Final Four Preview #4 – Buddy Hield schiet Oklahoma naar ongekende hoogtes

Buddy Hield (24).
Na een lang seizoen, gevolgd door twee enerverende weekenden in het NCAA Tournament, zijn er nog maar vier ploegen over in de strijd om een nationaal kampioenschap in het college basketball. Voorafgaand aan het spektakel in Houston zullen we naar elk van de vier kanshebbers kijken en alle redenen opsommen waarom uitgerekend deze universiteit wel of niet als eindoverwinnaar uit March Madness zal geraken.
Oklahoma Sooners – Buddy Hield schiet Sooners naar ongekende hoogtes
Oklahoma is traditioneel geen basketbalschool, maar dit jaar beschikken ze wel over één van de meest getalenteerde scorers die het college basketball in jaren heeft gezien. Buddy Hield, de man van de Bahama’s, is de drijvende kracht achter een team dat barst van de ervaring en klaar lijkt voor een historische Final Four.

Toch waren het voorafgaand aan het toernooi twijfels over Oklahoma. De ploeg was vooral in februari wisselvallig met nederlagen tegen Texas en Texas Tech tot gevolg. Daarnaast was West Virginia te sterk in het Big 12 tournament, maar in het allerbelangrijkste toernooi staan ze hun mannetje. Na een eenvoudige overwinning tegen Cal State Bakersfield vochten de Sooners zich langs het stugge VCU, om vervolgens relatief eenvoudig het sterke Texas A&M en Oregon uit te schakelen.
Waarom Oklahoma de titel zal winnen

  • Buddy Hield. Moeten we nog meer uitleggen?
  • De Sooners hebben slechts zeven nederlagen geleden dit seizoen, een knappe prestatie in een conference die zo sterk is als de Big 12.
  • De ploeg bulkt van de ervaring, drie van de vier topschutters zijn seniors (Hield, Cousins & Spangler).
  • Hield is een fenomenale schutter, maar ook als team is Oklahoma van de overgebleven teams de gevaarlijkste te noemen als we kijken naar driepunters. Over het hele seizoen schieten ze namelijk 43% uit driepunters.

FinalFourteamsfrom3
Waarom Oklahoma niet de titel gaat winnen

  • De ploeg leunt teveel op Buddy Hield, en komt in de breedte schotkracht tekort.
  • Lon Kruger heeft ervaring, maar wat betreft ervaring in de Final Four steekt zijn CV schril af bij dat van Jim Boeheim en Roy Williams.
  • De ploeg kan teveel leunen op de driepunter, iets wat met name in februari vaak fout ging, live and die by the three is het motto, en dat kan soms een heel gevaarlijk en kwetsbaar motto zijn.

CBBFinalFourCoaches
X-Factor –Buddy Hield, guard
25.4 punten per wedstrijd, en laat in het NCAA Tournament met 117 punten in vier wedstrijden alleen ene Steph Curry achter zich. Ondanks al dit scorende geweld pakt hij ook een kleine zes rebounds per wedstrijd, en is hij de spelmaker die iedere ploeg zou willen hebben.
MostPts
…Maar deze spelers zijn ook belangrijk

  • Jordan Woodard, guard – Vooral in de Sweet Sixteen bleek maar hoe belangrijk Woodard was. Hield begon relatief ineffectief, maar Woodard schoot 8-uit-11 en liet daarmee zien dat niet alle focus persé op Hield hoeft te liggen met een gemiddelde 13.0 punten per wedstrijd.
  • Isaiah Cousins, guard – Nog een effectieve guard aan de kant van Oklahoma die 12.8 punten per wedstrijd noteert. Van het trio Hield-Woodard-Cousins is laatstgenoemde de meest effectieve passer met 4.6 assists per wedstrijd.
  • Ryan Spangler, forward – Het talent van de Sooners ligt in het backcourt, en daarmee is Spangler des te belangrijk. Hij pakt 9.2 rebounds, maar scoort ook 10.3 punten per wedstrijd. Hij is de man die het dirty work moet opknappen en zijn mannetje zal moeten staan tegen Daniel Ochefu en (eventueel) Brice Johnson van North Carolina.

Foto: Getty Images/Archief

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen