Season in Review 2017: Arizona Diamondbacks

Met het seizoen 2017 in de boeken en het off-season onderweg, werpen we een blik in de achteruitkijkspiegel op het Major League-jaar. In volgorde van de draft, van slechtste team naar het beste, kijken we terug op het seizoen van de 30 verschillende Major League-organisaties. Vandaag in deel 25: Arizona Diamondbacks.

BLIK OP DE TOEKOMST

Na grote investeringen in aanloop naar het seizoen 2016 stelden de Arizona Diamondbacks teleur met hun prestaties. De D-backs eindigden dat jaar als vierde in de NL West met een 69-93 record. De oorzaak hiervan lag vooral bij het grote aantal blessures en de inconsistente starting pitching.
De leiding van de club hield de front office verantwoordelijk en stelde na afloop van het seizoen Mike Hazen aan als nieuwe GM. Aan hem de opgave om de club in de goede richting te krijgen, de toepassing van analytics meer een plek te geven binnen de organisatie en een nieuwe manager aan te stellen. Hazen koos voor Torey Lovullo. Op basis van het eerste seizoen blijkt dat een uitstekende keuze, want Lovullo werd in 2017 NL Manager of the Year.
— SPORTAMERIKA 30-in-30 PREVIEW 2017: ARIZONA DIAMONDBACKS
Met startende werper Zack Greinke en eerstehonkman Paul Goldschmidt waren er sterspelers in de woestijn aanwezig waarmee een stap voorwaarts mogelijk moest zijn. Om het team verder te versterken contracteerde Hazen een stel degelijke catchers (Chris Ianetta en Jeff Mathis), enkele veteranen (o.a. Fernando Rodney, Daniel Descalso en Gregor Blanco) en maakte hij een spraakmakende trade (op hoofdlijnen werd Jean Segura naar Seattle geruild voor Taijuan Walker). Voor een groot deel bleken dit spelers die gedurende het seizoen van waarde waren.
Waar in 2016 alles de verkeerde kant leek op te vallen in Phoenix, viel in 2017 bijna alles goed. De Diamondbacks bleken tegen de verwachting in een van de betere teams in de NL . Uiteindelijk eindigden de snakes op de tweede plaats in de NL West. Met een exact omgekeerd record van een jaar eerder (93-69) clinchten de Arizona Diamondbacks voor het eerst sinds 2011 een postseason plaats, via een wild card. De wild card game werd gewonnen van de Colorado Rockies, maar in de National League Division Series waren de Dodgers duidelijk een maatje te groot. Een onverwacht goed seizoen kwam daarmee ten einde.


WAT GING FOUT IN 2017?


In de NLDS bleek het verschil tussen een play-off team en een World Series-kandidaat. De Arizona Diamondbacks werden met 3-0 gesweept door de Los Angeles Dodgers. De D-backs hadden weliswaar in aanloop naar de NLDS een wild card game gespeeld, maar om de World Series te kunnen winnen moet die belasting op te vangen zijn met de breedte van de selectie. De Dodgers bleken op dat moment zowel offensief als defensief een kwalitatief beter team.
De spelers die door de vorige front office waren binnengehaald droegen door blessures weinig bij aan de prestaties op het veld. Zo moest pitcher Shelby Miller al na vier starts in het seizoen afhaken met een scheur in zijn UCL. Zijn verblijf in Arizona kent tot op heden nog geen lichtpuntjes. Buitenvelder Yasmany Tomás kwam 47 wedstrijden in actie, maar moest daarna ook geblesseerd afhaken voor de rest van het seizoen. Zijn offensieve prestaties bleven in 2017 steken op acht homeruns, een slaggemiddelde van .241, een OBP van .294 en slugging percentage van .464: cijfers die zijn zesjarige contract ter waarde van 68,5 miljoen dollar niet rechtvaardigen.

Yasmany Tomas (AP Photo/Ross D. Franklin)

In voorgaande seizoenen werd door Arizona in thuiswedstrijden slechter gepresteerd dan in uitwedstrijden. Dit seizoen was dat omgekeerd. Thuis werden 52 van de 81 wedstrijden gewonnen. In uitwedstrijden was de balans redelijk in evenwicht met 41 winst- en 40 verliespartijen. Toch ligt, in vergelijking met andere teams, er ruimt voor verbetering in de uitwedstrijden. Alle National League divisiewinnaars wisten namelijk uit een ruime positieve balans neer te zetten. Mogelijk dat dit deels ook de 2-0 achterstand verklaart die in de NLDS al in L.A. werd opgelopen.


WAT GING GOED IN 2017?


De line-up van de Arizona Diamondbacks zat goed in elkaar, waardoor offensief werd gepresteerd. Paul Goldschmidt sprong er bovenuit met een sterk en stabiel seizoen. Hij sloeg 36 homeruns, noteerde 120 RBI’s en een slash line van .297/.404/.563. Met een WAR van 5.8 was Goldy offensief de meest waardevolle speler van het team. Daarnaast viel de ontwikkeling van derdehonkman Jake Lamb positief op. Hij werd dit seizoen voor het eerst geselecteerd voor de All-Star Game en sloeg 105 punten binnen en noteerde 30 homeruns.
De trade die Mike Hazen maakte om outfielder J.D. Martinez naar Phoenix te halen, pakte fenomenaal uit. De line-up van de Arizona won aanzienlijk aan offensieve stootkracht. In 62 wedstrijden voor de D-backs sloeg Martinez 29 homeruns en een slash line van .302/.366/.690 bij elkaar. Vooral op Chase Field profiteerde Just Dingers Martinez van de hitter friendly dimensies van het stadion (.373/.448/.891). Daarmee krikte de man uit Miami zijn marktwaarde optimaal op om een lucratief contract af te sluiten als free agent. De kans op een terugkeer in Arizona is daardoor wel minimaal.

STERKE PITCHING

De starting pitching werd van een zwakte in 2016 een kracht in 2017. De startende werpers in Sedona-rood eindigden in de MLB als derde in ERA, zevende in WHIP en tweede in minst opgegeven homeruns. Twee spelers die hier een grote impact op hadden, waren Zack Greinke en Robbie Ray. Greinke liet zien dat hij de ace is waarvoor de Diamondbacks een contract ter waarde van 206 miljoen dollar hebben afgesloten. Hij kwam dit seizoen tot een 17-7 record, 3.20 ERA en 215 strikeouts in 201.2 innings . De linkshandige Ray zette in zijn vierde seizoen in de MLB een grote stap voorwaarts. Na 28 starts stonden zijn werpcijfers op 15-5, 2.89 ERA, 1.15 WHIP en 218 strikeouts in 168 innings.


WAT BRENGT 2018?


Het wordt lastig om na een onverwacht goed seizoen de verwachtingen te overtreffen in 2018. Om dat te bewerkstelligen moeten de spelers die in 2017 een stap voorwaarts hebben gezet in hun ontwikkeling, in 2018 laten zien dat dit geen eenmalige bevlieging was. In ieder geval is het vertrek van J.D. Martinez offensief moeilijk op te vangen met de huidige selectie

SLIM INVESTEREN

De Arizona Diamondbacks hebben niet de financiële middelen om de concurrentie aan te gaan met de kapitaalkrachtige Dodgers. De ploeg moet slim investeren en ruilen om het gat met de Dodgers in te lopen. Zodoende werd de Japanse reliever Yoshihisa Hirano gecontracteerd in plaats van een bewezen MLB-reliever. Daarnaast wordt Orioles infielder Manny Machado gelinkt aan de snakes. Mochten de D-backs Machado binnenhalen, dan gokt de club op de korte termijn (‘win now‘), iets wat met het contract van Paul Goldschmidt (loopt af na 2019) en het geringe talent in de opleidingsteams valt te verdedigen.
Het is dus maar de vraag of de Diamondbacks een repeat van het afgelopen seizoen kunnen realiseren in 2018. De core is redelijk in tact gebleven, maar voor benodigde versterkingen moet gezocht worden naar creatieve oplossingen.

Cover photo: AP Photo/Mark J. Terrill

Mike van Dijk
Mike van Dijk
MLB-contributor. Arizona Diamondbacks-fan vanaf het inaugurele seizoen. Speelt in de podcast dan ook mee met ieder rondje Big Unit Bingo. Naast honkbal, fan van Ole Miss (Hotty Toddy) en de Pittsburgh Steelers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen