas wel van hele goede huize moeten komen om verder te komen.

#4 Providence – #12 Richmond: 79-51

Foto: Kevin Jairaj-USA TODAY Sports

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen