March Madness: Duke en Tennessee voorkomen upset


Ook op zondag, dag vier van March Madness, ontbrak het aan upsets en waren het opnieuw de blowouts die domineerden. Toch waren er twee duels die eigenlijk de hele dag al geslaagd maakten. Duke overleefde een mogelijke upset van UCF op spectaculaire wijze, terwijl Tennessee een voorsprong van 28 punten uit handen gaf tegen Iowa. Tennessee en Duke zouden uiteindelijk winnen, maar de twee duels waren zonder meer spectaculair te noemen. 


EAST REGION


(1) DUKE – (9) UCF: 77 – 76

We beginnen met Duke, dat afgelopen nacht goed weg is gekomen. UCF maakte het de Blue Devils gedurende het duel ongelooflijk lastig, voornamelijk omdat de enorm lange Tacko Fall voor zo’n beetje ieder team een nachtmerrie is om te verdedigen. Toch lag het ook aan Duke zelf. De Blue Devils maakten veel overtredingen en kwamen daardoor in foul trouble. In de slotfase stond UCF zelfs vier punten voor.
Dankzij een and one van Zion Williamson en een offensive rebounds van R.J. Barrett na de gemiste extra worp van Zion stond Duke in de slotfase toch ineens voor. Voor de and one van Zion en de score van Barrett stonden de Black Knights namelijk drie punten voor. UCF had vervolgens nog acht seconden om alsnog de Sweet Sixteen te bereiken. Helaas voor UCF ging het schot naast en rolde de rebound in en uit de basket: 77-76.
Zion Williamson was met 32 punten, 11 rebounds, vier assists en drie driepunters de man van de wedstrijd. R.J. Barrett was tegen UCF lang onzichtbaar, maar kwam uiteindelijk op 13 punten uit. Verder noteerden ook Cam Reddish (13 PTS, 4 REB) en Tre Jones (11 PTS, 3 REB, 4 AST) meer dan tien punten. Bij UCF was het Aubrey Dawkins die met 32 punten, drie rebounds, vier assists en vijf driepunters de topscorer was. Naast BJ Taylor (15 PTS, 4 REB, 3 AST) en Tacko Fall (15 PTS, 6 REB) kwam de rest van de selectie niet verder dan vijf punten.

(4) VIRGINIA TECH – (12) LIBERTY: 67 – 58

Duke gaat het vrijdagnacht in de strijd om een plek in de Elite Eight opnemen tegen ACC-genoot Virginia Tech. Nr. 12 Liberty, dat in de eerste ronde verrassend Mississippi State uitschakelde, kreeg het niet nog een keer voor elkaar om een upset voor elkaar te boksen. Virginia Tech won relatief overtuigend van de Flames: 67-58.
Liberty had in de eerste helft kans op zo’n upset. Het was de tweede helft waarin de Hokies overtuigden en uiteindelijk ook hun slag sloegen. Kerry Blackshear Jr. (19 PTS, 9 REB) en Ahmed Hill (14 PTS) trokken de kar. Samen met de fantastische verdediging van Virginia Tech zorgden zij ervoor dat de Hokies volgende week ook nog meedoen. Bij Liberty ontbrak de offense een beetje en kwam alleen Darius McGhee boven de 10 punten uit (15 PTS).


WEST REGION


(3) TEXAS TECH – (6) BUFFALO: 78 – 58

De duels van Duke en Tennessee waren qua spanning wel een uitzondering tijdens de round of 32, die vooral werd gedomineerd door blowouts. Zo won Texas Tech bijvoorbeeld met speels gemak van Buffalo. In de eerste helft hielden de Bulls het nog een beetje spannend, maar in de tweede helft liepen de Red Raiders definitief weg. Net zoals in de eerste ronde tegen Northern Kentucky was de verdediging van Texas Tech uitstekend.
Bij de Red Raiders werden de punten netjes verdeeld over de vijf basisspelers. Jarrett Culver (16 PTS, 10 REB, 5 AST, 3 BLK, 2 STL) en Norense Odiase (14 PTS, 15 REB) waren de uitblinkers, maar ook Matt Mooney (11 PTS, 4 REB), Davide Moretti (11 PTS, 4 REB) en Tariq Owens (10 PTS, 7 REB) kwamen boven de tien punten uit. Bij Buffalo waren de prestaties van het trio Nick Perkins (17 PTS, 10 REB), CJ Massinburg (14 PTS, 4 REB) en Davonta Jordan (13 PTS) niet voldoende voor het behalen van de volgende ronde. Voor Texas Tech staat er donderdag in de Sweet Sixteen een duel op het programma tegen Michigan. Voor Buffalo komt er een eind aan een mooi en succesvol seizoen.


SOUTH REGION


(1) TENNESSEE – (10) IOWA: 83 – 77

De meeste mensen zullen na het rustsignaal bij Tennessee – Iowa iets anders zijn gaan doen. Tennessee stond met 25 punten voor en kon eigenlijk niet meer verliezen. Toch kwam Iowa terug en dwong het zelfs overtime af. In die extra tijd zouden de Volunteers uiteindelijk toch winnen, maar de onsuccesvolle comeback van Iowa zal niet snel vergeten worden.
Bij Iowa waren het de starters die het team op sleeptouw namen. Jordan Bohannon (18 PTS, 6 REB), Isaiah Moss (16 PTS, 5 REB), Luka Garza (13 PTS, 4 REB), Tyler Cook (11 PTS) en Joe Wieskamp (11 PTS, 7 REB) zorgden er met zijn allen voor dat de comeback nagenoeg succesvol was. Dat de energie in overtime na die comeback een beetje verdwenen was, is niet zo gek. Bij Tennessee was het een kwartet dat in overtime zorgden voor de zege. Admiral Schofield (19 PTS, 5 REB) en Grant Williams (19 PTS, 7 REB, 5 AST, 3 BLK, 4 STL) waren de topscorers. Daarnaast waren ook Jordan Bone (14 PTS, 3 REB, 3 AST) en Lamonte Turner (15 REB, 6 REB, 3 AST) goed in vorm. In de Sweet Sixteen gaat Tennessee het opnemen tegen Matt Haarms en Purdue. Dat duel zal op donderdag gespeeld worden.

OVERIGE DUELS

(1) Virginia – (9) Oklahoma: 63 – 51
(12) Oregon – (13) UC Irvine: 73 – 54
Volgende duel: (1) Virginia – (12) Oregon


MIDWEST REGION


(1) NORTH CAROLINA – (9) WASHINGTON: 81 – 59

Na tegen Iona geen fout te hebben gemaakt, was Washington in de round of 32 amper een grotere uitdaging voor North Carolina. In de eerste helft bleef Washington, dat Utah State versloeg in de eerste ronde, nog binnen tien punten van de Tar Heels. In de tweede helft liep North Carolina echter definitief weg bij de Huskies: 81-59.
Het was vooral de offense van Washington die het liet afweten. Drie spelers kwamen net boven de tien punten uit, maar dit was bij lange na niet genoeg om het de Tar Heels moeilijk te maken. Bij North Carolina waren Luke May en Coby White de uitblinkers. May scoorde 20 punten met 14 rebounds. White voegde daar 17 punten en zes rebounds aan toe. Ook Cameron Johnson (13 PTS,7 AST) had een belangrijk aandeel in de zege. De volgende tegenstander van de Tar Heels is Auburn, dat gisteren Kansas kleineerde in de round of 32. Vrijdag zullen deze twee universiteiten uitmaken wie er twee dagen later in de Elite Eight speelt.

(3) HOUSTON – (11) OHIO STATE: 74 – 59

Ook de volgende tegenstander van Kentucky is bekend: Houston. De Cougars versloegen Ohio State vrij gemakkelijk en bereikten zo de Sweet Sixteen. Houston stond eigenlijk vanaf het begin tot het eind aan de leiding en deze voorsprong zou ook gedurende de wedstrijd niet echt in gevaar komen: 74-59. Bij de Cougars was Corey Davis Jr. net zoals in de eerste ronde de uitblinker. Davis Jr. scoorde 21 punten met zes rebounds en drie steals en was daarmee topscorer van het duel. Bij Ohio State waren Kaleb Wesson (15 PTS, 6 REB) en C.J. Jackson (18 PTS, 3 AST) de enigszins verrassende uitblinkers. Houston bereikt dankzij deze zege voor het eerst in 35 jaar weer eens de Sweet Sixteen.

(Coverfoto: Gavin McIntyre / THESTATE)

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen