March Madness: Upsets domineren dag 2


Dag twee van March Madness zat vol met upsets. UC Irvine, Liberty, Oregon, Iowa en Ohio State versloegen allemaal hogere seeds. Grote universiteiten als Duke, Virginia Tech, Virginia, North Carolina en Tennessee bereikten bijna allemaal zonder problemen de round of 32.


EAST REGION


(5) MISSISSIPPI STATE – (12) LIBERTY: 76 – 80

Ook dit jaar is de 5-12 upset weer populair. Maar liefst drie van de vier Nr. 5 seeds zijn na de eerste ronde al uitgeschakeld. Na Wisconsin en Marquette is ook Mississippi State slachtoffer geworden. Dankzij een sterke tweede helft kreeg Liberty het voor elkaar om de Bulldogs na de eerste ronde al naar huis te sturen. In de slotfase bleef Liberty nagenoeg foutloos van de free throw line, waardoor Mississippi State geen kans kreeg om terug te komen in het duel: 75-80.
Bij Liberty hebben ze de zege voornamelijk te danken aan Caleb Homesley. Homesley scoorde 30 punten en schoot vijf driepunters raak tegen de Bulldogs. Met wat hulp van Lovell Cabbil Jr. (18 PTS, 5 AST) en Myo Baxter-Bell (13 PTS, 4 REB, 4 AST) werd de upset voltooid. Bij Mississippi State deden Quinndary Weatherspoon en Lamar Peters zo’n beetje alles. Weatherspoon noteerde 27 punten met drie rebounds en drie assists. Peters deed het met 21 punten, vijf assists en vier driepunters niet veel minder. Het was echter de rest van de selectie die het liet afweten in de eerste ronde.

Virginia Tech heeft zondag de eer om het in de round of 32 op te nemen tegen Liberty. De Hokies versloegen Nr. 13 Saint Louis met speels gemak (66-52) en plaatsten zich zonder veel energie te verspillen voor de volgende ronde. Vooral de eerste helft van Virginia Tech was indrukwekkend (40-18). Nickeil Alexander-Walker (20 PTS, 6 REB en 3 STL) en Kerry Blackshear Jr. (15 PTS, 3 REB) waren de topscorers.

OVERIGE UITSLAGEN

(1) DUKE – (16) North Dakota St: 85 – 62
(8) VCU – (9) UCF: 58 – 73
Volgende duel: (1) Duke – (9) UCF


WEST REGION


(6) BUFFALO – (11) ARIZONA STATE: 91 – 74

In de West region waren drie van de vier round of 32-duels na donderdag al bekend. Hierdoor stonden er vrijdag in deze regio maar twee duels op het programma. Buffalo won eenvoudig van Arizona State, dat twee dagen geleden nog in de first four had gewonnen van St. John’s. Het ontbreken van energie en kwaliteit was het grootste probleem voor de Sun Devils. Arizona State had dan ook geen schijn van kans tegen de Bulls: 91-74.
De topscorer bij Buffalo was Jeremy Harris met 21 punten, 10 rebounds en 4 assists. Ook Nick Perkins (21 PTS, 10 REB) en CJ Massinburg (18 PTS, 6 REB, 4 AST) speelden een belangrijke rol tijdens de zege van de Bulls. Zylan Cheatham was met 22 punten, acht rebounds en drie assists bij Arizona State het enige lichtpuntje.

Zoals verwacht is Texas Tech in de volgende ronde de tegenstander van de Bulls. De Red Raiders versloegen Northern Kentucky met 72-57 en kwamen niet in de problemen. Norse guard Tyler Sharpe (23 PTS, 4 3PT) was de voornaamste reden dat de score niet nog erger werd dan hij al was. Toekomstig top-25 pick Jarrett Culver was met 29 punten, acht rebounds en zeven assists bij Texas Tech de man van de wedstrijd.


SOUTH REGION


(4) KANSAS STATE – (13) UC IRVINE: 64 – 70

De grootste upset van het toernooi vond plaats in de South region. Kansas State leek een beschamende nederlaag in de loop van de tweede helft te hebben afgewend, maar UC Irvine kwam in de slotfase terug. De Anteaters zouden vervolgens erop en erover gaan en niet meer omkijken: 64-70. Heel zeldzaam zijn 4-12 upsets niet, want vorig seizoen gebeurde het zelfs twee keer (Marshall en Buffalo). Toch is het op papier de grootste upset die we tijdens dit toernooi zullen meemaken.
Uitblinkers bij UC Irvine waren Max Hazzard en Evan Leonard. Hazzard scoorde 19 punten met vier rebounds en vijf driepunters. Leonard noteerde ook 19 punten en voegde daar zes rebounds, vier assists en vier steals aan toe. Voor Kansas State was de prestatie van Kamau Stokes (18 PTS, 4 REB, 4 AST) niet voldoende voor een plek in de volgende ronde.

UC Irvine gaat het in de round of 32 verrassend genoeg opnemen tegen Oregon. Ook de Pacific Northwesters kregen voor elkaar om een hogere seed te verslaan. Nr. 5 Wisconsin werd met 54-72 verslagen. Payton Pritchard (19 PTS, 5 REB, 8 AST), Louis King (17 PTS, 4 REB) en Kenny Wooten (9 PTS, 6 REB, 4 BLK) waren de uitblinkers bij de Ducks. Het is de derde 5-12 upset van dit toernooi, daar waar er vier mogelijk zijn. Alleen Auburn overleefde de eerste ronde als vijfde seed.

(7) CINCINNATI – (10) IOWA: 72 – 79

Net zoals donderdag begon ook vrijdag met een upset. Voor de derde keer tijdens dit toernooi won een tiende seed van een vijfde seed. Dit keer was het Iowa dat Cincinnati dankzij een run in de slotfase met 72-79 versloeg. Cincinnati gaf een voorsprong, opgebouwd in de eerste helft, eigenlijk in de slotfase van de eerste helft al uit handen. In de tweede helft zou het lang gelijkop gaan, maar Iowa bleek in de slotfase net wat doeltreffender.
Bij de Hawkeyes waren Luka Garza (20 PTS, 7 REB) en Joe Wieskamp (19 PTS, 5 REB, 4 3PT) de voornaamste reden dat de upset realiteit werd. Bij Cincinnati namen Justin Jenifer (19 PTS, 4 REB) en Jarron Cumberland (18 PTS, 4 AST) zoals gewoonlijk de Bearcats op sleeptouw. Dit keer was het alleen niet voldoende om de volgende ronde te bereiken.

Tennessee is in de round of 32 de tegenstander van Iowa. Lang hadden de Volunteers het moeilijk tegen Nr. 15  Colgate. Dankzij Jordan Burns stonden de Raiders zelfs even aan de leiding. Desondanks waren de 32 punten en acht driepunters van Burns niet genoeg. De voorsprong werd weggegeven en Tennessee won uiteindelijk met 77-70. Admiral Schofield (19 PTS) en Jordan Bone (16 PTS, 5 REB, 3 AST) zorgden er in de slotfase voor dat Tennessee naar de volgende ronde gaat.

OVERIGE UITSLAGEN

(1) Virginia – (16) Gardner-Webb: 71 – 56
(8) Ole Miss – (9) Oklahoma: 72 – 95
Volgende duel: (1) Virginia – (9) Oklahoma


MIDWEST REGION


(6) IOWA STATE – (11) OHIO STATE 59 – 62

Tot afgelopen nacht hadden alle Nr. 6 de eerste ronde overleeft. Dankzij Iowa State kwam daar verandering in. De Cyclones waren goed in vorm nadat de universiteit vorige week het BIG Ten Tournament had gewonnen. Daar waar Oregon de uitstekende vorm wel door kon trekken naar March Madness, was dit voor Iowa State niet het geval. Ohio State bleek na een spannende slotfase met 59-62 te sterk. Een late driepunter van de Cyclones leek raak te zijn, maar de bal rolde uiteindelijk toch weer uit de ring. Dit bleek het verschil tussen overtime en uitschakeling.
Bij de Cyclones was Marial Shayok de uitblinker. Dankzij zijn 23 punten kreeg Iowa State nog een kans om in de slotfase overtime af te dwingen. Kaleb Wesson, Kershawn Woods en de Buckeyes bleken echter te sterk te zijn. Wesson scoorde 21 punten met 12 rebounds en twee steals. Woods voegde daar 19 punten, vier rebounds en twee assists aan toe. Ohio State had voorafgaand aan dit toernooi vier van zijn laatste vijf duels verloren, wat deze overwinning alleen maar meer aanzien geeft.

De Buckeyes komen zondag Houston tegen in de round of 32. De Cougars kenden geen enkel probleem met Nr. 14 Georgia State, dat eigenlijk vanaf de tip-off al achter de feiten aanliep. De 18 punten van Panthers guard D’Marcus Simonds hadden amper impact op de uitslag. Houston zou namelijk met 84-55 winnen. Zoals meestal bij de Cougars was Corey Davis Jr. de uitblinker. Met 26 punten, zeven rebounds, zes assists en zeven driepunters was hij de man van de wedstrijd. Voeg daar de statistieken van Fabian White Jr. (14 PTS, 11 REB) en Breaon Brady (13 PTS, 8 REB) aan toe en je hebt een verklaring voor de grote nederlaag van Georgia State.

OVERIGE UITSLAGEN

(1) North Carolina – (16) Iona: 88 – 73
(8) Utah State – (9) Washington: 61 – 78
Volgende duel: (1) North Carolina – (9) Washington

(Coverfoto: Kyle Terada / USA TODAY Sports)

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen