LSU en USC onderuit, Illinois ontsnapt op dag 2 March Madness

Het NCAA Tournament is los en ook tijdens de tweede dag zijn er weer upsets geweest. #6 LSU, #7 USC en #6 Alabama kunnen al naar huis. #4 Illinois kwam vs Chattanooga goed weg en ook #7 Michigan State kon ontsnappen. Een recap.


EAST REGION


UITSLAGEN

In de East Region stonden er maar twee duels op het programma, en deze duels leverden geen verrassingen of spectaculaire duels op. Purdue en Texas wonnen hun duels, waarbij vooral de zege van de Longhorns een knappe is. Virginia Tech was namelijk in extreem goede doen en had een goede kans om een upset te veroorzaken. Nederlander David N’Guessan is echter na de eerste ronde al naar huis met zijn Hokies, waardoor alleen Tristan Enaruna (Iowa State) als Nederlander nog actief is in het toernooi. Purdue en Texas zullen elkaar in de volgende ronde zondag tegen gaan komen.

#3 Purdue – #14 Yale: 78-56

#6 Texas – #11 Virginia Tech: 81-73


WEST REGION


#6 ALABAMA – #11 NOTRE DAME: 64-78

De upset van de dag in de west region kwam van Notre Dame, dat in uitstekende vorm en met een ervaren ploeg begon aan March Madness. Alabama, dat zijn vorm compleet kwijt was sinds de jaarwisseling, werd verrast. De eerste helft van het duel ging nog wel gelijk op, maar in de tweede helft waren de Fighting Irish beter.

Uitblinker was uiteindelijk Cormac Ryan, die een career-high 29 punten en 7 driepunters raak schoot. Ook Blake Wesley (18 PTS) speelde een belangrijke rol bij deze upset. Bij Alabama ging het niet soepel, want het raakte als snel sterspeler Jahvon Quinerly kwijt. Zeker in de tweede helft had het amper wat te vertellen, waardoor de upset een feit was.

De volgende tegenstander van Notre Dame wordt Texas Tech, dat op zijn beurt gisteren van Montana State geen spaan heel liet. Een wedstrijd tussen twee teams in vorm dus komende zondagavond.

#7 MICHIGAN STATE – #10 DAVIDSON: 74-73

Michigan State had het gisteren alles behalve makkelijk met #10 Davidson, dat eigenlijk gedurende de wedstrijd constant in de buurt bleef van de Spartans. Dit vooral dankzij 18 punten van Luka Brajkovic. Richting het einde bleek het uithoudingsvermogen van Michigan State toch wat beter te zijn.

De laatste vijf minuten waren namelijk voor de Spartans, die zelfs even uitliepen naar een voorsprong van meer dan vijf punten. Dankzij twee late driepunters is de uitslag nog spannender geworden dan de slotfase daadwerkelijk was. Bij Michigan State blonk Joey Hauser met 27 punten, 8 rebounds en 4 driepunters uit.

De volgende horde voor de Spartans is geen makkelijke: Duke. Het team met misschien wel het meeste pure talent in March Madness, met Coach K die bezig is aan zijn afscheidstoernooi. We krijgen dus nog een keer Tom Izzo vs Mike Krzyzewski te zien in de round of 32 komende zondag.

OVERIGE UITSLAGEN

Texas Tech en Duke hadden geen enkel probleem met hun matchup tijdens de eerste ronde. Duke zal het nu op gaan nemen tegen Michigan State, Texas Tech zal langs Notre Dame moeten.

#3 Texas Tech – #14 Montana State: 97-62

#1 Duke – #16 CSU Fullerton: 78-61


MIDWEST REGION


#7 USC – #10 MIAMI: 66-68

De eerste echte upset van dag twee vond plaats in de midwest region, waar Miami in goede doen begon aan het duel tegen USC dat een stuk minder goed in vorm was. Gedurende de wedstrijd was Miami beter dan USC en stond het eigenlijk constant op voorsprong. In de slotfase kwamen de Hurricanes op een voorsprong van meer dan zeven punten en leek het duel beslist te zijn.

Dankzij een paar driepunters van Drew Peterson (17 PTS) kwam USC echter terug en uiteindelijk zelfs op 66-66 met nog 15 seconden te gaan. Vervolgens kreeg Miami in de positie die daarop volgde twee free throws, die allebei raak waren. Peterson raakte nog bijna een halfcourt driepunter voor de win, maar het mocht niet zo zijn. De upset was daar.

Bij Miami was Isaiah Wong met 22 punten de uitblinker. Ook Charlie Moore was met 16 punten belangrijk. De volgende tegenstander van Miami? #2 Auburn.

#6 LSU – #11 IOWA STATE: 54-59

Het vertrek van head coach Will Wade bleek voor LSU toch iets teveel van het goede te zijn. Een team vol met talent werd afgelopen nacht al in de eerste ronde uitgeschakeld door Iowa State, dat met Tristan Enaruna één van de tweede Nederlanders in huis heeft die tijdens March Madness dit jaar in actie komen.

Iowa State kwam tijdens het midden van de eerste helft op een voorsprong van tien punten, gaf deze eventjes weg om vervolgens in de tweede helft weer uit te lopen. LSU gaf echter niet op en kwam in de slotfase zelfs even op gelijke hoogte. Het mocht echter niet zo zijn. Vooral dankzij driepunters van Izaiah Brockington (19 PTS) en Tyrese Hunter (23 PTS) overleefde Iowa State de late aanval van LSU.

Voor Enaruna en Iowa State staat er nu een wedstrijd met Wisconsin op het programma, dat genoeg moeite had met Colgate (67-60) in de eerste ronde. Een matchup waar Iowa State zeker mogelijkheden zal zien.

OVERIGE UITSLAGEN

Auburn had geen kind aan Jacksonville State, dat vooral tijdens de eerste helft nog prima tegenstand bood. Hun volgende tegenstander is Miami. Voor Wisconsin was het pas in de slotfase echt beslist tegen Colgate, waardoor het met grootste moeite won. De volgende tegenstander: Iowa State.

#2 Auburn – #15 Jacksonville State: 80-61

#3 Wisconsin – #14 Colgate: 67-60


SOUTH REGION


#4 ILLINOIS – #13 CHATTANOOGA: 54-53

Illinois kwam in de nacht van vrijdag op zaterdag goed weg tegen Chattanooga, dat voor 3/4 van de wedstrijd op voorsprong stond en zelfs op een gegeven moment meer dan 10 punten voorsprong had. Een upset leek heel realistisch te zijn. De laatste tien minuten werd Illinois echter wakker.

Onder leiding van Kofi Cockburn (17 PTS, 13 REB, 3 BLK) en Alfonso Plummer (15 PTS) kwam Illinois terug en kon het in de slotfase de free throw game spelen. Dat ging bijna mis, maar dankzij een rebound en putback van Cockburn kwam Illinois met nog 16 seconden te gaan alsnog op een 54-53 voorsprong. De laatste twee schoten die Chattanooga vervolgens nam werden geblockt en ging net mis, waardoor Illinois de eerste ronde overleefde.

Hun tegenstander in de volgende ronde zal #5 Houston zijn, dat op zijn beurt wat succesvoller was door met 82-68 te winnen van UAB. Een pittige opgave voor Illinois dus, zeker als het speelt zoals tegen Chattanooga.

OVERIGE UITSLAGEN

Ohio State kon een upset tegen Loyola voorkomen dankzij hun goeie defense en mag het in de volgende ronde daardoor op gaan nemen tegen Villanova. De Wildcats hadden geen enkele moeite met Delaware, waar in de tweede helft van weggelopen werd. Houston won makkelijk van UAB en zal in de volgende ronde spelen tegen Illinois.

#7 Ohio State – #10 Loyola Chicago: 54-41

#2 Villanova – #15 Delaware: 80-60

#5 Houston – #12 UAB: 82-68

Foto: Orlando Ramirez-USA TODAY Sports

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen