March Madness: derde toernooidag vol blow-outs


Dag drie van March Madness stond in het teken van blow-outs. Na een spectaculaire tweede dag bleek dag drie een stuk minder aansprekend te zijn. De eerste twee duels waren spannend, maar alle andere duels eindigden met een verschil van minimaal tien punten. Echte upsets waren er ook niet. Er kwam een eind aan het fantastische seizoen van Murray State en Wofford, terwijl Matt Haarms en Purdue zich dankzij 42 punten van Carsen Edwards gemakkelijk voor de Sweet Sixteen plaatsten.


EAST REGION


(3) LSU – (6) MARYLAND: 69 – 67

Het eerste duel in de round of 32 was ook meteen het spannendste duel. LSU en Maryland kwamen in de eerste ronde goed weg tegen respectievelijk Yale en Belmont. Ook tegen elkaar speelden beide universiteiten geen overtuigende wedstrijd. Dankzij een last-second lay-up van Tremont Waters won LSU uiteindelijk met 69-67.
Bij LSU was Skylar Mays opnieuw degene die de show stal. Met 16 punten en vijf rebounds was hij de topscorer van het duel. Verder speelden ook Naz Reid (13 PTS, 4 REB) en de eerder genoemde Waters (12 PTS, 5 AST) een goede wedstrijd. Toch werd het duel vooral gewonnen op basis van de goede verdediging en de inzet van de spelers. Bij Maryland scoorden vijf spelers meer dan tien punten. Bruno Fernando (10 PTS, 15 REB), en Jalen Smith (15 PTS, 8 REB en 5 BLK) waren de uitblinkers bij de Terrapins.

 
In de Sweet Sixteen komen de Tigers de Michigan State Spartans tegen. Michigan State had geen enkel probleem met de ervaren en diepe selectie van Minnesota. Na de eerste helft was er al een voorsprong van 14 punten opgebouwd, die in de tweede helft werd uitgebouwd. De Spartans wonnen daardoor met 20 punten verschil: 70-50. Bij de Golden Gophers was Amir Coffey het enige lichtpuntje met 27 punten en vier assists. Bij de Spartans waren het Xavier Tillman (14 PTS, 6 REB), Cassius Winston (13 PTS, 4 REB, 9 AST) en de fantastische verdediging die zorgden voor een ticket in de Sweet Sixteen. Het duel tussen LSU en Michigan State staat voor vrijdag op het programma.


WEST REGION


(1) GONZAGA – (9) BAYLOR: 83 – 71

Gonzaga, één van de grote favorieten voor de titel, had het tegen Baylor niet bepaald lastig. De Bulldogs stonden het hele duel voor en Baylor werd constant op meer dan tien punten gehouden. De Bears deden verwoede pogingen om terug te komen in de wedstrijd, maar deze waren allemaal onsuccesvol. Gonzaga won uiteindelijk met 12 punten verschil.
Bij Baylor was het trio Makai Mason (17 PTS, 5 AST), Mark Vital (17 PTS, 8 REB) en King McClure (15 PTS, 7 REB) de voornaamste reden dat het uiteindelijk geen blow-out werd. Bij de Zags was Brandon Clarke (samen met Carsen Edwards van Purdue) de topscorer en uitblinker van dag drie. De forward noteerde 36 punten en voegde daar acht rebounds, vijf blocks, drie assists en twee steals aan toe. Ook Corey Kispert (16 PTS, 7 REB) en Josh Perkins (11 PTS, 6 AST) waren beslissend voor Gonzaga.

 
In de Sweet Sixteen is Florida State donderdag de tegenstander. De Seminoles maakten op grove wijze een einde aan het fantastische en historische seizoen van Murray State: 90-62. Murray State begon onder leiding van sterspeler en fenomeen Ja Morant goed aan het duel. De Racers hadden zelfs even een voorsprong van vijf punten. Morant zou uiteindelijk met 28 punten, vijf rebounds, vier assists en vijf driepunters eindigen. Het bleek echter niet genoeg te zijn om de Racers een kans te geven.
Florida State liep in de slotfase van de eerste helft uit naar een voorsprong van vijftien punten. Deze voorsprong zou gedurende de tweede helft alleen maar groter worden. Dit kwam vooral dankzij het duo Terance Man (18 PTS, 8 REB, 6 AST) en Mfiondu Kabangele (22 PTS, 7 REB, 3 BLK). Zo won Florida State uiteindelijk dus met groot verschil van Murray State.

(2) MICHIGAN – (10) FLORIDA: 64 – 49

Ook Michigan plaatste zich vrij eenvoudig voor de Sweet Sixteen. De Florida Gators werden van begint tot eind op achterstand gehouden, wat resulteerde in een 64-49 zege. Het spelbeeld was eigenlijk hetzelfde als bij Gonzaga – Baylor, alleen dan met een iets minder groot verschil. Florida probeerde regelmatig terug te komen van een achterstand van tien punten, maar de ervaren selectie van de Wolverines had telkens een antwoord. In de slotfase liep Michigan definitief weg bij de Gators.
Bij Michigan was het vooral de verdediging die zorgde voor de zege. Het feit dat alleen Jordan Poole (19 PTS) en Isaiah Livers (10 PTS) als enige boven de tien punten uitkwamen, zegt wat dat betreft wel genoeg. Ook Florida had moeite om de bal in de basket te gooien. Alleen Jalen Hudson wist met 11 punten met double digits te eindigen. Een wedstrijd waarbij de verdediging en inzet het won van de aanval.


SOUTH REGION


(3) PURDUE – (6) VILLANOVA: 87 – 61

Matt Haarms en Purdue zijn voorlopig nog niet klaar tijdens March Madness. Dankzij een fantastische Carsen Edwards en de uitstekende verdediging van de Boilermakers won Purdue met speels gemak van de regerend kampioen Villanova. Vooral de eerste helft van Purdue was indrukwekkend (24-43) en bleek uiteindelijk een voorbode te zijn van een blowout: 87-61.
Zoals gezegd was Carsen Edwards de uitblinker. Met voorlopig de beste prestatie van het toernooi scoorde Edwards 42 punten. Hij schoot negen driepunters raak en pakte ook nog eens zes rebounds. Tot nu toe is dit, samen met de triple double van Ja Morant, de beste individuele prestatie van March Madness. Matt Haarms speelde ook een uitstekende wedstrijd. De lange Nederlander noteerde 18 punten met negen rebounds en was zoals altijd dominant in de paint. Bij Villanova, dat zijn titel dus niet zal prolongeren, waren Eric Paschall (19 PTS, 3 REB) en Phil Booth (15 PTS, 4 REB) de topscorers.


MIDWEST REGION


(2) KENTUCKY – (7) WOFFORD: 62 – 56

Wofford zag gisteren een schitterend en historisch seizoen ten einde komen. Na een ongeslagen reeks in hun conference en een zege in de eerste ronde tegen Seton Hall bleek Kentucky te sterk: 56-62.
Ondanks dat sterspeler Fletcher Magee 0-12 ging van de driepuntlijn deed Wofford het hele duel goed mee met Kentucky. Nathan Hoover nam de rol van Magee over door 19 punten en vier driepunters binnen te schieten. Wofford stond in de eerste helft zelfs voor, maar daarna nam Kentucky de leiding over. Reid Travis (14 PTS, 11 REB) en Ashton Hagans (12 PTS, 5 REB, 4 AST) waren de spelers die de Wildcats in de tweede helft uiteindelijk de zege bezorgden.

(4) KANSAS – (5) AUBURN: 75 – 89

In tegenstelling tot Kentucky kreeg Auburn het wat gemakkelijker voor elkaar om de Sweet Sixteen te bereiken. De Tigers maakten in de round of 32 korte metten met de Kansas Jayhawks. Auburn besliste het duel eigenlijk al voor rust door een voorsprong te nemen van 26 punten. Kansas zou in de tweede helft nog wel wat inlopen, maar absoluut niet genoeg om het duel nog spannend te maken. De Jayhawks hadden geen antwoord op de schutters van Auburn.
Bij Auburn speelden Bryce Brown (25 PTS, 3 REB, 7 3PT) en Jared Harper (18 PTS, 6 AST) een uitstekende wedstrijd. Sowieso verdient het hele team aanvallend een pluim, want de Tiger schoten gedurende de wedstrijd fantastisch. De aanval van Kansas, onder leiding van Dedric Lawson (25 PTS, 10 REB), was niet het grootste probleem van de Jayhawks. Het was de verdediging van Kansas die geen schijn van kans had tegen de Tigers.

(Coverfoto: Rob Carr/Getty Images)
Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen