Vijf dingen om op te letten tijdens het 2021 CFB-seizoen

Het nieuwe college football-seizoen staat voor de deur en dat betekent dat er vooruit geblikt moet worden. Dat doen we dan ook door middel van twee artikelen. Volgende week kijken we naar tien spelers om in de gaten te houden. Deze week echter eerst aandacht voor vijf interessante ontwikkelen en situaties die leuk zijn om te volgen gedurende het seizoen.


GUS MALZAHN BIJ UCF


UCF is de laatste jaren constant als group of five universiteit in de top 25 van college football terug te vinden. Iedereen weet nog wel het seizoen dat UCF ongeslagen ging en nog steeds niet als kandidaat werd gezien voor de CFB playoffs. Dit seizoen zetten de Knights ook qua coaching een volgende stap. Niemand winder dan Gus Malzahn, jaren rijkelijk betaald door Auburn, gaat vanaf dit seizoen de universiteit leiden.

Hij krijgt daar meteen te maken met een van de meest talentvolle QB’s in college football: Dillon Gabriel. Nou staat Malzahn vooral bekend om zijn defense (offense was bij Auburn nooit fantastisch), en ook aan die kant van de bal heeft UCF dit seizoen wederom enorm veel talent in huis. Toch zal het vooral interessant zijn om te zien wat hij uit (waarschijnlijk) het laatste seizoen van Gabriel kan halen.

UCF heeft dan ook niet als doel om de American Athletic Conference te winnen (want wat dat betreft is alleen Memphis een uitdager), maar de ogen zijn wederom gericht op een New York Six bowl game en wellicht de playoffs. Ook al is de afgelopen jaren wel gebleken dat dit voor teams buit de Power Five Conferences een utopie is.


STEVE SARKISIAN BIJ TEXAS


Nog een grote naam die van baan veranderde. Steve Sarkisian zat al een paar jaar bij Alabama en elk jaar weer werd hij in verband gebracht met een baan als head coach. Dit jaar kwam het er dan eindelijk van. En wat voor een baan. Hij mag de Texas Longhorns komend seizoen gaan leiden.

Qua talent en recruiting is er bijna geen betere plek om terecht te komen. Sarkisian zal als offensive master mind echter wel meteen aan de bak moeten. De situatie op QB is namelijk nog onduidelijk sinds het vertrek van Sam Ehlinger. Wordt het Casey Thompson of Hudson Card? Card is een redshirt freshman, daar waar Thompson als junior meer ervaring heeft.

Daarnaast is ook de OL een vraagteken en moet de defense flinke stappen gaan zetten. Oklahoma lijkt in de BIG 12 dit jaar de dominante factor (offensive power house), maar daarachter zou Texas prima met Oklahoma State kunnen strijden om in ieder geval de derde plek. De ervaren ploeg van Iowa State is misschien nog wat te hoog gegrepen, maar zeker niet onmogelijk. Hoe dan ook mag Sarkisian meteen aan de bak om ‘Texas is back’ eindelijk realiteit te maken.

Daarnaast heeft dit seizoen in de BIG 12 ook een andere lading gekregen. Oklahoma en Texas, toch de twee grootste universiteiten in de conference, zijn van plan om in 2025 de overstap te maken naar de SEC. Dit zal voor Texas alleen maar meer reden zijn om toch nog een keer bovenaan de BIG 12 te eindigen voor 2025. Dit moet gebeuren met Sarkisian. Daarnaast mag dit seizoen niemand meer ‘horns down’ doen, dus dat is al een overwinning voor Texas.


HOE VERVANGT NORTH CAROLINA ZIJN STERREN?


Want daar waar iedereen North Carolina erg hoog aanslaat dit jaar, is er toch reden voor twijfel. Ja, QB Sam Howell is terug. Maar verder zullen veel spelers die vorig jaar amper of niet speelde grote schoenen moeten vullen. Wie zijn er allemaal weg? RB’s Javonte Williams en Michael Carter, receivers Dazz Newsome en Dyami Brown, LB Chazz Surratt. Allemaal spelers die vorig jaar essentieel waren voor het succes van het team, zeker aanvallend gezien.

Ja: positiespelers zijn vervangbaar. Maar zoveel positiespelers tegelijk vervanger is een uitdaging. Clemson is en blijft de standaard in de ACC en zal ook dit seizoen in de conference domineren. Toch zal het doel van de Tar Heels zijn om de ACC Conference championship game te halen. Daarvoor zal het vooral Miami in haar eigen divisie moeten aftroeven. Dat op zich zal al een uitdaging zijn.

De playoffs lijken dan ook geen realistisch doel, maar alleen vanwege de aanwezigheid van Sam Howell is er al genoeg reden om bijna elk weekend even te kijken naar North Carolina.


OHIO STATE QB SITUATIE


Want net zoals bij Texas is dit bij Ohio State ook nog een vraagteken. Er zijn bij de Buckeyes namelijk zelfs drie opties: Quinn Ewers, Jack Miller III en C.J. Stroud. Dan is er nog freshman Kyle McCord die zich laat zien tijdens camp en momenteel strijd om een plek als backup. Ewers zou pas in 2022 naar Ohio State komen, maar besloot dit een jaar eerder te doen. Kortom: er zijn opties genoeg.

Dat Ewers de meest getalenteerde van de vier is, staat buiten kijf. Toch lijkt het er op dit moment op dat C.J. Stroud de kans gaat krijgen. De rest van het team zit verder weer vol met talent. De RB’s zien er fantastisch uit, de receivers (Chris Olave en Garrett Wilson) zijn onderdeel van de beste receiver group in CFB en ook de offensive line is weer uitstekend.

Verdedigend gezien staat er zoals altijd ook weer genoeg talent op het veld. De vraag is echter hoe snel het daar in elkaar zal vallen, gezien het feit dat het vorig jaar niet de sterkste unit was, er veel spelers vertrokken zijn en er dus veel nieuwe namen zijn. Toch is Ohio State in de BIG Ten ook dit jaar weer de grote favoriet, met Penn State, Indiana en Wisconsin als uitdagers. De playoffs zijn realistisch, en als de QB-keuze goed uitpakt is er wellicht meer mogelijk.


FLORIDA EN ALABAMA MET NIEUWE QB’S


Want tot Oklahoma en Texas in 2025 de SEC zullen joinen, zal Alabama nog steeds de boventoon gaan voeren. Alabama moet dat dit jaar doen met een nieuwe QB. Mac Jones is weg en dus is het eindelijk tijd voor de enorm getalenteerde Bryce Young om zijn ding te doen. Hij zag veel aanvallende wapens vertrekken, maar ook wapens zoals John Metchie III terugkeren. Toch is Alabama veel aanvallende kwaliteit verloren, iets wat van de defense niet gezegd kan worden. Alabama beschikt waarschijnlijk over de beste en meest getalenteerde defense van dit seizoen.

Bij Florida is ook nog maar de vraag hoe het aanvallende talent dat naar de NFL vertrokken is, opgevangen gaat worden. QB Kyle Trask, WR Kadarius Toney en TE Kyle Pitts moeten vervangen worden. Dat is niet zomaar wat. Op receiver is de vraag wie daar Toney en Pitts gaan ‘vervangen’, in zoverre dat mogelijk is. Op QB is het duidelijk dat Emory Jones dit moet gaan doen. Veel mensen zien in hem een prima vervanger van Trask, maar dan zal hij zeker qua pocket passing nog flinke stappen moeten zetten. Daarnaast zal er ook meet uit de running game gehaald moeten worden.

Alabama is wederom de favoriet in de SEC, maar heeft met Georgia (QB JT Daniels en de offense voornamelijk) een enorm grote uitdager. Florida en Texas A&M kunnen zich daarbij voegen, maar dan zullen de vraagtekens aan de aanvallende kant van de bal wel snel opgelost moeten worden.

Photo: site North Carolina

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen