Final Four Preview #3 – Villanova voldoet (eindelijk) aan de verwachtingen

Villanova v North Carolina
Na een lang seizoen, gevolgd door twee enerverende weekenden in het NCAA Tournament, zijn er nog maar vier ploegen over in de strijd om een nationaal kampioenschap in het college basketball. Voorafgaand aan het spektakel in Houston zullen we naar elk van de vier kanshebbers kijken en alle redenen opsommen waarom uitgerekend deze universiteit wel of niet als eindoverwinnaar uit March Madness zal geraken.
Villanova Wildcats  – Geoliede machine voldoet (eindelijk) aan de verwachtingen
De afgelopen twee jaar was Villanova een outsider voor de titel, maar kon de ploeg van Jay Wright niet uit het eerste weekend geraken. Mede daarom zagen veel mensen ook deze ploeg niet tot de laatste vier geraken. Maar de Wildcats wisten ditmaal wel hun dominantie in de Big East op te volgen met een indrukwekkende reeks wedstrijden in het NCAA Tournament.

Want met name in de eerste drie rondes liep alles van een leien dakje. UNC Asheville, Iowa en Miami werden met indrukwekkende eenvoud aan de kant geschoven en Villanova wist in elk van deze wedstrijden minstens 86 punten te scoren. Dit aantal liep terug in de kraker tegen de Kansas Jayhawks – een ploeg die voor velen dé favoriet was – maar ook daar liet de ploeg zien dat ze meekunnen met de beste. De Jayhawks werden ditmaal in een defensief gevecht verslagen, en daarmee lijkt Villanova zeker een gevaar voor iedere ploeg in de Final Four.
Waarom Villanova de titel zal winnen

  • Van alle ploegen hebben zij dit seizoen het minst verloren: slechts vijf nederlagen tegenover 33 overwinningen.
  • De meest getalenteerde freshman speelt bij Villanova: Jalen Brunson stond afgelopen zomer 16de op de ESPN 100 lijst (lijst van meest getalenteerde high school-spelers) en is daarmee de hoogst geklasseerde freshman van deze lijst die in de Final Four actief is.
  • Wonnen, met uitzondering van de wedstrijd tegen Kansas, al hun wedstrijden in het NCAA Tournament met minimaal negentien punten verschil.
  • De aanval van Villanova lijkt momenteel niet te stoppen, ze schieten dit toernooi gemiddeld 55% en ook nog eens 46% uit driepunters.

NovaHot
Waarom Villanova niet de titel gaat winnen

  • Kan de ploeg de druk aan in een finale? In de Big East werd de finale namelijk verrassend verloren van het zwakker geachte Seton Hall.
  • Eerder dit jaar kwam Villanova ook al Oklahoma tegen: toen verloren de Wildcats met 78-55 (!).
  • Samen met Syracuse, waar Malachi Richardson in de basis staat, is Villanova de enige ploeg die met een freshman in het backcourt start. Kan Jalen Brunson de druk aan als freshman?

INSIDEBOXOklahoma-Nova
X-Factor –Ryan Arcidiacono, guard
Villanova is eigenlijk de enige ploeg in de Final Four die geen absolute sterspeler heeft. Maar als we er eentje aan moeten wijzen, dan is het wel de man met de mooiste naam van het team: Ryan Arcidiacono. Het spel begint bij deze ervaren point guard die samen met de piepjonge Jalen Brunson een gevaarlijk duo vormt. Maar naast het feit dat hij een ijzersterke spelverdeler is, schiet hij dit toernooi 61% op driepunters!


…Maar deze spelers zijn ook belangrijk

  • Josh Hart, guard – Bij het collectief van Villanova is deze man de topschutter. Scoort gemiddeld 15.3 punten per wedstrijd, maar schuwt ook niet van het werk under the boards en pakt gemiddeld 6.7 rebounds.
  • Kris Jenkins, forward – De stille schutter van de Wildcats, doet niets echt uitzonderlijk goed, maar scoort wel ‘even’ gemiddeld 13.5 punten per wedstrijd en is daarmee heel belangrijk voor de aanvallende productie van het team.
  • Daniel Ochefu, forward – De ervaren big man die flink wat rebounds pakt (7.6), gemiddeld 10.1 punten per wedstrijd scoort en ook bijna gemiddeld twee blocks noteert.
Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen