Jabari Smith: van lottery pick naar #1 in 2022 NBA Draft?

Daar waar het voorafgaand aan het college basketbal-seizoen vooral ging over Paolo Banchero (Duke) en Chet Holmgren (Gonzaga), heeft zich een derde naam nu gemeld in de conversatie voor de #1 pick deze zomer: Jabari Smith. Wij vonden het dan ook tijd om eens een artikel te wijden aan de speler die Smith is en waarom hij ineens #1 pick binnen handbereik heeft.

6-10 SHOOTER

16.1 PPG, 6.4 RPG, 46% FG, 97% FT en 46% 3PT. Op zich geen hele opvallende statistieken. Dit zijn echter geen stats van een shooting guard of small forward, maar van de 6-10 Jabari Smith. Zijn 46% van achter de driepuntlijn (5 attempts per duel) zijn de voornaamste reden dat Smith nu ineens wordt gezien als de #1 pick in de 2022 NBA Draft. Niet gek, want power forwards en centers die de floor kunnen spacen met hun driepuntschot zijn in de moderne NBA enorm populair en een belangrijk onderdeel van het succes van een offense. Smith kan dit op jonge leeftijd al. En het gaat hierbij niet alleen maar om open driepunters, maar ook contested.

Het bizarre, naast zijn effectiviteit van de driepuntlijn op deze leeftijd, is het feit dat hij verder ook gewoon een uitstekende speler is. Hij heeft een prima midrange game en kan spelers in de post aanvallen. Een bijna complete aanvallende speler die op zijn leeftijd zoals gezegd ook al enorm efficiënt is en alleen maar ruimte heeft om te groeien. Zijn floor is enorm hoog, zijn ceiling en potentie nog hoger.

Tot slot is Jabari Smith ook nog eens een uitstekende verdediger. Met zijn lengte, mobiliteit en wingspan kan hij zo’n beetje elke positie en speler verdedigen. Daarnaast is hij een prima rim protector (1.1 BPG), rebounder (6.4 RPG) en turnovermachine (1.7 SPG) gebleken. Het complete plaatje, dat voltooid kan worden door zijn consistentie nog wat te verbeteren.

TWEE GROTE VERBETERPUNTEN

Toch zijn er ook voor Jabari Smith nog dingen waar aan gewerkt kan worden. Zijn enige echte flaw aan de aanvallende kant van de bal zijn de drives. De ball handling en snelheid bij de eerst en tweede stap zijn nog niet goed en explosief/effectief genoeg om verdedigers te passeren en ook hier effectief te zijn. Daarnaast komt zijn tweede zwakke plek hier ook om de hoek kijken: zijn kracht.

Fysiek gezien zit Smith een beetje tussen Holmgren en Banchero is. Hij is zeker niet de lichtste, maar functionele kracht mist hij nog. Dit merkt hij vooral als post verdediger, op het moment dat hij met screens te maken krijgt en op het moment dat hij drives zoals hierboven probeert. Evan Mobley, nu een potentiële rookie of the year in de NBA, is wat dat betreft een vergelijkbaar type. Kortom: dit zal allemaal met de leeftijd toe gaan nemen. Hoe dan ook: Holmgren en Banchero hebben er een concurrent bij in de strijd om de #1 pick in de 2022 NBA Draft.

Foto: Jacob Taylor/AU Athletics

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen