Jordy Kuiper wil ondanks diabetes zijn dromen realiseren


Spelen in de NBA was voor Jordy Kuiper lang zijn grootste droom. Al in zijn eerste jaar in het NCAA College basketball, bij de UNC Greensboro Spartans, noemde hij die droom “eigenlijk niet realistisch”. Toch blijft hij dromen. Nu in zijn vijfde en laatste jaar in Greensboro is zijn hoop gevestigd op de Europese top. Spelen in de top van Euroleague is zijn doel. “De diabetes type-1 laat ik niet in de weg staan bij het realiseren van mijn dromen.”
In navolging van zijn grote zus (Salina Kuiper, vier jaar NCAA College Basketbal in Denver) meldde Jordy zich op achtjarige leeftijd aan bij de Groningse basketbalclub Celeritas Donar. Toen hij daar een jaartje speelde, ontstonden er problemen.
“Ik begon me opeens erg slecht te voelen. Ik stortte zelfs een keer bijna in tijdens de warming-up van een basketbalwedstrijd. In het ziekenhuis nam een arts een druppel bloed en controleerde mijn suikerspiegel. Ik zal de verwarde uitdrukking op haar gezicht nooit vergeten. Ze liep de kamer uit en telefoneerde met haar collega. Ik hoorde termen zoals: ‘Dit heb ik nog nooit mee gemaakt’ en ‘Wat moet ik nu doen?’ Mijn suikerspiegel bleek onmeetbaar hoog te zijn. Ik had Diabetes Type-1″.
Voor Kuiper was de diagnose geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Wel moest hij zijn leven aanpassen. “Het vergt veel zelfdiscipline om je bloedsuikers goed te houden, maar dankzij mijn sport is dit veel makkelijker om dit goed onder controle te houden. Door het sporten voel ik me beter en het heeft een positief effect op mijn suikerspiegel. Voor tijdens en na trainingen en wedstrijden is het belangrijk dat ik tijd neem om te meten, suikers in te nemen en eventueel insuline bij te spuiten. Als ik dat goed doe remt mijn Diabetes mij totaal niet in bij wat ik het liefste doe: Basketballen.”

VAN GRONINGEN NAAR GRAN CANARIA

In 2012 verruilde Jordy het RTC Noord in Groningen voor Gran Canaria. Daar ging hij spelen voor de Canarias Basketball Academy. “Ik had nog nooit zulke intense trainingen beleefd als bij de CBA. Iedere dag, iedere training keihard aan het werk om beter te worden. Met 7/8 coaches die je elke keer weer pushen tot je max. Bij CBA staat alles in het teken van de ontwikkeling van de speler, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Terwijl in Nederland (wat ik tot nu toe heb ervaren) soms het team en winnen belangrijker is dan het beter maken van de spelers individueel.”
Het jaar op Gran Canaria omschrijft Kuiper als “misschien wel het belangrijkste jaar uit mijn leven. Bij binnenkomst zag de coach mij als een mollig diabetes patiëntje. Een jaar later vertrok ik als aanvoerder van het U18 team dat de finale om het landskampioenschap speelde. “De bijzondere persoonlijkheid van Kuiper zag ook UNC Greensboro coach Wes Miller heel snel. “Jordy speelde met Gran Canaria een toernooi op Rhode Island. We volgden daar een andere speler van zijn team. We zagen daar hoe hij speelde en wat voor karakter hij in zijn spel legde. Ook hoorden we wat hij in zijn jonge leven al had meegemaakt en hoe volwassen hij zich presenteerde. Daardoor wisten we meteen dat wij hem moesten hebben”.

GREENSBORO SPARTANS

In de vijf jaar dat hij nu bij Greensboro Spartans speelt hij uitgegroeid tot een zeer populaire “ Vanilla Gorilla”. Niet alleen binnen het basketbalwereld van de Spartans, maar op de hele campus van de Universiteit. “Iedereen kent Jordy, maar Jordy heeft ook belangstelling voor iedereen” laten teamgenoten weten. Coach Miller gaf al na het Jordy’s eerste jaar in Greensboro aan “Hij heeft onze cultuur beïnvloed. Met zijn werkethiek, zijn houding en coachbaarheid is hij een bijzonder speler.

 
Dat wordt niet alleen gezien bij de Greensboro Spartans. Zijn houding en gedrag binnen en buiten het veld leverden het afgelopen twee jaren een nominatie op in het “Allstate National Association of Basketball Coaches (NABC) Good Works Teams”. Dat heeft hij mede te danken aan zijn inzet voor de Bas van der Goor Foundation.

START SOUTHERN CONFERENCE SEIZOEN

Na een succesvol preseason lijken Jordy Kuiper en de UNC Greensboro Spartans klaar voor de start van het reguliere Southern Conference seizoen. Het team van coach Wes Miller verraste in december nog door North Carolina State voor het eerst in de schoolhistorie te kloppen. De 81-76 overwinning (14 pnt, 4 rebs) van Kuiper betekende voor de Spartans bovendien pas de derde overwinning op een team uit de sterke ACC. Een bijzondere overwinning dus, bewijst ook het record van 3-59 tegen de ACC tegenstanders.

 
Vanwege dat red-shirted seizoen kan hij nu nog een jaar zijn bijdrage leveren aan het spel van de Greensboro
In het pre-season stond hij gemiddeld 26 minuten in het veld, tegen over 19 minuten vorig seizoen. De extra speelminuten lijken voorlopig ten koste te gaan van zijn effectiviteit. Daar waar hij vorig seizoen zijn schoten afrondde tegen 0,531 blijft hij dit seizoen steken op 0,333. Daar lijkt dus nog ruimte voor verbetering in het komende Southern Conference seizoen.
Voor Jordy’s citaten is gebruik gemaakt van een eerder interview met Kuiper voor de Bas van der Goor Foundation en opmerkingen van zijn eigen blog.

(Cover photo: Tim Cowie)
(Top photo: Andrew Krech / News & Record)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen