NFL Power Rankings: De eindstand richting de play-offs

Het reguliere seizoen zit erop. Daarmee komt ook een einde aan het seizoen voor de NFL Power Rankings. Kijk hier hoe de ploegen ervoor staan die de komende weken uit gaan maken wie de Super Bowl wint en waar de teams staan die zich al kunnen gaan richten op volgend seizoen.

1. (1) Green Bay Packers

Dat ze het reguliere seizoen afsloten met een nederlaag zal alleen Jordan Love bezighouden. De jonge quarterback mocht de tweede helft spelen om Aaron Rodgers wat rust te geven met het oog op de play-offs. Met de andere back-ups kon Love de voorsprong niet vasthouden en verloren de Packers deze betekenisloze wedstrijd van de Lions. Toch blijven de Packers favoriet in de NFC.

2. (2) Kansas City Chiefs

Gemakkelijk ging het niet tegen Denver, maar de Chiefs wisten de #2 seed binnen te halen. Door een bizarre zondag zijn de Steelers verrassend genoeg de tegenstander in de eerste ronde. Die ploeg werd een paar weken geleden nog met speels gemak verslagen. Als T.J. Watt in toom gehouden kan worden, is er geen reden te denken dat het zondag anders zal gaan.

3. (3) Tampa Bay Buccaneers

Ook op 44-jarige leeftijd blijft Tom Brady maar records breken. Dit komt deels door het langere seizoen en deels door de afwezigheid van een running game in Tampa. Hierdoor wordt de ploeg wel gedwongen om de aanval door de lucht te zoeken. Geen straf als Brady je quarterback is.

4. (5) Buffalo Bills

Josh Allen heeft niet het speciale jaar van vorig seizoen. Hij speelt een prima jaar, maar de echte klasse van vorig jaar ontbreekt tot nu toe. Niet dat het heel veel uitmaakt, want het draait uiteindelijk voor de topteams alleen om wat er in de play-offs gebeurt. Helaas voor de Bills krijgen ze de Patriots op bezoek. Een oude bekende, waarbij beide teams elkaar al een keer hebben verslagen. Het uitteam won echter altijd. Aan de Bills om deze trend te doorbreken.

5. (6) Dallas Cowboys

De Cowboys wonnen ook hun zesde wedstrijd tegen een team uit de NFC East. De tegenstand zal in de play-offs wel een stukje sterker worden. San Francisco is één van de ploegen in vorm en heeft meer dan genoeg kwaliteit om voor een upset te zorgen. Al is een teleurstellende nederlaag van de Cowboys in de play-offs natuurlijk niet echt een verrassing.

6. (10) Tennessee Titans

De Titans maakten het nog spannend door een 21-0 voorsprong tegen de Texans bijna volledig weg te geven, maar uiteindelijk is de eerste seed in de AFC binnen. Met als beloning een cruciaal weekje vrij om nog wat meer spelers fit te krijgen. Het zorgt ervoor dat de Titans een groot vraagteken in de play-offs zijn. Grote kans dat ze zelfs in hun eerste wedstrijd al als underdog worden gezien.

7. (4) Los Angeles Rams

De Rams hebben de NFC West gewonnen, maar zullen niet met een overdreven goed gevoel de play-offs ingaan. Vorige week werd met moeite gewonnen van de gehavende Ravens en tegen de 49ers werd een ruime voorsprong uit handen gegeven. Alle aandacht zal komende week gericht zijn op Matthew Stafford. Hij won in zijn lange loopbaan nog nooit een play-offwedstrijd. Nu is hij verlost uit Detroit en zijn er met een thuiswedstrijd op het programma geen excuses meer.

8. (8) Cincinnati Bengals

De Bengals kunnen zaterdag voor het eerst in meer dan dertig jaar een play-offwedstrijd winnen. Dan zal Joe Burrow wel fit moeten zijn. Waarschijnlijk werd de quarterback tegen de Browns slechts uit voorzorg aan de kant gehouden, maar hij heeft in ieder geval sinds hij een knieblessure op leek te lopen niet meer op het veld gestaan. De Bengals zeggen dat hij deze week voluit heeft kunnen trainen, dus alle seinen lijken op groen te staan voor hem en de verrassing van het jaar.

9. (7) Arizona Cardinals

De Cardinals hebben een unieke kans laten liggen om de Rams te mogen ontvangen in plaats van naar Los Angeles af te moeten reizen. Aan de andere kant is de vraag of het veel verschil had uitgemaakt. De Cardinals presteren buitenshuis beter dan in Phoenix en de Rams hebben in Los Angeles toch nauwelijks een thuisvoordeel. De verrassende terugkeer van J.J. Watt zou de Cardinals wel een flinke boost kunnen geven.

10. (9) New England Patriots

De Patriots zullen blij zijn dat de Dolphins Brian Flores hebben ontslagen. Hij won vier van de zes ontmoetingen met New England. Door de nederlaag beginnen de Patriots op Orchard Park, een stadion waar ze sinds 2004 maar twee keer hebben verloren. Natuurlijk: dit zijn andere teams en andere quarterbacks, maar het moet de ploeg vertrouwen geven.

11. (14) San Francisco 49ers

De ploeg leek dood en begraven. Twee minuten voor tijd was de kans dat de 49ers nog zouden winnen minder dan een half procent. Toch wist Jimmy Garoppolo terug te komen van een achterstand en in de verlenging zijn ploeg naar de play-offs te gooien. Met als beloning een trip naar Dallas. Die zullen hier ook niet blij mee zijn geweest, want het team is zo goed als fit en daardoor een gevaarlijke outsider.

12. (13) Philadelphia Eagles

De Eagles speelden met hun B- en C-garnituur. De forse nederlaag tegen de Cowboys zegt daarom helemaal niks. Veel spelers lijken op tijd fit voor de Bucs. De Eagles hebben aanvallend de wapens om de titelverdediger te verrassen. Er is echter één probleem. De ploeg uit Philly heeft de meeste catches en yards tegen van tight ends. Dat Rob Gronkowski zondag minimaal één touchdown vangt, lijkt wel een zekerheid.

13. (17) Las Vegas Raiders

De Raiders wisten zich op een bijzonder knappe manier de play-offs in te vechten. Uiteraard geholpen door de falende Colts. Door geen genoegen te nemen met een tie eindigde de ploeg uit Las Vegas zelfs als vijfde in de AFC. Met een trip naar Cincinnati als beloning. Zeker geen gemakkelijke opgave, maar de ploeg heeft wel de beste kans om in de eerste ronde in de AFC voor een upset te zorgen.

14. (18) Pittsburgh Steelers

De afscheidswedstrijd van (de spaghetti-arm van) Ben Roethlisberger is zondag in Kansas City. Dat mogen we nu toch wel eindelijk echt opschrijven? We denken namelijk steeds dat het jaar wel klaar is voor de Steelers, maar steeds pakken ze weer een overwinning. Dit keer kunnen de Jaguars ze niet helpen en zullen ze het op eigen kracht moeten doen. Veel zal afhangen van T.J. Watt; de nieuwe recordhouder van het aantal sacks in één seizoen. Hij zal voor turnovers moeten zorgen om een kans te hebben.

15. (12) Los Angeles Chargers

Het was de wedstrijd van het jaar. Een tie om de Raiders en Chargers in de play-offs te krijgen, leek van te voren niet realistisch. Uiteindelijk waren we er echter maar een paar seconden vanaf. Er zullen veel vragen worden gesteld in Los Angeles. Het is alleen te hopen dat de prestatie van Justin Herbert, die vijf keer op rij 4th&10 in een first down wist om te zetten, niet te veel ondersneeuwt.

16. (11) Indianapolis Colts

De Colts zijn het lachertje van het afgelopen weekend. Veel dingen waren nog onzeker, maar dat de Colts bij de Jaguars zouden winnen, dat leek toch wel een zekerheid te zijn. Ze hadden daar dan al een flink aantal jaar niet gewonnen, maar toen was Jonathan Taylor nog geen MVP-kandidaat. Uiteindelijk zullen de Colts, tot grote hilariteit van vooral de Titans-fans, komende week toe moeten kijken.

17. (16) New Orleans Saints

Het einde van het seizoen is misschien wel typerend voor het jaar van de Saints. Een blessure op quarterback en uiteindelijk er net naast grijpen. Niet door eigen falen, maar omdat de 49ers toch nog van de Rams wisten te winnen. De blik van de Saints kan naar volgend jaar. De grootste vraag: wat gaat er op quarterback gebeuren? Jameis Winston, Taysom Hill, of?

18. (15) Miami Dolphins

Als de Patriots op bezoek komen dan kun je om een of andere reden de overwinning vast opschrijven. Het blijft een gekke matchup league. Toch kon de zege niet voorkomen dat Brian Flores ontslagen werd. Het was de grootste verrassing van Black Monday. Benieuwd wie de Dolphins nu op het oog hebben als vervanger. Die zal in ieder geval niet veel krediet hebben bij de fans, want veel hadden Flores graag gehouden.

19. (20) Baltimore Ravens

Ook nu bleven de Ravens er tot de laatste minuut voor strijden. Voor de zesde week op rij werd er verloren. Van al die tegenstanders haalden alleen de Browns de play-offs niet. De nederlaag met drie punten verschil (na verlenging) was de één-na-grootste in deze serie. Ondanks dat het seizoen als een nachtkaars uitging, was het misschien wel één van de beste prestaties van de coaching staff.

20. (19) Minnesota Vikings

De Vikings gaan een nieuwe start maken. De GM en Mike Zimmer werden maandag ontslagen. De baan in Minneapolis moet (afgezien van het weer) één van de meest geliefde banen in de NFL zijn. Het talent is er, het blijft namelijk nog steeds een schande dat de Vikings de play-offs niet hebben gehaald. Ideaal om in te stappen dus.

21. (21) Cleveland Browns

Had Case Keenum de geblesseerde Baker Mayfield eerder moeten vervangen? Hadden de Browns de play-offs dan wel gehaald? Het is een vraag waar we nooit het antwoord op zullen krijgen. Het is voor Cleveland te hopen dat Mayfield op tijd hersteld is en dat de ploeg volgend jaar een nieuwe run kan doen. Vooraf had iedereen namelijk verwacht dat de Browns en Ravens het in de AFC North uit zouden gaan maken en uiteindelijk zijn dit de twee teams die al op vakantie kunnen.

22. (23) Seattle Seahawks

Het seizoen duurt een paar weken te kort voor de Seahawks. De ploeg van Russell Wilson lijkt eindelijk een beetje op stoom te komen. Nu is de vraag “Hoe verder?”. Wilson wilde in het verleden graag weg uit Seattle, maar zegt nu te willen blijven. Het lijkt er dan ook op dat Pete Caroll en Wilson het nog een jaar gaan proberen.

23. (24) Atlanta Falcons

De Falcons streden tot een paar weken voor het einde van het seizoen om de play-offs, maar iedereen ziet dat ze dichterbij de kelder van de NFC zitten dan bij de top. Dat zorgt ervoor dat de Falcons voor een aantal belangrijke beslissingen staan. Zoals: krijgt Matt Ryan nog een jaar of wordt het tijd voor een opvolger?

24. (25) Denver Broncos

De Broncos wisten het de Chiefs nog flink lastig te maken, ook al stond er voor de ploeg niets meer op het spel. Het heeft de eigenaars er niet van overtuigd om Vic Fangio te houden, want de coach werd zondag al ontslagen. De vraag is of een nieuwe coach wel aan de verwachtingen kan voldoen. Zeker als er geen nieuwe quarterback wordt gevonden.

25. (22) Chicago Bears

De Bears-fans zijn eindelijk verlost van Matt Nagy, maar of dat nu heel goed nieuws is, is nog even afwachten. De eigenaars hebben al laten weten dat de bijna 80-jarige Bill Polian als adviseur is gevraagd om een nieuwe GM en coach aan te stellen. Dat zal geen moderne keuze gaan worden dus. Zo blijven de Bears maar in dezelfde situatie zitten.

26. (27) Washington Football Team

Het Football Team eindigde het bestaan onder deze naam (waarschijnlijk) met een overwinning. Het bewijs dat het in ieder geval altijd nog erger kan voor Washington. De grote vraag is wat de ploeg wil op quarterback. Voor het seizoen werd Ryan Fitzpatrick aangetrokken omdat Taylor Heinicke niet genoeg is. Hoe gaan ze dit nu dan oplossen?

27. (29) Detroit Lions

De Lions eindigden het seizoen in stijl. Na een stroeve start, om het nog maar voorzichtig uit te drukken, heeft de ploeg drie keer gewonnen in de tweede helft van het seizoen. De zege op de Packers kostte Detroit de eerste plek in de draft, maar daar zullen ze niet heel erg mee zitten. Zeker niet als ze van plan zijn een quarterback te draften om Jared Goff op te volgen. De Jaguars gaan tenslotte zeker geen QB draften.

28. (28) Houston Texans

De Texans deden het beter dan verwacht en bleven ook in het tweede deel van het seizoen strijden. Of het David Culley ook een tweede seizoen in Houston geeft, is nog steeds niet helemaal duidelijk. De geruchten gaan nog steeds dat de ploeg afscheid van hem wil nemen. Waarschijnlijk omdat ze de vervanger al op het oog hebben. Gezien de band van de front office met New England is Josh McDaniels de beste gok als coach voor volgend jaar.

29. (26) New York Jets

Zach Wilson heeft in de laatste weken van het seizoen in ieder geval bewezen dat hij een quarterback is om de ploeg verder omheen te bouwen. Ondanks een mindere wedstrijd tegen de Bills, maar ook hier waren lichtpuntjes, Wilson gooide in ieder geval geen interceptie, alweer voor de vijfde wedstrijd op rij. Nu kijken of de Jets erin slagen een beter team om hem heen te zetten.

30. (30) Carolina Panthers

Het lukte Matt Rhule niet met Teddy Bridgewater, Sam Darnold of Cam Newton. Het werd in de loop van het seizoen alleen maar slechter. Toch krijgt Rhule nog een nieuwe kans als coach van de Panthers. Wel met nieuwe gezichten om hem heen, want andere coaches moesten wel het veld ruimen. Zo komt er een nieuwe OC. Kijken of die Darnold wel aan de praat kan krijgen.

31. (32) Jacksonville Jaguars

De Jaguars bewaarden hun enige goede wedstrijd van het seizoen tot ze flink in de spotlight stonden. Trevor Lawrence had eindelijk weer een wedstrijd met meerdere touchdowns, met als gevolg dat een divisierivaal met het schaamrood op de kaken uit Jacksonville vertrok. Nu kijken of Lawrence in 2022 meer van dit soort wedstrijden neer kan zetten.

32. (31) New York Giants

De clubleiding moest er een nachtje langer over nadenken. Waarschijnlijk nog steeds onder de indruk van de geweldige quarterbacksneaks van de Giants tegen het Football Team. Dinsdagavond kwam echter het verlossende woord: ook Joe Judge is ontslagen. Het was onontkoombaar na een serie nederlagen. Zeker als je de tegenstander van zondag een clownsorganisatie noemt (niet dat hij ongelijk had) om vervolgens kansloos van die ‘clowns’ te verliezen.


Lees hier de NFL Power Rankings van vorige week.

Coverfoto: Rick Tapia/NFL

Chris Van Dijk
Chris Van Dijk
Sportliefhebber van alles wat een bal heeft. Door Stockton en Malone fan de Utah Jazz, en sindsdien verkocht aan Amerikaanse sporten. En na een bezoekje aan Phillie ook fan van de Eagles. Op twitter te volgen op @vandijkch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen